Vanilková aróma - vanilín sa vyrába z dreva, hnoja a netreba pritom vanilku

Vanilková aróma – vanilín sa vyrába z dreva, hnoja a netreba vanilku

Vanilková aróma dodáva príchuť a aromatické vlastnosti rôznym potravinám, najmä cukrovinkám a zmrzline. Príjemná sladká aróma však nemusí byť vôbec z vanilky. Pre vanilku je totiž kľúčová látka vanilín a ten sa dá vyrobiť aj z iných surovín, pochopiteľne prírodných. Vanilková zmrzlina teda nemusí mať absolútne nič spoločné s vanilkou.

Vanilínový cukor na škorici

fotografia: škorica a vanilínový cukor sú bežnou kombináciou do vianočného pečiva

Vanilín

Vanilín je v prírode obsiahnutý v silici plodu vanilky, čo je druh orchidey. Presnejšie niekoľko druhov orchideí druhu vanilovníka (bežne Vanilla planifolia, vzácnejšie Vanilla tahitiensis, alebo tiež z rozšíreného druhu Vanilla pompona). V minulosti ho vyrábali zo škoricových silíc, z následnej izomerácie vznikol isoeugenol a vďaka oxidácií vznikol vanilín. Lacnejšie a rýchlejšie však neskôr začali vyrábať vanilín z dreva. Rovnako tak sa vanilín dá vyrábať fermentáciou lignínu, ktorý vzniká pri celulóze dreva pri výrobe papiera. V Japonsku bolo pred niekoľkými rokmi nájdený spôsob, ako ho vyrábať z maštaľného hnoja od hovädzieho dobytka. Žiaden strach, má to presne rovnaké molekuly a vlastnosti, ako vanilín zo skutočnej vanilky.

Vanilínový cukor je bežnou súčasťou vianočných koreniacich zmesí, súčasťou koktailov a podobne.

Ohodnoť tento článok
Avatar
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
5x spôsob akým médiá podsúvajú nenávisť voči vybraným politikom

Superman Christopher Reeve
Filmová história DC Comics a konkurenčný boj s Marvel Comics

Lyžička cukru
Cukor môže byť zdravý: zoznam zdravých náhrad repného cukru

Zavrieť