Ani v lete vás nenecháme bez inšpirácie. Tentokrát sme využili krásne počasie a rozpálili gril. Vzniklo z toho niekoľko výborných jedál a tu je prvé z nich – grilovaná panenka. Samotná panenka je považovaná za jeden z najkvalitnejších druhov mäsa vôbec, tvarom ideálny na tepelné úpravy v celom svojom kuse. Nižší obsah tuku a blán je jedným z dôvodov, pre ktorý je obľúbenou súčasťou kulinárskych lahôdok.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2
Budeme potrebovať:
- 200 g bravčovej panenky
- 4 plátky parmskej šunky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 400 g zemiakov
- 2 ks jarnej cibuľky
- 30 g červenej cibule
- 4 polievkové lyžice bieleho Gazdovského jogurtu od Hollandie
- 2 vajcia
- 2 ks nakladaných uhoriek
- Horčicu
- Cesnak
- Soľ
- Čierne korenie
- Citrónovú šťavu
- Tymián
- Rozmarín
- Chilli
Grilovaná panenka a postup prípravy
- Najprv panenku rozdelíme na porcie a na 3 hodiny naložíme do marinády z oleja, chilli, sójovej omáčky, rozmarínu a tymiánu.
- Uvaríme zemiaky v šupke do mäkka, potom olúpeme a nakrájame na kolieska.
- Nasekáme si jarnú cibuľku, červenú cibuľu a nakladané uhorky na kolieska. Uvaríme vajce na tvrdo a nakrájame na kocky. Všetko zmiešame so zemiakmi a prelisovaným cesnakom.
- Na dip do šalátu budeme potrebovať biely jogurt Hollandia, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu zmiešame a vmiešame do pripraveného šalátu.
- Naložené mäso vyberieme z marinády, osušíme, obalíme šunkou a zabalíme do fresh fólie.
- Mäso dáme variť do pary. Potom vyberieme z fólie a opečieme na panvici.
- Servírujeme so šalátom, ktorý sa môže podávať studený aj teplý.
Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na www.instagram.com/hollandiask/
Mohlo by zaujímať tiež: