Mandľová múka: jej domáce využitie, obsah látok a zaujímavosti

Mandľová múka: jej domáce využitie, obsah látok a zaujímavosti

Už sme sa venovali napríklad mandľovému maslu, avšak za pozornosť stojí aj mandľová múka, ktorá zaujala miesto v oblasti zdravej výživy a špeciálnych diét. Mandle sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľké množstvo mononasýtených tukov, ktoré majú blahodarné účinky na náš organizmus rovnako, ako napríklad olivový olej. Podľa zistení majú tiež priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém, pretože dokážu znížiť riziko srdcovo cievnych ochorení až o 45%. Taktiež napomáhajú k zníženiu hladinu cholesterolu a vďaka obsahu vitamínu E majú antioxidačné účinky. Konzumovaním mandlí po jedle sa znižuje hladina glykemického indexu a tým vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

Mandle strom

Mandle, ktoré pozná každý z nás sa nachádzajú v pevnej škrupine . Sú plodom stromu mandľovník. Tento strom je stredne vysoký a má ružové a biele voňavé kvety. Avšak plodmi tohto stromu nie sú orechy, ako si každý myslí, ale kôstkovce ako je napríklad broskyňa či marhuľa. Najväčším pestovateľom mandlí vo svete je Kalifornia. Darí sa im aj u nás, ako si spomenieme v závere článku.

Prečo práve mandľová múka?

Mandľová múka je veľmi výživná, ľahko dostupná a stráviteľná. Pre ľudí, ktorí si musia sledovať glykemický index je ideálnou voľbou. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, a nízky obsah cukrov a sacharidov. Významný je obsah horčíka, zinku a fosforu.  Na rozdiel od iných náhrad pšeničnej múky je mandľová múka veľmi chutná a vláčna. Najlepšou voľbou je používať múku z blanšírovaných mandlí.

Využitie mandľovej múky

Mandľová múka je veľmi dobre spracovateľná, takže má všestranné využitie v kuchyni. Použiť ju možno na pečenie tort, palaciniek, mafinov alebo rôznych druhov sušienok. Kedy však naopak, nie je vhodná? Mandľová múka nie je vhodná na pečenie chleba a kysnutých dobrôt.

Najideálnejšie spôsoby požitia sú:

  • výroba bezlepkových potravín, cukroviniek, krémov
  • na výrobu mandľového mlieka

Skladovanie

Mandľovú múku uschovajte do dobre uzatvárateľnej nádoby do skrinky. Zvyšnú mandľovú múku môžete odložiť do mrazničky. Znie to neuveriteľne, ale tým, že dáte túto múku do mrazničky, predĺžite jej záruku až o 6 mesiacov.  Zakúpiť si ju môžete napríklad u predajcu grizly.sk

Mandle vypestované doma?

Stromy si môžeme pestovať na Slovensku. V bežnej slovenskej záhrade, ideálne v stredných a nížinných polohách, sa dnes už vyskytujú mandle. Ideálne je pestovať ich v páre, kvôli opeľovaniu. Na jar svojho majiteľa poteší krásnym bielym odevom z kvetov. Z nich postupne vyrastajú zelené plody, ktorých obal postupne zoschne a zostane len pevná kôstka. Práve v nej sa nachádza jadro, ktoré poznáme ako mandľový orech. Mandľa ako strom nie je náročná na pestovanie a nevyžaduje si ani zásadný strih. Niektoré stromy pri odkvitnutí požadujú nenásilný zástrih. Bežne škodcami netrpí a patrí medzi mrazuvzdorné stromy. Nepatria ani medzi veľké stromy. Mandľa trojlaločná, v ponuke na zahradnici.sk napríklad zaujme hustým okvetením.