Japonská hruška nashi pomáha proti alkoholovej opici

Japonská hruška nashi pomáha proti alkoholovej opici

Britskí vedci objavili zaujímavý účinok japonských hrušiek nashi, ktoré sa čoraz viac udomácňujú aj v našich záhradách. Podľa ich výskumov má konzumácia plodov japonskej hrušky pomáhať odbúravať alkohol a následky alkoholickej opice. Ovocie bohaté na vodu a viacero látok je podobné jablku, chuťou skôr hruške a predsa má niekoľko originálnych vlastností chuti, ktorými sa od ostatného ovocia odlišuje.

Nashi hruška

Nashi v obchodoch

Nashi, ktoré je voľne dostupné vo väčších supermarketoch ako ovocie balené v malej mäkkej bielej sieťke je takto skladované zámerne. Je náchylné na tlak a otĺkanie sa o druhé plody. Typický slovenský zákazník dôchodca však netuší, k čomu sieťka slúži a tak v záujme otestovať ovocie ho stláča prstami aj cez sieťku. V priebehu dňa sa takéto ovocie môže vyhodiť. Trvácnejšie kúsky tento nezmyselný test dokážu prežiť bez väčšej ujmy.

Strom nashi

Na Slovensku toto ovocie pestuje niekoľko pestovateľov. Strom má rovnaké vlastnosti ako bežné podobné stromy. Jeho výhodou je, že nie je tak náchylný na škodcov a listy si zachováva nepoškodené aj vtedy, keď škodcovia napádaj okolité stromy. Strom si nevyžaduje žiadnu extra starostlivosť. Nashi sa venuje aj magazín o bývaní a záhrade www.domazahrada.sk.

Vo všeobecnosti sa strihá a potrebuje ochranu tak isto ako klasická hruška, či jabloň. Nemá žiadne špeciálne nároky, zvláda strih a zaujímavosťou je, že veľmi netrpí ani chorobami. Postihujú ju často obaľovače, ktoré urýchľujú dozrievanie a hnilobu ovocia. Plody dokážu na strome zotrvať dlho aj po odhnití, preto je vhodné strom ošetrovať a zbavovať ovocia. Ovocie počas zrenia naberá viac a viac rumovú príchuť a mäkne. Zaujímavosťou je, že na výrobu džemov je nepožiteľné, keďže tuhne a nerozvára sa tak, ako je to pri iných druhoch ovocia, z ktorých sa môže džem a lekvár vyrábať.


Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.