Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou našich jedálničkov. Vo väčšine domácností sa konzumujú najmä slepačie, no čoraz častejšie sú popri iných, akými sú napríklad kačacie alebo pštrosie, obľúbené hlavne prepeličie. Prepeličie vajíčka predstavujú spomedzi vajíčok tie najzdravšie a najbezpečnejšie. Lahodia oku svojím vzhľadom, každé vajíčko je malým umeleckým dielom. No výnimočné sú najmä kvôli svojim zdravotným benefitom pre náš organizmus.
Prepeličie vajíčka majú veľkosť približne 3cm, vážia okolo 10-12g. Pre lepšiu predstavu, veľkosťou sú prepeličie vajíčka asi päťkrát menšie ako slepačie vajíčka. Ich škrupina je krásne fľakatá, na bielom alebo jemne béžovom podklade sa nachádzajú rôznorodé hnedé škvrnky.
Prepeličie vajíčka sú veľkosťou približne 5-krát menšie ako slepačie vajíčka. Obsahujú 2,5-krát viac vitamínov A, B1 a B2. V porovnaní so slepačími vajíčkami obsahujú päťkrát viac fosforu, draslíka a železa. Výhodou prepeličích vajec je aj to, že sú ľahšie stráviteľné v porovnaní so slepačími vajcami. Vďaka obsahu enzýmu – lyzozýmu vydržia pri správnom skladovaní dlhšie ako iné vajcia.
Prepeličie vajíčka obsahujú významné, zdraviu prospešné látky, akými sú železo, horčík, meď, vápnik, kobalt, niacín a esenciálne aminokyseliny. Medzi ich najcennejšie vlastnosti patrí obsah omega 3 a 6 mastných kyselín. Obsahujú vitamíny A a D. Majú bohaté zastúpenie vitamínov B (vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín aj vitamín B12). Majú antibakteriálne a imunomodulačné vlastnosti.
Vajíčka sa odporúčajú konzumovať tehotným ženám (sú prevenciou na krehké nechty, vlasy a pomáhajú zachovávať zuby vo výbornom stave). Sú vhodné na konzumáciu pre ľudí s oslabenou imunitou, ale i chorým ľuďom. Vďaka obsahu fosforu, draslíka a železa sú veľmi vhodné na zaradenie do jedálnička pre deti v ranom školskom veku. Vhodné sú aj pre starých ľudí. Ich konzumácia je vítaná aj v stravovaní športovcov, sú zásobárňou bielkovín, pomáhajú pri naberaní svalovej hmoty.
Zaradenie tohto druhu vajíčok do vášho jedálnička zaručuje niekoľko zdravotných benefitov:
Prepeličie vajíčka je vhodné skladovať v chladnej komore alebo v chladničke. Odporúčaná doba na uskladnenie týchto vajíčok je približne mesiac. V komore je doba ich uskladnenia kratšia, približne 18 dní.
Využitie prepeličích vajec v kuchyni je v podstate rovnaké ako pri slepačích vajciach. Vyznačujú sa originálnou, jemne smotanovou chuťou a nie je pre nich typický zápach ako pri iných vajíčkach. Výborné sú varené natvrdo, v tomto spôsobe prípravy sa považujú za gurmánsku lahôdku. Dá sa z nich pripraviť chutná praženica, ale používajú sa aj do pomazánok, šalátov a podobne. Svojou malou veľkosťou veľmi pekne vyznejú aj na obložených misách alebo chlebíčkoch. Z prepeličích vajec sa dajú vyrobiť aj cestoviny, ktoré si môžete pripraviť doma, ale dajú sa zakúpiť už aj v obchode. Pri ich príprave v jedle alebo v pečive platí rovnica 1 slepačie vajce = 5 prepeličích vajec.
Prepeličie vajíčka kúpime v lepších potravinách, supermarketoch, ale i od miestnych chovateľov. Ich cena je však zvyčajne vyššia ako pri slepačích vajciach.
Prepeličie vajcia vďaka svojej malej veľkosti, ako i krásnej škrupinke, sú veľmi vhodné na použitie do rôznych dekorácií, vencov, aranžmánov alebo ich môžeme len tak prevesiť na šnúrku. Najviac asi potešia na Veľkú noc. Vajíčko je potrebné len vyfúknuť, rovnakým spôsobom, ako sa to robí aj so slepačími vajíčkami. Prepeličie vajíčka sa dajú aj zafarbiť, podobne ako slepačie, výsledok je naozaj originálny.
0 komentárov