ZN.SK
med a naberanie medu

Druhy medov: včelí kvetový, pastovaný, alebo medovicový med

Liečivé účinky medu na náš organizmus sú známe už po tisícročia. Med patrí k vzácnym produktom včiel. Aké druhy medu na trhu poznáme?

Med. Hustá lepkavá tekutina zlatistej alebo žltkastej farby. Výživná a ľahko stráviteľná potravina. Takto ho iste všetci poznáme. Veď liečivé účinky medu na náš organizmus sú známe už po tisícročia. Med patrí k vzácnym produktom včiel. Nie náhodne sa zvykne označovať aj ako tekuté zlato. Do svojich jedálničkov ho zaraďujeme veľmi radi, konzumujeme ho priamo, pri varení i pečení, vieme, že blahodárne pôsobí na naše zdravie.

med a naberanie medu

Každý druh medu tvorí originálnu súčasť jedálnička. Je ťažké určiť, ktorý z medov je ten najlepší, každý z nich má svoje špecifiká a okrem toho, každému vyhovuje iná chuť. Medy by sa však mali pri konzumácii striedať kvôli vyváženosti prísunu vitamínov a minerálov.

Medzi základné druhy medu patrí kvetový, medovicový.  Tieto druhy vznikli na základe delenia podľa výskytu ich základných zložiek, ktoré závisia od obdobia znášky. Od skorej jari do konca leta totiž kvitnú rôzne rastliny a stromy, z ktorých nektár včely zbierajú.

Druh medu pritom záleží od doby kvitnutia rastlín – každá má iný čas kvitnutia. Napríklad v mesiacoch apríl a máj kvitne repka a ak včelár, ktorý so svojimi včelami kočuje, umiestni svoje včelstvá ku kvitnúcim repkovým poliam, zaistí výdatnú znášku repkového medu. Po odkvitnutí repky včelár vyberie medník a vytočí jednodruhový med.

Každý druh medu je jedinečný svojou chuťou a vôňou, má svoju typickú farbu.

Kvetový med

Kvetový med vzniká z nektáru nazbieraného včelami, ktorý pochádza z kvetov rastlín alebo ovocných stromov rastúcich v nížinách i horských údoliach (agát, malina, slnečnica, púpava harmanček, ďatelina, lúčne a lesné kvety). Podľa toho, o akú rastlinu ide, sa vyvodzujú ich názvy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, tie ho obohacujú o dôležité prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom. Práve vďaka rôznorodosti zdroja nektáru je výnimočný. Tieto medy sa vyznačujú svetlou farbou, majú lahodnú chuť a príjemnú vôňu. Obsahujú jednoduché cukry – glukózu a fruktózu, vďaka tomu sú ľahšie stráviteľné. Okrem toho obsahujú aj veľa vitamínov  a minerálov.  Kvetový med patrí u nás k najrozšírenejším medom, má bohaté využitie v kuchyni, či už pri priamej konzumácii alebo pri varení a pečení, využíva sa v ľudovom liečiteľstve.

Prvým medom cez rok je med z jarných kvetov, vŕb, jelší, rakýt a ovocných stromov. Má jasnožltú farbu a sladkú chuť. Vďaka vyššiemu obsahu glukózy a fruktózy je ľahšie stráviteľný. Peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obsahuje, ho obohacujú o látky s povzbudzujúcimi účinkami. Sú nimi rastlinné hormóny, aromatické látky a éterické oleje. Tento med je využívaný hlavne v prírodnom lekárstve.

Kvetový – repkový

Iným druhom kvetového medu je repkový med z monokultúr kvitnúcej repky olejnej. Patrí medzi prvé medy počas sezóny. Vyznačuje sa žltou až citrónovou  farbou. Kvôli vysokému obsahu glukózy je pre neho typické to, že rýchlo kryštalizuje (za dobu cca 2-3 týždne od naliatia do pohárov). Skyštalizovaná podoba tohto medu sa mení na hmotu bielej alebo svetložltej farby.  Aróma a chuť medu sú jemné. Zaujímavosťou je, že pôsobí upokojujúco a má omladzujúce účinky. U nás patrí k najlacnejším druhom medu.

Ďalší z druhov kvetových – agátový

Ďalším druhom je agátový med z nektáru agátu bieleho. Jeho farba je priehľadná, svetlá, mierne zlatožltkastá s jemným zelenkastým nádychom. Tento med oproti ostatným druhom má najnižší sklon ku kryštalizácii (ak neobsahuje stopy iných medov), a to vďaka nižšiemu obsahu fruktózy, vďaka čomu je veľmi vyhľadávaný. Má osobitú jemnú chuť a vôňu. Vďaka svojej typickej vôni a chuti po kvetoch agátu je veľmi obľúbený. Má nízky počet peľových zŕn, je preto ľahko stráviteľný a vhodný aj pre malé deti. Podporuje látkovú výmenu v organizme, je účinný pri pálení záhy. Je veľmi vhodný na natieranie. Zaujímavosťou je, že agáty majú extrémne vysokú mednatosť nektáru
: 1 včelstvo dokáže pri priaznivých podmienkach pri znáške doniesť aj 8 kg medu za deň.

