Nemocničné jedlo v belgickej nemocnici získalo ocenenie Gault & Millau

Nemocničné jedlo v belgickej nemocnici získalo ocenenie Gault & Millau

Belgická nemocnica AZ Groeninge v meste Kortrijk je zaujímavým príkladom toho, že keď sa chce, riešenie sa nájde. Stravovanie a kvalita jedla v tejto nemocnici prekvapuje už istý čas nie len hospitalizovaných pacientov, ale najnovšie aj médiá a magazíny zaujímavostí. Oficiálne ocenenie Gault & Millau, ktoré zväčša hodnotí stravovanie v reštauráciách, ocenilo tentoraz nemocničné jedlo. Presnejšie teda kvalitu jedla podávanú práve v tejto nemocnici. Ako prvá nemocnica v Beneluxe (región tvorený Belgickom, Holandskom a Luxemburskom) je držiteľom prestížneho certifikátu Gault & Millau, hoci jedlá z tejto nemocnice sa neobjavia v sprievodcovi reštaurácií, keďže nejde o klasickú prístupnú reštauráciu.

nemocnica

Zaujímavosťou pritom je, že nemocnica bola dlhý čas pomerne skromná. Jej snahy prinášať kvalitné chutné a zdravé jedlo sa spájala so snahou neustále sa zlepšovať. Boli to pritom aj pacienti, ktorých sa pýtali – zaujímal ich názor a teda aj oni prispievali k jej rozvoju. Názor pacienta mal pre vlastnú kuchyňu celej nemocnice svoj význam. Keď sa tak dostali k ochutnávke samotní ľudia stojaci za hodnotiacim rebríčkom, mohlo to byť prekvapením. Najmä v našich končinách si nemocničné jedlo spájame s nevyhnutným zlom, improvizáciou, príliš výraznou snahou šetriť.

Ocenenie pre nemocničné jedlo na Slovensku?

V štátnych nemocničných zariadeniach je takáto udalosť, prípadne hodnotenie nemocničných jedál zatiaľ utopickou predstavou. Stravovanie sa nám spája s nevyhnutným zásobovaním z domu. Banány, pomaranče, minerálna voda. Strava, ktorá by mala byť zdravá a chutná v čase zotavovania z chorôb a liečby sa neraz akoby spoliehala na domáce zásobovanie. Pravidelné návštevy a dovoz z domu pritom nie je možnosťou a štandardom pre všetkých. Inú úroveň stravovania prinášajú súkromné zdravotnícke zariadenia. Niektoré z nich objednávajú jedlá v profesionálnych kuchyniach, čo do značnej miery rieši absenciu vlastnej kuchyne aj požadovaný štandard v stravovaní.

Akonáhle však stravovanie niektorého zdravotníckeho zariadenia na Slovensku dosiahne nejaké ocenenie, radi sa to dozvieme.

Ohodnoťte článok post

Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.