Extrémna gastronómia: pečená ryba, kým jej hlava stále ešte žije

živý pečený kapor

Extrémna gastronómia v Ázii dostáva nový rozmer. Špecialitou môže byť už aj ryba, ktorá žije a zároveň ponúkne pečené mäso. Takáto neobyčajná kombinácia je možná vďaka náročnej príprave a udržiavaní prednej časti zvieraťa pri živote, kým zadnú časť kuchár tepelne pripravuje a marinuje bez poškodenia kľúčových orgánov. Výsledkom je pokrm, ktorý má jedlé a pripravené mäso len z určitej časti. Ide o využitie vlastností prežitia kaprovitých rýb po istú dobu. Ryba nie je omráčená, no predsa musí cítiť nepredstaviteľnú bolesť. Jej hlava zostáva v pohybe, papuľa sa inštinktívne spolu so žiabrami v snahe nadýchnuť sa pod vodou. Zviera pritom dožíva posledné minúty svojho života, pre pobavenie konzumentov.

živý pečený kapor

foto: twitter účet – https://twitter.com/songpinganq

Video nevhodné pre slabšie povahy

Na sociálnej sieti Twitter sa nachádza video, ktoré túto ojedinelú a na prípravu náročnú pochúťku uvádza za čerstvo. Potrebné je pritom dodať, že technológia prípravy a dôvod zachovania zvieraťa pri živote nie je chuť mäsa, alebo snaha o docielenie nejakých špeciálnych vlastností pokrmu z hľadiska výživy. Mäso zadnej časti ryby so živým predkom je čisto marketing a súčasť zážitkovej gastronómie, za ktorú neváhajú niektorí ľudia zaplatiť.

Nejde o ojedinelú záležitosť, no ide o zbytočné trápenie

Servírovanie ešte živých zvierat sa nám môže zdať za neuveriteľné, alebo nemožné. Ázijská kuchyňa nás už presvedčila o popularite stále prežívajúcich chobotníc, ktorých konzumácia však môže priniesť niekoľko rizík, najmä ak nervy v jednotlivých kúskoch chápadiel zostávajú v pochybe ešte v krku stravníka. Sú nám známe aj prípady konzumácie rôznych foriem surového mäsa, prípadne živého hmyzu. Väčšie živé organizmy, ktoré by sa ešte pohybovali už pre človeka prirodzené nie sú. Naučil sa tepelnej úprave, ktorá minimalizuje riziká chorôb a mierne odďaľujú rozklad mäsa prirodzeným „prírodným“ spôsobom rozpadu buniek vďaka baktériám.

Tento prípad nového trendu je však iný v tom, že využíva tepelné spracovanie na stále živom zvierati, pričom využíva schopnosť prežívania hlavy napriek vážnym zraneniam na zvyšku tela. V tomto prípade pritom nejde o zranenie, ale tepelné spracovanie zadnej časti. Zviera tak musí mať šok a prežívať pre organizmus maximálnu až neúnosnú bolesť, ktorú nedokáže vyjadriť únikom, hlasivkami ani výraznou pohyblivosťou tela. Je možné, že táto extrémna gastronómia prináša divadlo len istý čas. Kaprovitá ryba zvládne bez vody prežiť, ale po čase prichádza šok, oslabenie a smrť. Vtedy už podobné video nadšenec virálnych videí už nenakrúti. Na tanieri zostane už len ryba.

Mohlo by zaujímať tiež:
Roman Autor článku s tematikou zábavy, televízie, alebo niektorých spoločenských problémov. Pochádza zo stredného Slovenska a na striedačku žije v Rakúsku.