ZN.SK
Pizza, návod

Recepty: cesto na pizzu s jogurtom #3: návod na prípravu pizze

Tretí z receptov na cesto na pizzu v sérii. Tentoraz je jednou zo surovín aj jogurt. Vyskúšajte si sami, ktorý z receptov na cesto vám vyhovuje najviac.

Keď sa povie talianska kuchyňa, každý si väčšinou hneď predstaví pizzu alebo cestoviny. Tak ako môžeme pripraviť cestoviny na niekoľko spôsobov, môžeme pripraviť pizzu na 1000 spôsobov. My si dnes predstavíme hneď tri rôzne recepty na prípravu cesta na pizzu. Tentoraz pizzu, ktorej cesto vylepšuje biely jogurt.

Pizza, návod

Cesto na pizzu s jogurtom #3

Ingrediencie

  • 300g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 300g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva

Postup

  1. V mise si vyšľaháme vajíčka. V druhej mise si zmiešame sypké suroviny(múka, soľ, kypriaci prášok).
  2. Do sypkej zmesi primiešame rozšľahané vajíčka. Následne postupne pridávame do cesta jogurt. Pridávame ho postupne po lyžiciach, nie všetko naraz.
  3. Cesto dáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Na cesto uložíme ingrediencie a nakoniec dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°. Pizzu pečieme približne 20-25 minút.

Ďalšie recepty

Článok vychádza ako trojčlánok, ktorý uvádza tri rôzne vyskúšané recepty s doplnením šéfredaktora. Celkovo trojčlánok obsahuje:

Filozofia použitia surovín na pizzu: Ako na to?

Nedá sa len tak čokoľvek nahádzať na pizzu bez nejakej hierarchie. Aj keby ste niečo také skúsili, postupne sa sami zdokonalíte v tom, čo určite áno a čo určite nie. Je zaužívaným pravidlom, že pizza má svoj základ. Rajčinový pretlak, omáčka, alebo kečup tvorí tento základ. Aby sa pizza dobre rozťahovala, na prstoch môžete mať buď olej, alebo naopak múku. Pri roztieraní paradajkovej omáčky zas budete mať prsty od nej (to platí pre tých, čo idú na vec rukami.)

Rajčiny, paprika, alebo cibuľa klasická, sa dávajú zväčša na spodok. Spolu so šunkou a slaninou. Suroviny ako kukurica tiež patria nižšie. O to viac, ak nepoužijete syr, ktorý je ideálne povrchové spojivo na všetko na pizzy. Ak si potrpíte na vajíčko, skúste ho najskôr rozmiešať a použiť taktiež nižšie. Ideálne s ním skúste zakryť žltú cibuľu, čo ju spevní. Iným vajíčko viac chutí navrchu, hoci práve vajíčko nie je úplne bežnou surovinou.

Papričky sa dávajú navrch. Je to aj preto, že zákazník v reštaurácií chce vedieť, kde na ktorom kúsku sa môže pripraviť na pálivejšiu chuť a cielene si pizzu práve pre absenciu, či prítomnosť dochutí/nedochutí, alebo práve podľa toho si kúsok vyberá, či zvolí deťom.

Na vrch pizze, na syrovú posýpku, dávame z dekoračných dôvodov lístočky listovej zeleniny. Nepoužíva sa šalát, skôr rukola a drobnolístkové varianty. Ako korenie sa používa najvýraznejšie oregano. Ak chýba, môžete kombinovať majoránku a tymian.

Snímka v článku je ilustračná

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu