Papričky rôzneho druhu, korenené jedlá a oheň v ústach je pre niekoho pôžitkom, pre iných doslova závislosťou. Niet sa čo diviť, že holduje aj mnoho Slovákov tomuto gastronomickému masochizmu. Papričky sú zdravé, sú afrodiziakom a dokážu vzpružiť viac ako len pár svalov.
Vychutnávať si papričky je jedna vec, no ich pálivosť občas znecitliví ústa, a tie si nevychutnajú jedlo samotné. Existuje niekoľko pomocníkov a fínt, ktoré vám umožnia zmierniť pálivosť a aj následky pálivých papričiek. Pozor, druhá fáza štipľavosti pocítiteľná na toalete sa tým veľmi nezmierni.
Ako jesť papričky, aby veľmi nepálili
Paprička nepáli tak veľmi, ak si doprajete pohár ľadovej vody. Až potom si do úst dajte papričku. Nerobte to naopak, pretože opačný postup len pálivosť zhorší. Pokiaľ je vašim plánom zjesť desať papričiek a ste si istí, že aj vnútornosti všetko prežijú bez ujmy, prvé sústa do úst vkladajte malé. Nepokúšajte sa ihneď silnou vervou vypáliť všetky citlivé bunky v ústnej dutine.
Silné papričky dokážete zmierniť napríklad zemiakovou či kukuričnou kašou, kukuricou v rôznej jej podobe, ale vo všeobecnosti ju dokážete zmierniť jedlami s obsahom škrobu. Ten viaže štipľavosť a dokáže zmierniť následky aj na toalete. Jeho štipľavosť zmierňujú aj mastné jedlá a alkohol. Mastné jedlá sú najčastejším typom jedál, ku ktorým sa priamo žiada podávanie papričiek. Na záver, ak ste si papričky nedopriali k mastnej klobáske, vypite väčší pohár mlieka, ktoré výrazne upokojí ústnu dutinu a štipľavosť.
Prečo je paprička štipľavá?
Papričky štípu pre ich rastlinný alkoaloid, ktorý sa nazýva kapsaicín. Pre živočíchy ako sú cicavce, je dráždivý voči ich tkanivám. Koža, sliznice, rôzne živé bunky naň reagujú podráždene. Vzniká pocit pálenia až bolesti. Stačí veľmi malé množstvá, ktoré zareagujú na nociceptoroch na našom tele, čo sú receptori cítiace účinky kapsaicínu. Kapsaicín má priaznivé účinky na zažívanie a metabolizmus. Priaznivé účinky majú aj pri trombóze, omrzlinách, ateroskleróze, usádzaní hlienov a pri ich uvoľňovaní. Aktuálne najpálivejšou prapričkou na svete je Carolina Reaper.
- Vyskúšali sme brutálnu papričku Trinidad Tobago.
- Chilli papričky dodávajú štipľavosť nealkoholickej borovičke zo Slovenska
VEDELI STE?
Všetky papriky a prapričky, ktoré poznáme dnes, pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky. Patria do aztéckej kultúry gastronómie. Až vďaka objavným cestám sa dostali na naše územie. Pred objavením Ameriky sme nepoznali žiadne papriky, rajčiny, tabak, kakao, kukuricu a mnoho iných plodín, vrátane zemiakov, hlavnej plodiny severného Slovenska.