5 dôvodov, prečo jesť pekanové orechy a zopár zaujímavostí

5 dôvodov, prečo jesť pekanové orechy a zopár zaujímavostí

Pekanové orechy rastú na strome Orechovec Pekanový, latinsky Carya Illinoinensis. Tieto stromy sú pôvodom z juhu USA a Mexika. V súčasnosti sú pestované pre hospodárske účely aj mimo Severnej ši Strednej Ameriky. Drevo z týchto stromov sa využíva v nábytkárskom priemysle, plody zasa v potravinárstve. Plody pekanových orechov sú ukryté v koženej šupke a sú podobné našim vlašským orechom.

Pekanové orechy, vlastnosti a fakty pekanový orech

Pekanové orechy patria k tým drahším, no do jedálnička by sme si ich mali občas zaradiť. Majú sladkú chuť a sú veľmi chutné. Obsahujú mnoho prospešných látok, zároveň majú blahodarné účinky, ako iné orechy, na srdce a mozog. Aké sú ich výhody?

Podporujú imunitný systém a trávenie

Mnoho látok, ktoré pekanové orechy obsahujú majú antioxidačné účinky, vďaka čomu napomáhajú bunkám chrániť telo pred voľnými radikálmi. Dodávajú telu potrebnú vlákninu a prispievajú k dobrému tráveniu. Keďže obsahujú zinok, tak podporujú prirodzenú imunitu voči infekciám.

Pekanové orechy upokojujú nervový systém

Tak ako ostatné orechy, aj pekanové sa radia medzi potraviny prospešné pre mozog. Nervová sústava potrebuje pre svoju správnu funkciu dostatok zdravých tukov, minerály a vitamíny skupiny B. Tiež blahodarne vplývajú na nervový systém a pôsobia ako prevencia proti Parkinsonovej či Alzheimerovej chorobe.

Bohaté na minerály a vitamíny

Okrem sacharidov, bielkovín a tukov obsahujú pekanové orechy aj vitamíny, minerály a stopové prvky. Sú zdrojom vápnika, mangánu, fosforu, draslíka, horčíka, zinku či železa. Ďalej obsahujú vitamíny E, K a B.

Pekanové orechy, vlastnosti a fakty pekanový orech

foto: pekanový orech na strome

Blahodarne vplývajú na srdce a cievy

Sú ideálnou súčasťou jedálnička pri problémoch s vysokým cholesterolom. Pomáhajú čistiť cievy a udržať ich priechodné. Aj vďaka tomu dokážu predísť závažnejším kardiovaskulárnym ochoreniam.

Sú plné zdravých tukov

Dôležité je neustále dopĺňať zdravé tuky, ako napríklad omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Už zopár kúskov týchto orieškov dodá telu veľké množstvo mastných kyselín. Treba však pripomenúť, že tieto orechy sú aj zdrojom ďalších živín a to bielkovín.