Prišiel september a tento mesiac so sebou doniesol ďalšie ročné obdobie – jeseň. K jeseni okrem dažďa neodmysliteľné patria aj gaštany. Na nejedlé gaštany natrafíme teraz takmer v každom parku. Jedlé gaštany, ktorých sezóna nastáva v zime, sú pochúťkou. Bežne ich v parkoch nenájdeme. Iba ak v záhradách, vypestujete si ich z vlastného gaštana, alebo zakúpite od predajcov so zásobou z gaštanových sadov. Určite každý pozná vôňu pečených gaštanov napríklad pri prechádzke cez vianočné trhy. Ale čo ak si chceme gaštany dopriať aj doma? Príprava je úplne jednoduchá a ich prípravu zvládne aj začiatočník.
Foto: Pečenie na ohni si vyžaduje zručnosť, aj vhodnú oceľovú sieťku.
Pri nákupe gaštanov musíme dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou, pri zlom skladovaní sú k tomu náchylné. Podobne je to s vlašskými orechmi na trhovisku. Doma gaštany čo najrýchlejšie spracujeme alebo ich uchováme v mrazničke. Gaštany sa jedia iba tepelne upravené, nie len pečené, ale aj varené, či v podobe pyré a plnky. Záleží od našej chuti.
Veľká diskusia nastáva pri otázke, či gaštany pred pečením ešte namočiť do vody alebo nie. Praktizuje sa to v neskoršom období zberu, keď plody gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu. Na noc ich je teda lepšie nechať odmočiť a vodu prípadne osoliť.
Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu. Pred tepelnou úpravou musíme gaštanom narezať šupku do kríža, tak, že urobíme asi 2 cm dlhé rezy kolmo na seba a pol centimetra do hĺbky pod šupku. Režeme na vypuklej strane gaštanu. To je najdôležitejší krok, nedodržanie ktorého sa vám vypomstí strieľaním gaštanov v rúre, po čom určite nikto netúži. Gaštany pečieme pri 200 °C približne 15-20 minút a po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou aby si zostali dlhšie teplé.
TIP: narezanie gaštanov je možné aj nástrojom – kliešťami na gaštany (u predajcov 4Home.sk alebo TPD.sk). Ušetríte si tak pomerne riskantné narezávanie v domácich podmienkach. Profesionáli majú na narezávanie gaštanov vlastné nástroje a finty. Narábať ich s ostrým nožom proti tvrdej šupke ich uvidíte minimálne.
Foto: Gaštan je plodom stromu gaštana jedlého (Castanea sativa)
Chcete si vypestovať gaštan? Je to investícia na dlhé trate. Potrvá aj desať rokov, než získate plne rodiaci strom. No kto váha desať rokov, ten o tých desať rokov stále nemá čo zbierať. Vlastný strom je možné zadovážiť už v cenách do 15 eur. Výsledok však stojí za to. Strom majú v ponuke v každom dobrom záhradníctve. Skúste pozrieť na zahradnici.sk.
0 komentárov