ZN.SK
nemocnica

Nemocničné jedlo v belgickej nemocnici získalo ocenenie Gault & Millau

Oficiálne ocenenie Gault & Millau, ktoré zväčša hodnotí stravovanie v reštauráciách, ocenilo tentoraz nemocničné jedlo. Dá sa to!

Belgická nemocnica AZ Groeninge v meste Kortrijk je zaujímavým príkladom toho, že keď sa chce, riešenie sa nájde. Stravovanie a kvalita jedla v tejto nemocnici prekvapuje už istý čas nie len hospitalizovaných pacientov, ale najnovšie aj médiá a magazíny zaujímavostí. Oficiálne ocenenie Gault & Millau, ktoré zväčša hodnotí stravovanie v reštauráciách, ocenilo tentoraz nemocničné jedlo. Presnejšie teda kvalitu jedla podávanú práve v tejto nemocnici. Ako prvá nemocnica v Beneluxe (región tvorený Belgickom, Holandskom a Luxemburskom) je držiteľom prestížneho certifikátu Gault & Millau, hoci jedlá z tejto nemocnice sa neobjavia v sprievodcovi reštaurácií, keďže nejde o klasickú prístupnú reštauráciu.

nemocnica

Zaujímavosťou pritom je, že nemocnica bola dlhý čas pomerne skromná. Jej snahy prinášať kvalitné chutné a zdravé jedlo sa spájala so snahou neustále sa zlepšovať. Boli to pritom aj pacienti, ktorých sa pýtali – zaujímal ich názor a teda aj oni prispievali k jej rozvoju. Názor pacienta mal pre vlastnú kuchyňu celej nemocnice svoj význam. Keď sa tak dostali k ochutnávke samotní ľudia stojaci za hodnotiacim rebríčkom, mohlo to byť prekvapením. Najmä v našich končinách si nemocničné jedlo spájame s nevyhnutným zlom, improvizáciou, príliš výraznou snahou šetriť.

Ocenenie pre nemocničné jedlo na Slovensku?

V štátnych nemocničných zariadeniach je takáto udalosť, prípadne hodnotenie nemocničných jedál zatiaľ utopickou predstavou. Stravovanie sa nám spája s nevyhnutným zásobovaním z domu. Banány, pomaranče, minerálna voda. Strava, ktorá by mala byť zdravá a chutná v čase zotavovania z chorôb a liečby sa neraz akoby spoliehala na domáce zásobovanie. Pravidelné návštevy a dovoz z domu pritom nie je možnosťou a štandardom pre všetkých. Inú úroveň stravovania prinášajú súkromné zdravotnícke zariadenia. Niektoré z nich objednávajú jedlá v profesionálnych kuchyniach, čo do značnej miery rieši absenciu vlastnej kuchyne aj požadovaný štandard v stravovaní.

Akonáhle však stravovanie niektorého zdravotníckeho zariadenia na Slovensku dosiahne nejaké ocenenie, radi sa to dozvieme.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Inzercia




Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu