Vanilková aróma – vanilín sa vyrába z dreva, hnoja a netreba vanilku

Vanilínový cukor na škorici

Vanilková aróma dodáva príchuť a aromatické vlastnosti rôznym potravinám, najmä cukrovinkám a zmrzline. Príjemná sladká aróma však nemusí byť vôbec z vanilky. Pre vanilku je totiž kľúčová látka vanilín a ten sa dá vyrobiť aj z iných surovín, pochopiteľne prírodných. Vanilková zmrzlina teda nemusí mať absolútne nič spoločné s vanilkou. Postačí, že dve rôzne látky majú medzi sebou takmer rovnakú chuť a arómu. Veď aj preto je množstvo vanilkových cukroviniek, jogurtov, sladidiel, prísad a všetkého možného s vanilkovou arómou tak cenovo dostupné, hoci samotná vanilka je v podstate luxusnou potravinou.

Vanilínový cukor na škorici

fotografia: škorica a vanilínový cukor sú bežnou kombináciou do vianočného pečiva

Vanilín

Vanilín je v prírode obsiahnutý v silici plodu vanilky, čo je druh orchidey. Presnejšie niekoľko druhov orchideí druhu vanilovníka (bežne Vanilla planifolia, vzácnejšie Vanilla tahitiensis, alebo tiež z rozšíreného druhu Vanilla pompona). V minulosti ho vyrábali zo škoricových silíc, z následnej izomerácie vznikol isoeugenol a vďaka oxidácií vznikol vanilín. Lacnejšie a rýchlejšie však neskôr začali vyrábať ho z dreva. Rovnako tak sa dá vyrábať fermentáciou lignínu, ktorý vzniká pri celulóze dreva pri výrobe papiera. V Japonsku bolo pred niekoľkými rokmi nájdený spôsob, ako ho vyrábať z maštaľného hnoja od hovädzieho dobytka. Žiaden strach, má to presne rovnaké molekuly a vlastnosti, ako vanilín zo skutočnej vanilky.

Vanilínový cukor je bežnou súčasťou vianočných koreniacich zmesí, súčasťou koktailov a podobne.

Originálna vanilka

Skutočná vanilka má v potravinárskom priemysle naozaj bohaté využitie. Nevyužíva sa len pre svoju sladkú chuť, ale aj pre arómu. Je mnoho pokrmov, a nemusia to byť len cukrovinky, kde vanilka dokáže jedlu dať celkom inú chuť, najmä tým, že zapôsobí na čuchové orgány. Je obsiahnutá v sladkých likéroch Galliano a Creme de Cacao. Je taktiež súčasťou hrubých luxusných cigár, aj keď táto predstava už nemusí byť celkom vábna pre kohokoľvek.

Oblasť, kde v minulosti nachádzala využitie, bola aj medicína a alchýmia. Vanilkový struk si môžete kúpiť v bežnom predaji aj u nás. Ide o tmavý podlhovastý rastlinný plod, ktorý po narezaní vydáva príjemnú arómu. Využíva sa na rôzne spôsoby a moderná gastronómia pozná nespočetne mnoho receptúr. Jeho vhodenie do rumu spôsobí, že získate mimoriadne výrazný vanilkový rum. Robte to napríklad, keď vanilku využijete aj inak, predsa len, bude jej škoda, ak ju celú nespotrebujete, nechať len tak v nejakom rume.

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.