ZN.SK
Samarkand Uzbekistan

Uzbekistan: kuriozity a zaujímavosti o Uzbekistane, kráľovstva bavlny

Uzbekistan je pre nás veľkou neznámou. Bežní Slováci o ňom vedia len to, že bol súčasťou Sovietskeho zväzu a nachádza sa niekde tam, kde má po blízku aj ďalšie krajiny…

Uzbekistan je pre nás veľkou neznámou. Bežní Slováci o ňom vedia len to, že bol súčasťou Sovietskeho zväzu a nachádza sa niekde tam, kde má po blízku aj ďalšie krajiny s koncovkou „stan“. Nebol by tak veľmi ďaleko od pravdy, keďže susediacimi, alebo blízkymi krajinami sú naozaj Afganistam, Kazachstan, Tadžikistan a podobne. Uzbekistan má však v prvom rade osobitú kultúru, aj keď nie je krajina celkom rozvinutá v oblasti cestovného ruchu. Turizmus tu prekvitá najmä zo strany ruských návštevníkov a jednotlivcov.

Veľké a pravidelné zájazdy sa tu nekonajú. Ak sa sem chystáte, alebo svoju cestu len plánujete, možno vás zaujme niekoľko ojedinelých zvláštností, či kuriozity, ktoré sa s Uzbekistanom spájajú. Čím je zaujímavý?

Samarkand Uzbekistan

Uzbekistan a jeho zaujímavosti

  • Ide stále o jednu z najchudobnejších a najmenej rozvinutých krajín Ázie, aj keď populačne patrí medzi najľudnatejšie Strednej Ázie.
  • Najvyhľadávanejšie miesto krajiny je Samarkand, pre svoju históriu, alebo krásne charakteristické stavby
  • Krajina má jedny z najväčších zásob zlata na svete
  • Automobilová výroba osobných aj úžitkových áut v General Motors-Daewoo a Isuzu.
  • Uzbekistan a Lichtenštajnsko sú jediné dve krajiny dvojnásobne uzavreté krajinami bez mora.
  • Uzbeci si mimoriadne úctiví k svojim starším.
  • Uzbecká kuchyňa je podmienená historickým vývojom, keďže krajina ležala na obchodných trasách. Nesie prvky iránskej, indickej, arabskej, ruskej aj čínskej kuchyne.
  • Národným jedlom je Palov, vyrobené z baraniny, ryže, cibule, mrkvy a údajne ide o jedlo, ktoré tu vymyslel šéfkuchár Alexandra Veľkého.
  • Obľúbená je chuchvara, plnená cestovina podobná na ravioli, využívajúca baranie mäso a cibuľu.
  • Jedáva sa aj Lagman, polievka s hrubo nakrájaným mäsom, koreninami a zeleninou. Mastava je ryžovou polievkou so zeleninou a šurpa je polievka z najčastejšie mastného baranieho mäsa.
  • Lepioška je chlieb, ku ktorému sa správajú v Uzbekistane s úctou. Nikdy ho nesmiete otočiť a ani položiť na zem.
  • Národný nápoj je zelený čaj
  • Rukou sa zdravia len muži. Ženu pozdravíte úklonom a rukou dlaňou položenou na srdci.
  • Najcennejšieho hosťa usádzajú v Uzbekistane čo najďalej od vstupných dverí.
  • V roku 2002 objavili niekoľko starovekých pyramíd starých zrejme 2 700 rokov.
  • Uzbekistan je veľmocou v exporte bavlny (2. najväčší vývozca sveta). Tomu je podriadené aj hospodárstvo niektorých regiónov a miestna kultúra.
  • Pestovanie bavlníka si vyžaduje dostatok zrážok. Sú lokality, ktoré odvodňujú Amudarja a Syrdarja a tým oslabujú ich tok. Do jazera Aral sa tak dostáva menej vody a to vysychá.
Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu