ZN.SK
Bolognese omáčka cestoviny

Chuť Talianska doma: Recept na domáce cestoviny s omáčkou Bolognese

Cestoviny s omáčkou Bolognese majú radi azda všetci. Ako ju však v pohodlí domova uvariť tak, aby jedlo chutilo ako priamo od Taliana?

Cestoviny s omáčkou Bolognese majú radi azda všetci. Ako ju však v pohodlí domova uvariť tak, aby jedlo chutilo ako priamo od Taliana? Nie je to vôbec zložité! Vyskúšajte chutný recept, ktorý prináša projekt Zrodené v EÚ. Stačiť vám  budú už len chuť, čas a kvalitné suroviny.

Bolognese omáčka cestoviny

Na 6 porcií budeme potrebovať:

Omáčka Bolognese

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 2-3 stonky stopkového zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500g kvalitného bravčového mäsa
  • 1 paradajkový pretlak
  • 2-3dcl červeného vína
  • 2dcl smotany na šľahanie
  • 1 hrsť strúhaného parmezánu
  • 1 hrsť strúhanej mozzarelly
  • Soľ
  • kryštálový cukor
  • čierne korenie
  • bazalka
  • tymián
  • olivový olej
  • maslo
  • voda

Domáce cestoviny

  • 500g polohrubej múky
  • 5-6 vajec
  • mlieko
  • soľ

Postup:

Omáčka Bolognese

Ako prvé sa dáme do varenia lahodnej bolonskej omáčky. Očistíme škrabkou mrkvu, petržlen a stopkový zeler. Následne si očistenú cibuľu a cesnak nasekáme na drobné kúsky a dáme do hrnca s 2 PL olivového oleja a 1 ČL masla. Nakrájame si mrkvu, petržlen a zeler, zeleninu si pridáme do hrnca k do zlatista opečenej cibuli a cesnaku. Následne do hrnca pridáme asi 1-2dcl vody a dusíme do doby, kým sa voda úplne nevyparí z hrnca. Zelenina je príjemne mäkká a keď už sa nám opäť pripeká k hrncu, pridáme mleté bravčové mäso. Bravčové mleté mäso uprednostnite z pliecka ako z bôčiku, mäso z bôčiku obsahuje viac tuku. Mäso poriadne premiešame s podusenou zeleninou a snažíme sa ho čo najviac „rozpučiť“ varechou. Keď už mäso obelelo, zmes zalejeme paradajkovým pretlakom (ten si môžete predpripraviť aj sami z  vopred predvarených, šúpaných paradajok, ktoré následne pomixujete) a červeným vínom.

Celú omáčku premiešame a znížime teplotu, na ktorej ju pripravujeme. Predtým ako hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme víno vypariť, musíme omáčku ochutiť, aby do seba chute čo najlepšie prešli. Dochutíme asi 2-3 ČL soli, 1 ČL cukru, 1PL bazalky, 1 ČL tymiánu a štipkou drveného čierneho korenia. Naposledy premiešame omáčku a necháme variť na miernom ohni do chvíle, kým sa všetko víno vyparí a omáčka zhustne, čo môže trvať aj viac ako jeden a pol hodiny. Do takto hustej zmesi primiešame jednu šľahačku, hrniec už nezakrývame a častejšie miešame. Keď je šlahačka takmer vyparená z mäsovej zmesi, pridáme za hrsť strúhaného parmezánu a strúhanej mozzarelly. Omáčku poriadne premiešame a necháme variť ešte aspoň 5 minút, potom odstavíme z varu.

Domáce cestoviny

Polohrubú múku zmiešame s celými vajcami, štipkou soli a s 1dcl mlieka. Zmes vymiesime na jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na tenké cesto. To narežeme na cca pol centimetrové rezance, ktoré vyvárame v zovretej vode asi 8 minút, do doby kým cestoviny zmäknú.

Servírovanie

Do uvarenej omáčky Bolognese pridáme scedenú domácu cestovinu a znovu varíme pár minút, kým sa cestoviny a omáčka dokonale neprepoja. Cestoviny si vychutnávame s hoblinami parmezánu a červeným vínom.

Viac receptov nájdete na www.zrodene.eu

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.

Inzercia




Najčítanejšie

Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu