Recept na jahodové profiterolky, slávny dezert „Profitterol“

Recept na jahodové profiterolky, slávny dezert „Profitterol“

Máte radi sladké a v cukrárni sa vám nad všetkými tými zákuskami od profesionálnych cukrárov zbiehajú slinky? Skúste si ich pripraviť aj doma. Čo napríklad také profiterolky? O pôvod receptu na tieto ľahučké malé bochníčky z odpaľovaného cesta plnené jemným krémom sa dodnes sporia Taliani a Francúzi. Či už však za nimi stoja jedni alebo druhí, sú jednoducho lahodné a ich prípravy sa rozhodne nemusíte báť.

profiterol

Hovorí sa, že za dezertom zvaným Profitterol (tiež ako Profitérole) stojí jeden z najlepších talianskych kuchárov, ktorého na francúzsky dvor svojho manžela pozvala samotná Katarína Medicejská. A možno preto si naň Francúzi dodnes „robia nárok“. Je však pravda, že recept zdomácnel po celom sveta a ľudia ho milujú.

Skúste si pripraviť jahodové profiterolky podľa receptu Martina Beránka z cukrárenskej výrobne Dolce Passione, ktorý ho neváhal ozdobiť ani obľúbenými cukríkmi. Určite to zvládnete. Na pomoc si navyše môžete zavolať aj malého pomocníka a užiť si počas pečenia veľa zábavy. Ak v receptúre použijete aj svoje obľúbené cukríky Haribo, nezabudnite výsledok svojho snaženia odfotiť a zdieľať na www.haribomalycukrar.cz/sk/. Tak sa totiž prihlásite do súťaže Haribo Malý cukrár, ktorá je určená všetkým rodinným tímom v zložení jeden dospelý a jedno dieťa vo veku od päť do trinásť rokov. Tak hurá do toho, hrá sa o sladké aj hodnotné ceny a kulinársky víkend pre celú rodinu v Prahe.

Jahodové profiterolky s PRIMAVERA

Odpaľované cesto:

  • 185 ml vody
  • 25 ml mlieka
  • 165 g masla
  • 175 g múky
  • 300 g vajec
  • štipka soli

Do vody dáme maslo, štipku soli a spoločne privedieme do varu. Potom pridáme múku a začneme odpaľovať cesto tak, že ho miešame dovtedy, kým sa lepí na hrniec. Akonáhle sa prestane lepiť, preložíme ho z vody do misy, pridáme mlieko a zamiešane. Potom postupne primiešame vajcia. V tejto chvíli by cesto malo byť lesklé. Vložíme ho do cukrárskeho vrecka, s pomocou ktorého tvoríme profiterolky na pripravený plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 185 °C dozlata.

Smotanový krém

  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml smotany (31–33 %)
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 1/4 obsahu vanilkového struku

Mlieko so smotanou privedieme v hrnci do varu. V miske zmiešame cukor a škrob. Túto zmes nalejeme na cukor a rozmiešame. Vrátime do hrnca, pridáme soľ, vanilkové semienka a všetko spolu privedieme do varu. Potom zmes vlejeme do nízkej misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť (najlepšie do ďalšieho dňa).

Krém vyšľaháme a plníme ním rozpolené profiterolky. Nakoniec všetko dozdobíme jahodovými cukríkmi Haribo Primavera.

Tlačové správy
Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.
Viac:
Antistresové maľovanky
Antistresové maľovanky pre dospelých sú hitom, až príliš

Podmorský Ježiš pre potápačov
Socha podmorského Ježiša na obdiv len pre potápačov

sklenarikova krst knihy
Adriana Sklenaříková Karembeu inšpiruje ako byť a zostať TOP

Zavrieť