Recept: Grilovaná panenka s ľahkým zemiakovým šalátom

Grilovaná panenka

Ani v lete vás nenecháme bez inšpirácie. Tentokrát sme využili krásne počasie a rozpálili gril. Vzniklo z toho niekoľko výborných jedál a tu je prvé z nich – grilovaná panenka. Samotná panenka je považovaná za jeden z najkvalitnejších druhov mäsa vôbec, tvarom ideálny na tepelné úpravy v celom svojom kuse. Nižší obsah tuku a blán je jedným z dôvodov, pre ktorý je obľúbenou súčasťou kulinárskych lahôdok.

Grilovaná panenka

Čas prípravy: 30 minút

Počet porcií: 2

Budeme potrebovať:

  • 200 g bravčovej panenky
  • 4 plátky parmskej šunky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 400 g zemiakov
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 30 g červenej cibule
  • 4 polievkové lyžice bieleho Gazdovského jogurtu od Hollandie
  • 2 vajcia
  • 2 ks nakladaných uhoriek
  • Horčicu
  • Cesnak
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Citrónovú šťavu
  • Tymián
  • Rozmarín
  • Chilli

Grilovaná panenka a postup prípravy

  1. Najprv panenku rozdelíme na porcie a na 3 hodiny naložíme do marinády z oleja, chilli, sójovej omáčky, rozmarínu a tymiánu.
  2. Uvaríme zemiaky v šupke do mäkka, potom olúpeme a nakrájame na kolieska.
  3. Nasekáme si jarnú cibuľku, červenú cibuľu a nakladané uhorky na kolieska. Uvaríme vajce na tvrdo a nakrájame na kocky. Všetko zmiešame so zemiakmi a prelisovaným cesnakom.
  4. Na dip do šalátu budeme potrebovať biely jogurt Hollandia, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu zmiešame a vmiešame do pripraveného šalátu.
  5. Naložené mäso vyberieme z marinády, osušíme, obalíme šunkou a zabalíme do fresh fólie.
  6. Mäso dáme variť do pary. Potom vyberieme z fólie a opečieme na panvici.
  7. Servírujeme so šalátom, ktorý sa môže podávať studený aj teplý.

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na www.instagram.com/hollandiask/

Mohlo by zaujímať tiež:
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.