ZN.SK
hranolky fritovanie

Oplatí sa olejový fritovací hrniec? Lepšou je fritéza teplovzdušná

Oplatí sa vôbec ešte olejový fritovací hrniec? Fritéza s olejom je je out. Skúste sa poobzerať po teplovzdušnej fritéze. Nešetrí len olej.

Klasická olejová fritéza bola svojho času hitom.  Napriek tomu, že mnoho ľudí tento typ pomocníka v kuchyni nedokázalo správne používať a osveta ohľadom používania a rozlišovania olejov sa míňala účinku, nezmizli. Ceny oleja sú však výrazné a hoci fritovacie boli svojho dlhodobo ekonomickejšie, dnes sa nám lacné nezdajú ani tie. Fritovací olej má iné schopnosti opakovaného zahrievania a teda aj opakovaného používania, kým klasické rastlinné oleje nie sú určené na opakované zahrievanie. Už istý čas sú tak hitom teplovzdušné fritézy, ktoré dokážu sústredeným suchým vzduchom a miminom pridaného oleja podobný efekt, aj keď chuť a výsledok nemusí byť absolútne rovnaký.

O čom je teplovzdušná fritéza

Novší sortiment domácich spotrebičov v kategórii teplovzdušných fritéz prináša podobné zariadenie. Oveľa menej umývania, väčšiu úsporu energie, oleja, aj umývacieho prostriedku. Rovnako tak skladovanie nádoby plnej oleja bolo samostatnou záležitosťou. Teplovzdušná fritéza je ľahšia, nepotrebuje olej a do niektorých je nalievanie oleja vyslovene nežiadúce.

Tefal Actifry Genius 2v1 fritéza

Často sa stretávame s takými riešeniami, ktoré počítajú so zeleninou, aj mäsom, prípadne oddelene poskytujú priestor na fritovanie s miešaním a fritovanie len s otáčaním. Tak ako v prípade u nás používaného Tefal Actifry Genius, kde sa dá pripravovať súčasne niekoľko jedál. Alebo príloha v jednej nádobe a mäso v hornej nádobe. Na niektoré fritované suroviny nie je nutný žiaden olej a na iné stačí menšie množstvo. Napríklad na mrazené hranolky sa žiadne nepoužije a výsledkom sú fritované hranolky, z ktorých nekvapká olej a nepredstavujú ani taký zdravotný problém. Napríklad domáce čistené zemiaky a výroba hranolkov podomácky priamo bez zmrazovania si bude vyžadovať lyžicu oleja a podľa váhy nakrájaných zemiakov aj nejaké minúty na prípravu. Podobne sú na tom rezne, ktoré nebudú potrebovať žiadne olej.

Aké sú výhody teplovzdušnej oproti olejovej?

Nasledovné výhody a porovnania sú našou reálnou skúsenosťou:

  • Menej oleja, menej škvarenia, viac zdravia
  • Menej žalúdočných a črevných ťažkostí
  • Vysoká úspora drahého oleja
  • Olejová fritéza si vyžaduje čakať a sledovať. Teplovzdušnú zastaví časový odpočet, či program, čiže dopečie a v tom momente sa vypína. Viac nehreje, čo pri olejovej nie je možné „ihneď“.
  • Čistejšie skladovanie a lepšie manipulovanie
  • Menej zápachu a mastnoty, ktorá si vyžaduje iné postupy a čistenie
  • Rýchle čistenie
  • Širšie možnosti použitia aj rýchlo za sebou
  • Menej hrozieb poranenia, popálenín a pod.

Poznámka: Viac tuku vždy znamená viac zvýraznená chuť. Fritované jedlá v teplovzdušnej fritéze sú tak určené ľuďom, ktorí sa vedia vyhrať s prílohami, alebo nevyžadujú typickú chuť vyškvarených trojobalov a krúst.

Ako chutí jedlo z teplovzdušnej fritézy?

Áno, tí, ktorí potrebujú cítiť množstvo oleja a mať rezeň taký, že z neho olej ešte kvapká, budú požadovať tieto vlastnosti. Rezeň z teplovzdušnej fritézy sa môže zdať suchší. Pomôcť mu môžeme pokvapkaním olivovým olejom, no vo všeobecnosti sa dá vyprážať bez oleja. Mäso bude chutné, ba dokonca ak použijete fritézu aj panvicu s olejom na rovnakú várku rezňov, tie z fritézy budú mať výraznejšie korenie ako tie z olejovej panvice, či olejovej fritézy. Korenie si zachováva svoju výraznosť (čierne korenie, alebo iné koreniace zmesy použité na mäse).

Trojobal nebude taký mastný a chrumkavý. V teplovzdušnej fritéze je viac suchší. To je však možné kombinovať vhodnou prílohou. Naopak, teplovzdušná fritéza môže byť zaujímavým spôsobom úpravy jedla, kde sa teplý vzduch dá využiť. Napríklad pri kuracom mäse s kožou, ktorá je sama o sebe s vysokým obsahom tuku a tak ho nie je nutné pridávať.  Mäso je chutné, žiada si len správne zvolené korenie a chuť bude dokonalá.

Pri hranolkoch objavujeme zaujímavú vlastnosť. Olejová fritéza si žiadala iný postup. V prípade teplovzdušnej fritézy, aspoň teda v rámci modelu Tefal Actifry Genius nasypeme zemiaky do miešacej spodnej nádoby, nastavíme podľa váhy odhad a necháme program č. 1. Ak po dokončení prípravy prístroj zapípa a vypne sa, po kontrole uvidíte, či ešte pár minút pridáte, alebo sú dokonalé. Pridaním pár minút nad odporúčaný čas sa hranolkám dodá vyššia chrumkavosť. Takýchto hranoliek viete spucovať oveľa viac, keďže tak nezaťažujú trávenie ako olejové. Najmä, ak sú zložené zo zemiakov a maximálne tak soli, máte jasno, čo jete. Nedokonalosťou pri týchto hranolkách je, že po polhodine nie sú tak chrumkavé a chutné. Preto je dobré ich jesť priamo a za čerstva. AK návšteva mešká, pokojne nechajte prístroj čakať a plánujte priamo s teplými.

Fritéza a jej zásadné výhody po týždni používania

Po týždni používania teplovzdušnej fritézy je nám jasné, že nie len pre ceny oleja, ale aj zo zdravotného hľadiska nemá význam vracať sa k olejovej. Teplovzdušná fritéza je nástroj, ktorý je možné mať neustále v kuchyni po ruke a je ho možné využívať častejšie, než olejovú. Vyprážaný syr pripraví rovnako tak, prípadne kreatívnym poslúži režim vlastnej manuálnej tvorivosti. Každá teplovzdušná fritéza ponúka nejaké programy, ako aj rôzne spôsoby uchopenia a prenášania nádoby, ak je ešte horúca. Tefal Actifry Genius to má vyriešené pomocou napájacej rúčky pre hornú nádobu a výklopnú rúčku spojenú so spodnou nádobou môžete použiť na jej vyberanie z prístroja.

Sledujeme, že hranolky sú u nás ako tie neolejové, chutné a zdravšie oveľa častejšou prílohou, ale aj samostatným jedlom. Zásadnou výhodou je, že stačí nakrájať zemiaky, vložiť, nastaviť program a venovať sa môžete čomukoľvek inému. Počas 20 minút sa zemiaky postupne menia a v posledných minútach začnú namerať vzhľad hotových hranolkov ako z reštaurácie. Umývanie je jednoduché, vychladnutie nádob rýchle a aj práca s prístrojom jednoduchá. Vítame možnosť meniť dobu, čas, aj program počas prípravy. Celé veko sa dvíha ľahko a samo, dostatočne vysoko, aby sa dalo pripravené jedlo vyberať a to všetko jedinou rukou.

Rezeň a schnitzel

Posledné Vianoce nám tak priniesli zaujímavé vylepšenie kuchyne a jej možností. Najmä uľahčilo prácu v prípadoch, kedy je dôležitý čas. Napríklad pri príprave iných pokrmov, alebo chodov, polievok a pod, zatiaľ čo sa frituje zelenina, morské plody, rezne, alebo syrové kroketky. Mrazené veci môžete vkladať priamo. Na všetko je program a ak aj nie je, približným odhadom sa trafíte asi vždy. Priezor dovoľuje nahliadnuť dnu kedykoľvek počas práce, takže nepríjemné prekvapenia sú len o neznalosti, alebo postupnom učení sa novému.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu