Muzikálovú herečku a speváčku, ktorá sa preslávila aj vďaka postave svokry, viac netreba predstavovať. Pani Gizka je pojem, ktorý poznajú všetci. Od tých najmladších až po ľudí v zrelom veku. Energická dáma, ktorá má vždy prichystanú radu, či vľúdne slovo nám prezradila svojich 5 symfónií, bez ktorých si nevie predstaviť svoj život.
Symfónia detstva sa mi spája s čokoládou
Každý máme na svoje detstvo rôzne spomienky. Niektorí si najviac pamätajú prázdniny, ktoré trávili u starých rodičov na dedine, iným sa spomienky viažu k šanteniu v uliciach svojho rodného mesta. Podobne je tomu aj v prípade pani Gizky, ktorá s láskou spomína na Ulicu
Gizka: Symfóniu hudby cítim pri speve
Pani Gizka je známa hlavne ako speváčka a muzikálová herečka, takže hudba k jej životu neodmysliteľne patrí. Účinkovala vo viacerých muzikáloch, divadelných predstaveniach a hudobných šou a na konte má aj hudobné CD nosiče. Čo pre ňu znamená symfónia hudby? „Symfóniu hudby cítim vtedy, keď môžem zaspievať s veľkým big bandom, so živým orchestrom, alebo na kvalitný hudobný podklad. Môže to byť ľudovka, môžu to byť evergreeny. Mám rada všetky žánre. Koniec koncov som aj študovala hudbu. Spev, klavír, priečna flauta sú môjmu srdcu veľmi blízke.“ V poslednom čase sa rada započúva aj do krásnych speváckych duetov, ktoré považuje za symfóniu jej hudobnej duše. K hudbe mala blízko už odmalička. Jej otec, Silvester Orbán, bol amatérskym hudobníkom, s ktorým absolvovala svoje prvé koncerty a súťaže a zamilovala sa do hudby vo všetkých jej podobách. Už ako malá si rada prerábala známe piesne s vlastným textom a pospevovala si ich vo vani. Momentálne ju môžete vidieť v komédii poľskej autorky Elżbiety Jodłowskej Klimaktérium, kde ju obsadil režisér Svetozár Sprušanský.
Čas strávený v mojej kuchyni je pre mňa skutočnou symfóniou chutí
Dokonalá symfónia Gizky Oňovej
Dokonalá symfónia? Viete, čo to znamená pre pani Gizku? „Pre mňa je dokonalou symfóniou moja rodina! Táto moja veľká rodina! Manžel, deti, vnúčatá, priatelia, bratranci, sesternice. Viete prečo? Pretože sa vzájomne navštevujeme a pomáhame si. V dnešnom svete je najdôležitejšia prítomnosť spoľahlivej a dobrej rodiny. No, ladí nám to spolu.“ Po rokoch účinkovania v relácii Svokra, kde pomáhala slovenským rodinám s ich problémami sa teraz naplno venuje svojej rodine, manželovi Jurajovi, trom deťom a piatim vnúčatám. Práve vnúčatá jej robia veľkú radosť, keďže sa všetky venujú rôznym športovým a pohybovým aktivitám, ku ktorým treba deti v dnešnej dobe skôr nútiť.
Symfónia pohody je v živote dôležitá
V živote je veľmi dôležité mať nejaké koníčky a aktivity, pri ktorých vypneme, či oddýchneme si. Pre pani Gizku je symfóniou pohody všetko, čo rada robí. Pred spaním rada zrelaxuje čítaním kratších poviedok alebo študovaním kníh o varení. „Ďalší taký môj úlet je turistika. Aj za tú cenu, že si sem tam nechám opraviť meniskus, vyleziem ešte aj na Suchú Belú. Manžel je Tatranec, takže Tatry máme prechodené.“ Veľmi dôležité miesto má v jej živote aj jej babinec, teda kamarátky, s ktorými sa pravidelne stretáva. A nielen starý, ale aj mladý. „Ja sa totiž stretávam aj so staršími dámami, ale takisto aj s mladou generáciou. Človek sa obohatí aj z jednej aj z druhej strany. Tak toto sú moje symfónie pohody a aké sú tie vaše?“
Ak si chcete pozrieť celé video s Gizkou sledujte tu:
Parížska torta
Potrebujeme:
na korpus:
- 6 vajec
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 125 g polohrubej múky
- 150 g horkej čokolády
- 1 prášok do pečiva
na krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 250 g horkej čokolády
- 150 g mascarpone
- 80 g marhuľového džemu
Príprava korpusu:
Vaječné žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme polohrubú múku, roztopenú ale vychladenú horkú čokoládu a prášok do pečiva. Vláčne cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Pečieme pri 160°C asi 40 minút.
Príprava krému:
500 ml šľahačkovej smotany prevaríme s nalámanou čokoládou a ešte necháme variť asi minútu. Zmes dáme do chladničky na 24 hodín (preto je vhodné pripraviť si ju deň vopred). Vychladnutú zmes vymiešame do tuhého krému a pridáme mascarpone. Tortový korpus prekrojíme na dve polovičky, potrieme marhuľovým džemom a 2/3 parížskeho krému. Tortu spojíme a potrieme zvyšným krémom.
Dobrá rada:
Na ozdobu torty použijeme čokoládové hoblinky alebo čokoládovú polevu a Figaro Symfóniu mliečnu alebo horkú.
Dobrú chuť!