Stravovanie: ryžová kaša alebo najstráviteľnejšie jedlo na svete

Stravovanie: ryžová kaša alebo najstráviteľnejšie jedlo na svete

Tráviace ťažkosti, zrejme každý z nás sa s nimi stretol. Receptov ako si pomôcť je zaručene veľa. Prinášam vám však jeden, ktorý je veľmi nenáročný, účinný a základ tvorí ryža. Jednoduchá a dostupná potravina, ktorej by málokto z nás venoval takú pozornosť.

ryža

Zázrak menom ryža

Zázrakom pre trávenie je práve ryžová voda. Voda z nej má pre naše trávenie mimoriadne pozitívne účinky. Veď už v minulosti sa pri ťažkých ochoreniach a pri problémoch s trávením, používala práve ryžová voda.

Rovnako si vieme pomôcť aj teraz. Veľkou obdobou ryžovej vody je pre nás: congee kaša – ryžová kaša. Číňania ju konzumujú na raňajky už niekoľko tisíc rokov. Je bezlepková, viac menej bez chuti a najväčšou výhodou je jej stráviteľnosť. Podľa toho čo do nej pridáme môžeme vyrobiť pokrm na rôzne ťažkosti.

Pohľad čínskej dietetiky

Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny pravidelná konzumácia congee kaše harmonizuje tráviaci systém. Zároveň je vhodná pri akútnych a aj chronických problémoch tráviaceho traktu, pri hnačkách, rekonvalescencii a dá sa použiť aj ako pôstne jedlo. Je veľmi vhodná pre chorých alebo starších ľudí, ktorý majú problém s konzumáciou inej stravy.

Congee kaša

Je veľmi jednoduchá a k jej stráveniu je potreba veľmi málo energie. Číňania tvrdia, že vďaka ryžovej kaši dosahuje organizmus dokonalej rovnováhy medzi jinom a jangom – a to za veľmi malej námahy.

Ryžová kaša – príprava

Bielu ryžu zmiešame s vodou v pomer 1:10 (1 šálka bielej ryže na 10 šálok vody).

Pridáme štipku soli a varíme štyri hodiny v pevnom hrnci s uzatvárateľnou pokrievkou. Privedieme k varu na prudkom ohni a potom plameň stiahneme na minimum. Ryžovú kašu si môžeme pripraviť na cca 3 dni.

Ryžová kaša zo sladkej ryže s nasekanými orechmi

Sladká ryža (alebo biela ryža) a vlašské orechy.

Orechy môžeme variť spoločne s kašou. Podľa chuti môžeme pridať škoricu, klinček prípade zázvor, ktoré zvyšujú zahrievajúci účinok. Môžeme dochutiť trochou javorového sirupu. Kaša vás jemne zahreje a podporí aj slezinu.

 


pripravila  Bc. Zdenka Havettová
Lektorka a odborníčka na výživu. Vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny. Založila koncept Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti sa venuje organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky, konkrétne na poruchy trávenia, alergie, intolerancie ale aj civilizačné ochorenia a problémy s hmotnosťou.

Webstránky: www.ideotvjezdravie.sk

 

5/5 - (2 votes)

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.