Tráviace ťažkosti, zrejme každý z nás sa s nimi stretol. Receptov ako si pomôcť je zaručene veľa. Prinášam vám však jeden, ktorý je veľmi nenáročný, účinný a základ tvorí ryža. Jednoduchá a dostupná potravina, ktorej by málokto z nás venoval takú pozornosť.
Zázrakom pre trávenie je práve ryžová voda. Voda z nej má pre naše trávenie mimoriadne pozitívne účinky. Veď už v minulosti sa pri ťažkých ochoreniach a pri problémoch s trávením, používala práve ryžová voda.
Rovnako si vieme pomôcť aj teraz. Veľkou obdobou ryžovej vody je pre nás: congee kaša – ryžová kaša. Číňania ju konzumujú na raňajky už niekoľko tisíc rokov. Je bezlepková, viac menej bez chuti a najväčšou výhodou je jej stráviteľnosť. Podľa toho čo do nej pridáme môžeme vyrobiť pokrm na rôzne ťažkosti.
Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny pravidelná konzumácia congee kaše harmonizuje tráviaci systém. Zároveň je vhodná pri akútnych a aj chronických problémoch tráviaceho traktu, pri hnačkách, rekonvalescencii a dá sa použiť aj ako pôstne jedlo. Je veľmi vhodná pre chorých alebo starších ľudí, ktorý majú problém s konzumáciou inej stravy.
Je veľmi jednoduchá a k jej stráveniu je potreba veľmi málo energie. Číňania tvrdia, že vďaka ryžovej kaši dosahuje organizmus dokonalej rovnováhy medzi jinom a jangom – a to za veľmi malej námahy.
Bielu ryžu zmiešame s vodou v pomer 1:10 (1 šálka bielej ryže na 10 šálok vody).
Pridáme štipku soli a varíme štyri hodiny v pevnom hrnci s uzatvárateľnou pokrievkou. Privedieme k varu na prudkom ohni a potom plameň stiahneme na minimum. Ryžovú kašu si môžeme pripraviť na cca 3 dni.
Sladká ryža (alebo biela ryža) a vlašské orechy.
Orechy môžeme variť spoločne s kašou. Podľa chuti môžeme pridať škoricu, klinček prípade zázvor, ktoré zvyšujú zahrievajúci účinok. Môžeme dochutiť trochou javorového sirupu. Kaša vás jemne zahreje a podporí aj slezinu.
Webstránky: www.ideotvjezdravie.sk
0 komentárov