Cesnak medvedí je sezónna rastlinka. V prírode ho nájdete iba v jarnom období. Na to, aby ste jeho liečivú silu mohli využívať po celý rok, existujú rôzne spôsoby spracovania a skladovania na to, aby si zachoval čerstvosť.
Ako rozpoznáte medvedí cesnak od iných divých rastlín? Ľudia si ho niekedy mýlia s listami konvalinky, no treba si na to dať pozor! Z konzumácie konvalinky by ste sa mohli otráviť. Ako ho teda rozlíšiť? Zaručene ho spoznáte podľa prenikavej cesnakovej vône. Ak si nie ste istí, stačí sa zohnúť a pošúchať lístok, ktorý hneď uvoľní arómu cesnaku. Lístky medvedieho cesnaku sú podlhovasté, tmavozelené, hladké a jemnejšie na rozdiel od listov konvalinky. Samozrejme, podľa vône si ho nepomýlite. Konvalinka totiž žiadnu výraznú nemá.
Konvalinka kvitne v neskorších mesiacoch ako cesnak. Vtedy už ich rozlíšite aj podľa kvetov. U oboch rastliniek sú biele, ale majú iný tvar.
Medvedí cesnak je perfektnou prísadou v kuchyni. Je plný vitamínov a prospešných látok, výborne chutí a môžete ho použiť naozaj ku všetkému, samozrejme okrem sladkých jedál.
Je veľmi aromatický a môže v pokrme preraziť ostatné chute a vône. Niekomu to neprekáža, a komu áno, ten ho môže použiť iba ako dochucovadlo, v menšom množstve. Tepelne neupravený má najlepšie účinky na zdravie. Môžete ho použiť do zeleninového šalátu, na cestoviny, ako prílohu k mäsu, do polievky. Surové, čerstvé lístky sa dajú nasekať, a tak ako pažítka, dať na krajec chleba.
Zaujímavý spôsob spracovania je vylúhovať medvedí cesnak vo vysoko koncentrovanom alkohole. Proces trvá približne dva týždne a z výluhu vznikne takzvaná tinktúra. Pije sa v malých množstvách, dokonca iba po kvapkách. Niekto ju pije pravidelne ako prevenciu, niekto až keď zacíti napríklad škrábanie v krku alebo keď má začínajúcu nádchu. Veľká fľaša vám zaručene vydrží aj celý rok. Chuť i vôňa tinktúry je veľmi ostrá, výrazná a nie je práve príjemná. Pred vypitím odporúčame zapchať si nos J Niektoré domáce recepty hovoria o vylúhovaní lístkov cesnaku vo víne. V tomto prípade si výťažok môžete dochutiť medom.
Jednoduchý spôsob ako skladovať medvedí cesnak na každodenné používanie je v sáčiku chladničke. Do pár dní nezvädne. Ak ho potrebujete uložiť na dlhšie obdobie, dobrou technikou je miska naplnená vodou, alebo zatváracia plastová miska s navlhčeným servítkom vo vnútri. Cesnak tak vydrží dlho čerstvý.
Klasickým skladovacím priestorom tak, ako aj pre inú zeleninu, je mraznička. Cesnak si zmrazením zachová všetky prospešné látky. Super spôsob skladovania je v oleji, tým, že si vyrobíte cesnakové pesto. Rozmixované lístky nadrobno zmiešate s olivovým olejom a prípadne s inými bylinkami a vložíte do malého zaváraninového pohára. Na cestoviny je ako stvorené.
Menej preferované je sušenie, lebo tým cesnak stráca svoje účinky. Ak ho máte veľa a už neviete čo s ním, môžete si ho usušiť, namlieť a uskladniť ako koreninu. Používať ho budete ako dochucovadlo.
Do kín prichádza Tritisíc rokov túžby, modernejšia Tisíc a jedna noc
Tajomstvá kníh: Vodný muž (Tomáš Najt) skrýva zaujímavostí viac
Gregor František Berzeviczy: Životný príbeh uhorského osvietenca zo Spiša
V Banskej Štiavnici začína filmový festival 4 živly a neponúka len filmy
Pamätné 2€ euromince sú jedinečné a v obehu: ich zbieranie a zaujímavosti
Ako hovoria na Malte? Maltčina je zaujímavá, mieša arabčinu a taliančinu
Krv: Akú mám krvnú skupinu? Ako ju môžete zistiť (aj z domu)?
Ľudské telo a extrémy: Ako dlho vydrží človek bez vody a jedla?
Koľko váži voda, prečo a ako prepočítať váhu vody na kilogramy
Obnovená Stará synagóga v Bardejove je novým stánkom kultúry
Chorvátsko od roku 2023 vymení kuny za EURO. Vstúpi do eurozóny
Klokočovské skálie, vzácna prehliadaná geologická lokalita na Kysuciach
Tatranský zveropark nad obcou Gerlachov za návštevu s deťmi stojí
Česká Hranická priepasť je svetová, hĺbka 450 m nie je konečná
Do Británie sa vracia zubor. V Kente do nich vkladajú nádeje
Kamera natočila, ako na diaľnici auto zasiahol blesk. Čo vtedy robiť?
Morová epidémia nemusela mať pôvod v Číne, ale v Kyrgyzstane
Banská Štiavnica leží v stratovulkáne. Keď sa sopka prebudí, potom…
Ukrajinská pošta vydala poštové známky „Ruská vojnová loď, choď …“
Talianske Alberobello, mesto unikátnych kamenných striech a domov
Do kín prichádza Tritisíc rokov túžby, modernejšia Tisíc a jedna noc
Tajomstvá kníh: Vodný muž (Tomáš Najt) skrýva zaujímavostí viac
Gregor František Berzeviczy: Životný príbeh uhorského osvietenca zo Spiša
Magazín Zaujímavé novinky vám od roku 2015 prináša zaujímavé čítanie, súťaže aj praktické témy. Venujeme sa živému aj technologickému svetu, knihám, kultúre, aj mnohým kuriozitám.
Máte pre nás TIP na článok?
Máte vo svojej obci zaujímavosť či kuriozitu? Viete o výnimočnom človeku, alebo o zaujímavosti, ktorá by mohla zaujať aj iných? Dajte nám vedieť.
Máte záujem o inzerciu?
Všetky podmienky k obsahu, ako aj možnosti pre inzerentov uvádzame v samostatnej stránke. Vítame zaujímavý obsah, zaujímavých partnerov a najmä férové vnímanie kvality.
V našom portfóliu je tiež:
www.domazahrada.sk – Magazín o bývaní a stavbe
www.kniznenovinky.sk – Magazín o knihách
www.slovenciny.com – Hry a ich preklady
Všetky práva vyhradené © ZN.SK - magazín zaujímavostí a noviniek
0 komentárov