ZN.SK
Ementál, švajčiarsky syr

Švajčiarske syry a Ementál: prečo sú v syre diery?

Viete, kde sa vlastne v ementále berú diery? Ako sa diery do syra dostanú? Donedávna kraľovala jedna hypotéza, neskôr prišli vedci s novou a pôvodcom je vraj seno.

Švajčiarske syry ako je napríklad aj najznámejší ementál s nezameniteľnou chuťou a vôňou, sú na pohľad typické vďaka svojim dieram. Vzduchové bublinky v syroch tvoria pri pohľade na rozkrojený syr diery, ktoré nám robia problémy pri snahe syr nakrájať s nie dobre nabrúseným nožom na rovné plátky.

Ementál, švajčiarsky syr

Teória do roku 2015

Samotné diery v syroch boli celé desaťročia dielom potravinárskych baktérií, ktoré nepatria do skupiny tých zlých baktérií. Do mlieka sa pridávajú Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, obe s mliečnym kvasením a Propionibacterium shermanii, baktéria, ktorá vďaka kvaseniu prvých dvoch má svoj životný priestor a potravu. Nuž a práve vedľajší produkt, ktorý sa vytvára počas kŕmenia mikroskopickej baktérie propionibacterium shermanii, mal byť oxid uhličitý a acetát. Nahromadený oxid tak podobne, ako pri kvasení kysnutého cesta, zostáva v tuhnúcej hmote syra a neskôr zostáva v podobe dier guľovitého tvaru rôznych veľkostí. Lenže v roku 2015 dospeli vedci zo švajčiarskeho inštitútu Agroscope a výskum EMPA na celkom iný objav.

Objav z roku 2015

Rok 2015 priniesol objav v podobe jasnejšieho dôvodu vzniku dier v syroch. Na svedomí ich majú mať veľmi malé čiastočky sušenej trávy, teda sena, ktoré sa má dostať až do mlieka a následne majú počas fermentovania, inak povedané zrenia syra, uvoľňovať plyny. Prišli na to údajne aj vďaka tomu, že pri strojovom dojení sa znižoval počet a veľkosť dier. Zdá sa to ako hlúposť, no má isť o vedecky podložené teórie, tak nebudeme vedcom protirečiť. V každom prípade je pravdou, že výrobcovia syrov si k dieram dokážu dopomôcť aj umelo používaním oxidu uhličitého.

Neuveriteľný ementál… vedeli ste?

  • V USA platia zákony, ktoré nariaďujú veľkosť dier? Akoby ani nepočítali s tým, že človek neplatí za diery ale za váhu syra.
  • V minulosti boli diery v syre brané ako prejav nedokonalého syra.
  • Ementál je najčastejší a často jediný syr, ktorý sa objavuje v rozprávkach od čias Tom a Jerry, kde sa objavuje výhradne len ementál pre charakteristický vzhľad.
  • Ementál je súčasťou slávneho prirodnania „deravý ako ementál“. Alebo „urobím z neho ementál“ pri narážke na dierkovanie, či postrieľanie.
Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu