Pripomeňte si 13. decembra 100. výročie spoločnosti Haribo a ich želatínových cukríkov, nechajte sa inspirovať a upečte si doma veľkolepú tortu. Pripraviť ju môžete k jubileu či inej sviatočnej príležitosti. Určite stojí za to po chuťovej aj vizuálnej stránke.
Jemná pruhovaná torta
Ingrediencie na cesto:
- 70 g hladkej múky
- 35 g vanilkového pudingu
- 165 g krupicového cukru
- 175 g bielkov
- 170 g žĺtkov
- 80 g masla
Ingrediencie na spodný korpus:
- 200 g sušienok
- 100 g masla
Ingrediencie na krém:
- 500 g masla
- 500 g múčkového cukru
- 250 g smotanového syra
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup na cesto:
- Najprv dôkladne vyšľahajte bielky. Potom prisypte cukor a vyšľahajte do pevného snehu. Pridajte žĺtky a jemne premiešajte metličkou. Nasleduje múka zmiešaná s vanilkovým pudingom, opäť ručne vmiešajte. Nakoniec primiešajte aj rozohriate (ale nie teplé) maslo.
- Obdĺžnikový plech vyložte papierom na pečenie a rovnomerne naňho rozotrite cesto. Pečte približne 10 minút na 180 °C.
Postup na spodný korpus:
Medzitým, ako si necháte rozpustiť maslo, si v miske dôkladne rozdrvte sušienky. Potom rozdrvené sušienky s maslom zmiešajte. Zmes nasypte do tortovej formy a utlačte na dno. Vložte do chladničky na 20 minút.
Postup na krém:
Maslo a cukor vyšľahajte do bielej zmesi. Pridajte smotanový syr, vanilkový extrakt a šľahajte, pokým sa všetko nespojí.
Postup ako dokončiť tortu:
- Upečené cesto z rúry nechajte vychladnúť. Potom ho potrite marmeládou a na ňu ešte natrite vrstvu pripraveného krému (nespotrebujte ho celý). Následne plech vložte na 15 minút do chladničky, aby krém mierne stuhol.
- Dno tortovej formy (spodný korpus) tiež potrite marmeládou.
- Vyberte plech z chladničky a z cesta vykrajujte tenšie pláty. Vyskladajte ich do guľatej tortovej formy tak, aby bola celá zaplnená.
- Hornú časť torty potrite krémom. Potom vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Nakoniec z torty zložte tortovú formu a potrite krémom strany torty.
- Ozdobte tortu polevou, dekoráciami a HARIBO medvedíkmi.
Video s receptom si môžete pozrieť tu: https://www.haribomalycukrar.cz/sk/inspiracia/detail/19-zlaty-medvedi-pruhovany-dort-jemny-pruhovany-dort
Tip: Pri vmiešavaní žĺtkov a ďalších ingrediencií do snehu buďte veľmi opatrní a jemní. Je to fáza, kedy cesto môže spadnúť a nebude tak vo výsledku dostatočne vláčne.