Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení

Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení

Prišiel september a tento mesiac so sebou doniesol ďalšie ročné obdobie – jeseň. K jeseni okrem dažďa neodmysliteľné patria aj gaštany. Na nejedlé gaštany natrafíme teraz takmer v každom parku. Jedlé gaštany, ktorých sezóna nastáva v zime sú pochúťkou. Určite každý pozná vôňu pečených gaštanov napríklad pri prechádzke cez vianočné trhy. Ale čo ak si chceme gaštany dopriať aj doma? Príprava je úplne jednoduchá a ich prípravu zvládne aj začiatočník.

pečené gaštany

Pozor pri kúpe gaštanov!

Pri nákupe gaštanov musíme dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou, pri zlom skladovaní sú k tomu náchylné. Doma ich čo najrýchlejšie spracujeme alebo ich uchováme v mrazničke. Gaštany sa jedia iba tepelne upravené, nie len pečené, ale aj varené, či v podobe pyré a plnky. Záleží od našej chuti.

Namočiť pred pečením?

Veľká diskusia nastáva pri otázke, či gaštany pred pečením ešte namočiť do vody alebo nie. Praktizuje sa to v neskoršom období zberu, keď plody gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu. Na noc ich je teda lepšie nechať odmočiť a vodu prípadne osoliť.

Ako  gaštany správne piecť?

Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu. Pred tepelnou úpravou musíme gaštanom narezať šupku do kríža, tak, že urobíme asi 2 cm dlhé rezy kolmo na seba a pol centimetra do hĺbky pod šupku. Režeme na vypuklej strane gaštanu. To je najdôležitejší krok, nedodržanie ktorého sa vám vypomstí strieľaním gaštanov v rúre, po čom určite nikto netúži. Gaštany pečieme pri 200 °C približne 15-20 minút a po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou aby si zostali dlhšie teplé.

Dôležité zásady pre skvelé gaštany

  • Pečené gaštany ihneď lúpeme, ešte teplé – ak vychladnú, nebudeme ich vedieť olúpať.
  • Pri narezávaní gaštany vždy skontrolujeme, či nie sú náhodou červivé.
  • Gaštany pri pečení nesmú sčernieť, ak sa to stane, tiež ich viac neolúpeme.
  • Jedlé gaštany môžeme uchovať v mikroténových vrecúškach v mrazničke.
Jedlé gaštany: ako piecť gaštany, kedy sú hotové a zásady pri pečení
Ohodnoť tento článok
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.
Viac:
absolvent školy dokumenty
Po strednej škole: prihlásenie na úrad práce a sociálnu poisťovňu

Bebe dobré ráno
Ste ranné vtáča, coffee lover alebo raňajkujete v posteli?

Medaily Špeciálna olympiáda
Špeciálna olympiáda 2015: Slovensko má ďalšie dve medaily

Zavrieť