Taktiež kvetový – lipový

Med pochádzajúci z kvetu lipy malolistej je lipový med s čírou, mierne zlatožltkastou farbou pripomínajúcou jantár. Má lahodnú jemnú chuť i vôňu – výraznú po lipových kvetoch, neskôr s náznakom drevitých vôní. Je to jeden z najaromatickejších medov. Tento med je typický tiež svojou pomalou kryštalizáciou, udržuje sa dlho tekutý. Po kryštalizácii sa mení na konzistenciu bieložltej až krémovej farby. Lipový med obsahuje veľa vitamínov, aminokyselín, peľov a živíc. Má protizápalové účinky, je veľmi vhodný pri nachladnutí, horúčkach, pri ochoreniach horných dýchacích ciest, podporuje vykašliavanie.

Slnečnicový

Možno trošku menej známy je slnečnicový med z monokultúr slnečnice poľnej, ktorého farba je krásne žltá, až jemne oranžová. Obsahuje vysoké množstvo peľu, vďaka čomu je hodnotný. Chuť tohto medu je dosť sladká, až jemne kyslastá. Vyznačuje sa príjemnou vôňou. Zaujímavosťou pri tomto mede je aj to, že pomerne rýchlo kryštalizuje. Má vyšší obsah peľu, preto nie je odporúčaný pre alergikov. Užívanie tohto medu prináša benefity v podobe posilňovania imunitného systému, podporu potenia u detí v čase choroby.

Medovicový med

Medovicový med zvykne byť označovaný aj ako lesný med. Pochádza z výlučkov hmyzu parazitujúceho na rastlinách, teda z medovice. Tú najčastejšie produkujú vošky. Tie sa živia šťavami z listnatých alebo ihličnatých stromov (najčastejšie sú to smreky a jedle). Z týchto štiav využijú potrebné zložky, zvyšok následne vylúčia vo forme medovice. Včely ju potom odoberajú a spracujú na med. Okrem medovice tento med môže obsahovať nektár z malín, černíc alebo lúčnych kvetov.

Medovicový med sa vyznačuje tmavšou farbou (červenohnedá, tmavohnedá). Tento druh medu sa vyznačuje výraznejšou chuťou a vôňou. V tekutom stave vydrží dlhú dobu. Navyše, tento med je ľahko stráviteľný. Oproti ostatným druhom medu je špecifický aj svojimi výnimočnými vlastnosťami: obsahuje väčšie množstvo minerálnych látok, stopových prvkov, viac fruktózy a dextrínov. Okrem toho, obsahuje menej peľových zŕn, preto je vhodný na užívanie aj pre alergikov.

K medovicovému medu sa zaraďuje poddruh  jedľový (horský) med. Ide o druh pomerne vzácneho tmavého medovicového medu. Včely ho zbierajú na ihličí stromov, hlavne na jedliach. Je výnimočný vysokým obsahom minerálnych látok. Má výraznú arómu a príjemnú chuť. Tento med má zaujímavú zelenkastú farbu. V tekutom stave vydrží pomerne dlho. Čo sa týka konzumácie, je určený na priamu konzumáciu.

Ďalším delením medu môže byť delenie na med  jednodruhový alebo zmiešaný. Označenie zmiešaný med patrí medu, ktorý nepochádza z prevažne jedného druhu nektáru rastliny, ale je zložený z nektáru väčšieho množstva rastlín, z ktorých ho včely priniesli do úľa.

Manuka med

Zaujímavosť: pastovaný med

Pastovaný med je názov medu, ktorý je odvodený od formy jeho spracovania. Pastovanie je riadená kryštalizácia medu. Pri pastovaní sa kryštály medu miešaním zaguľatia, a tým z medu vznikne pasta, ktorá má tuhšiu konzistenciu, nerozteká sa. Do medu sa pri pastovaní nič nepridáva. Vykonáva sa kvôli tomu, že niektoré medy kryštalizujú rýchlejšie ako iné, následne stvrdú a ich konzumovanie a spotrebovanie sa tým mení. Med po pastovaní nadobúda formu pasty, ktorá sa dobre rozotiera. Pastovanie sa vykonáva najmä u medov kvetových alebo zmiešaných, keďže majú rýchlejšiu tendenciu kryštalizácie. Pastovanie sa vykonáva za studena, takže med neprichádza o svoje cenné látky.

TIP: kniha venovaná medom a užitočným radám.

Mohlo by zaujímať tiež:


Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu