Slovenská kuchyňa a slovenská gastronómia v súčasnosti - ZN.SK

Slovenská kuchyňa a slovenská gastronómia v súčasnosti

Nové trendy v gastronómii a činitele na ňu pôsobiace zapríčinili, že slovenská kuchyňa v 21. storočí zažíva svoju podobu renesancie. Čoraz častejšie stravovanie ľudí mimo domovov, zmenené životné a stravovacie návyky, uvedomenie si kvality či pestrosť ponuky viedlo k rozvoju gastronomických zariadení a záujem o národnú kuchyňu. Svoju dôležitú úlohu tu hrá aj cestovný ruch, v ktorom je snaha ponúknuť okrem hradov, kostolov či krás prírody aj príchuť pravých slovenských jedál a tak pozdvihnúť národnú hrdosť. V spoločnom stravovaní sa preto často stretávame s jedlami našich starých mám, našich predkov, ktorých recepty pochádzajú z dôb núdze a biedy. S jediným rozdielom a to, že súčasné jedlá sú dotvorené do rafinovanej podoby a vďaka vyššej konzumácií mäsa ako aj modernými požiadavkami gastronomických trendov dostáva slovenská gastronómia európsky charakter.

Zelenina

Slovenské menu začína polievkou, ktorých škála je skutočne vysoká. Od mäsových vývarov skrz zahustené zápražkou či zátrepkou z múky až po rôzne mliečne polievky. Ďalšou pestrou ponukou sú rôzne omáčky podávané najčastejšie k mäsovým pokrmom. Mäso býva väčšinou pečené alebo dusené a medzi najobľúbenejšie patrí bravčové a hovädzie mäso. Svoje výrazné zastúpenie tú má však aj hydina, divina či sladkovodné ryby. Obľúbené sú zabíjačkové špeciality a tiež husacina a kačacina s lokšami.
Aj keď je to pomerne mladá plodina v našich končinách množstvo jedál sa vyrába práve zo zemiakov. Typickým príkladom sú zemiakové placky, halušky, pirohy, zemiakové knedle. Niektoré z týchto pokrmov sa okrem lekvárov, ovocia, maku alebo orechov zvyknú kombinovať s mliečnymi výrobkami ako je bryndza, ktorá aj v minulosti bola vyhľadávanou lahôdkou.

Zo syrov patria medzi špeciality oštiepky a parenice. Tradičné sú múčniky z kysnutého cesta alebo buchty plnené lekvárom, makom, tvarohom či orechmi. Z alkoholických nápojov sa obľube naďalej tešia destiláty pálené zo sliviek a borievok, biele a červené vína ako aj pivo.

Pripravila BB.

Slovenská kuchyňa a slovenská gastronómia v súčasnosti
Ohodnoť tento článok
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Viac:
Hell Fest
Nový horor Hell Fest, Park hrôzy od producentov The Walking Dead

pes Dingo, Austrália
Najdlhší plot na svete je v Austrálii roky chráni ovce od psov dingo

Papája
Enzýmy a ich kľúčová úloh v metabolizme človeka

Zavrieť