Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení

Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení

Prišiel september a tento mesiac so sebou doniesol ďalšie ročné obdobie – jeseň. K jeseni okrem dažďa neodmysliteľné patria aj gaštany. Na nejedlé gaštany natrafíme teraz takmer v každom parku. Jedlé gaštany, ktorých sezóna nastáva v zime sú pochúťkou. Určite každý pozná vôňu pečených gaštanov napríklad pri prechádzke cez vianočné trhy. Ale čo ak si chceme gaštany dopriať aj doma? Príprava je úplne jednoduchá a ich prípravu zvládne aj začiatočník.

pečené gaštany

Pozor pri kúpe gaštanov!

Pri nákupe gaštanov musíme dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou, pri zlom skladovaní sú k tomu náchylné. Doma ich čo najrýchlejšie spracujeme alebo ich uchováme v mrazničke. Gaštany sa jedia iba tepelne upravené, nie len pečené, ale aj varené, či v podobe pyré a plnky. Záleží od našej chuti.

Namočiť pred pečením?

Veľká diskusia nastáva pri otázke, či gaštany pred pečením ešte namočiť do vody alebo nie. Praktizuje sa to v neskoršom období zberu, keď plody gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu. Na noc ich je teda lepšie nechať odmočiť a vodu prípadne osoliť.

Ako  gaštany správne piecť?

Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu. Pred tepelnou úpravou musíme gaštanom narezať šupku do kríža, tak, že urobíme asi 2 cm dlhé rezy kolmo na seba a pol centimetra do hĺbky pod šupku. Režeme na vypuklej strane gaštanu. To je najdôležitejší krok, nedodržanie ktorého sa vám vypomstí strieľaním gaštanov v rúre, po čom určite nikto netúži. Gaštany pečieme pri 200 °C približne 15-20 minút a po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou aby si zostali dlhšie teplé.

Dôležité zásady pre skvelé gaštany

  • Pečené gaštany ihneď lúpeme, ešte teplé – ak vychladnú, nebudeme ich vedieť olúpať.
  • Pri narezávaní gaštany vždy skontrolujeme, či nie sú náhodou červivé.
  • Gaštany pri pečení nesmú sčernieť, ak sa to stane, tiež ich viac neolúpeme.
  • Jedlé gaštany môžeme uchovať v mikroténových vrecúškach v mrazničke.
Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení
Ohodnoť tento článok
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
učiteľka biológie sa vyzliekla
Originálna učiteľka biológie, vyzliekla sa pred žiakmi

Zabudnuté remeslá kniha
Recenzia knihy: Zabudnuté remeslá a život na vidieku

Bella Vista, hurghada
Teroristický útok v letovisku Hurghada v hoteli Bella Vista

Zavrieť