Recepty: cesto na pizzu #2: návod na prípravu pizze a systém surovín

Recepty: cesto na pizzu #2: návod na prípravu pizze a surovín

Keď sa povie talianska kuchyňa, každý si väčšinou hneď predstaví pizzu alebo cestoviny. Tak ako môžeme pripraviť cestoviny na niekoľko spôsobov, môžeme pripraviť pizzu na 1000 spôsobov. My si dnes predstavíme hneď tri rôzne recepty na prípravu cesta na pizzu.

Pizza, návod

Cesto na pizzu #2

Ingrediencie

  • 1 kocka droždia
  • 600g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička krištáľového cukru
  • 300-350 ml vody
  • 1 čajová lyžička soli
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 2-3 polievkové lyžice mlieka

Postup

  1. Najprv urobíme kvások z droždia, mlieka, cukru a soli.
  2. Do misy dáme preosiatu múku, kvások, olej a vlažnú vodu. Všetko spolu poriadne premiešame a vypracujeme hladké cesto.
  3. Misu prekryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť 1-2 hodiny.
  4. Následne rozdelíme cesto na dve až štyri časti a rozvaľkáme.
  5. Cesto dáme na plech a potrieme olejom. Na cesto poukladáme suroviny podľa vlastného výberu.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 250° približne 20-25 minút.

Ďalšie recepty

Článok vychádza ako trojčlánok, ktorý uvádza tri rôzne vyskúšané recepty s doplnením šéfredaktora. Celkovo trojčlánok obsahuje:

Filozofia použitia surovín na pizzu: Ako na to?

Nedá sa len tak čokoľvek nahádzať na pizzu bez nejakej hierarchie. Aj keby ste niečo také skúsili, postupne sa sami zdokonalíte v tom, čo určite áno a čo určite nie. Je zaužívaným pravidlom, že pizza má svoj základ. Rajčinový pretlak, omáčka, alebo kečup tvorí tento základ. Aby sa pizza dobre rozťahovala, na prstoch môžete mať buď olej, alebo naopak múku. Pri roztieraní paradajkovej omáčky zas budete mať prsty od nej (to platí pre tých, čo idú na vec rukami.)

Rajčiny, paprika, alebo cibuľa klasická, sa dávajú zväčša na spodok. Spolu so šunkou a slaninou. Suroviny ako kukurica tiež patria nižšie. O to viac, ak nepoužijete syr, ktorý je ideálne povrchové spojivo na všetko na pizzy. Ak si potrpíte na vajíčko, skúste ho najskôr rozmiešať a použiť taktiež nižšie. Ideálne s ním skúste zakryť žltú cibuľu, čo ju spevní. Iným vajíčko viac chutí navrchu, hoci práve vajíčko nie je úplne bežnou surovinou. Pri fialovej cibuli je zaužívané viac ju priznávať. Jej farebnosť sa tak vyzdvihuje a dáva tým viac do vrchných vrstiev. Najmä v prípade, ak pizzou ponúkate ľudí, ktorí netušia o obsahu cibule. Cibuľa je bežnou surovinou, no medzi zákazníkmi v pizzériách je mnoho tých, čo si ju tam nedokážu ani len predstaviť.

Papričky sa dávajú navrch. Je to aj preto, že zákazník v reštaurácií chce vedieť, kde na ktorom kúsku sa môže pripraviť na pálivejšiu chuť a cielene si pizzu práve pre absenciu, či prítomnosť dochutí/nedochutí, alebo práve podľa toho si kúsok vyberá, či zvolí deťom.

Na vrch pizze, na syrovú posýpku, dávame z dekoračných dôvodov lístočky listovej zeleniny. Nepoužíva sa šalát, skôr rukola a drobnolístkové varianty. Ako korenie sa používa najvýraznejšie oregano. Ak chýba, môžete kombinovať majoránku a tymian.

Snímka v článku je ilustračná

Recepty: cesto na pizzu #2: návod na prípravu pizze a surovín
1 (20%) 1 hlas[ov]
Avatar
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Viac:
joga
Joga a jej priaznivé účinky na celkové zdravie človeka

ľadovec a more
Prečo je more slané a kde sa v ňom vzala soľ?

Cossacks Game
Cossacks, legendárna stratégia má pokračovateľa, Cossacks 3

Zavrieť