Prišiel september a tento mesiac so sebou doniesol ďalšie ročné obdobie – jeseň. K jeseni okrem dažďa neodmysliteľné patria aj gaštany. Na nejedlé gaštany natrafíme teraz takmer v každom parku. Jedlé gaštany, ktorých sezóna nastáva v zime, sú pochúťkou. Bežne ich v parkoch nenájdeme. Iba ak v záhradách, vypestujete si ich z vlastného gaštana, alebo zakúpite od predajcov so zásobou z gaštanových sadov. Určite každý pozná vôňu pečených gaštanov napríklad pri prechádzke cez vianočné trhy. Ale čo ak si chceme gaštany dopriať aj doma? Príprava je úplne jednoduchá a ich prípravu zvládne aj začiatočník.
Foto: Pečenie na ohni si vyžaduje zručnosť, aj vhodnú oceľovú sieťku.
Pozor pri kúpe gaštanov!
Pri nákupe gaštanov musíme dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou, pri zlom skladovaní sú k tomu náchylné. Podobne je to s vlašskými orechmi na trhovisku. Doma gaštany čo najrýchlejšie spracujeme alebo ich uchováme v mrazničke. Gaštany sa jedia iba tepelne upravené, nie len pečené, ale aj varené, či v podobe pyré a plnky. Záleží od našej chuti.
Namočiť pred pečením?
Veľká diskusia nastáva pri otázke, či gaštany pred pečením ešte namočiť do vody alebo nie. Praktizuje sa to v neskoršom období zberu, keď plody gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu. Na noc ich je teda lepšie nechať odmočiť a vodu prípadne osoliť.
Ako gaštany správne piecť?
Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu. Pred tepelnou úpravou musíme gaštanom narezať šupku do kríža, tak, že urobíme asi 2 cm dlhé rezy kolmo na seba a pol centimetra do hĺbky pod šupku. Režeme na vypuklej strane gaštanu. To je najdôležitejší krok, nedodržanie ktorého sa vám vypomstí strieľaním gaštanov v rúre, po čom určite nikto netúži. Gaštany pečieme pri 200 °C približne 15-20 minút a po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou aby si zostali dlhšie teplé.
TIP: narezanie gaštanov je možné aj nástrojom – kliešťami na gaštany (u predajcov 4Home.sk alebo TPD.sk). Ušetríte si tak pomerne riskantné narezávanie v domácich podmienkach. Profesionáli majú na narezávanie gaštanov vlastné nástroje a finty. Narábať ich s ostrým nožom proti tvrdej šupke ich uvidíte minimálne.
Foto: Gaštan je plodom stromu gaštana jedlého (Castanea sativa)
Dôležité zásady pre skvelé gaštany
- Pečené gaštany ihneď lúpeme, ešte teplé – ak vychladnú, nebudeme ich vedieť olúpať.
- Ak z jedlých gaštanov vyrábate pyré, pracujte si nimi za tepla
- Pri narezávaní gaštany vždy skontrolujeme, či nie sú náhodou červivé.
- Gaštany pri pečení nesmú sčernieť, ak sa to stane, tiež ich viac neolúpeme.
- Jedlé gaštany môžeme uchovať v mikroténových vrecúškach v mrazničke.
Chcete si vypestovať gaštan? Je to investícia na dlhé trate. Potrvá aj desať rokov, než získate plne rodiaci strom. No kto váha desať rokov, ten o tých desať rokov stále nemá čo zbierať. Vlastný strom je možné zadovážiť už v cenách do 15 eur. Výsledok však stojí za to. Strom majú v ponuke v každom dobrom záhradníctve. Skúste pozrieť na zahradnici.sk. odporúčame odrodu Bouche de Betizac, ktorú predávajú tu. Podrobnosti o tejto odrode nájdete na magazíne DOM a ZÁHRADA.