Kiwano, oranžová pichľavá exotická uhorka z Afriky s vitamínmi - ZN.SK

Kiwano, oranžová pichľavá exotická uhorka z Afriky s vitamínmi

Kiwano je jedno z tých druhov ovocia, ktoré sa pred Vianocami objavuje vo väčšej miere v niektorých obchodoch. Exotické ovocie sa predsa len stalo akýmsi symbolom na štedrovečernom stole a sem tam siahneme aj po väčšej exotike, ako len ananásoch a kokosovom orechu.

kiwano zelenina

Pri kiwane by sme sa však v skutočnosti mýlili, ak by sme ho nazvali ovocím. V skutočnosti ide o zeleninu, veľmi podobnú uhorke vývojom aj vnútrom. Jej latinský názov znie „Cucumis metuliferus“. Pôvodne pochádza z oblastí púšte Kalahari, no dnes sa jeho pestovaniu venujú aj v iných tropických miestach.

Kiwano po fyzickej stránke

Kiwano vyzerá ako prerastený šišatý gaštan, pri ktorom sa Matka Príroda pomýlila nie len vo veľkosti, ale aj vo farbe. Jeho telo pokrýva mäkká šupka, ktorá ukrýva na želatínu podobné vnútro. To je plné semienok v oveľa väčšej miere, ako pri uhorkách známych z našich končín. Zelená dužina je mäkká a na niektorých miestach sa drží na stene pevnejšie, inde sa dá ľahko oddeliť lyžičkou. Ak vás Kiwano zaujalo v obchode, je dobré, ak nie je nikde otlačené, preliačené a ani poškodené. Pevné a pekné by mali byť aj pichliače. Správne skladovanie v obchodoch by malo pozostávať z jednotlivo uložených plodov samostatne od seba, alebo len šetrne uloženého bez veľkého poškodenia.

Kiwano po výživovej stránke

Kiwano má plod veľký približne 10 centimetrov. V jeho 100 gramoch dužiny možno nájsť až 123 miligramov draslíka, 40 miligramov horčíka, 1,1 miligramu železa, zhruba 2 gramy bielkovín a 5,3 miligramov vitamínu C, vápnik a sacharidy. Chuť tejto zeleniny sa dá popísať zložito. Jesť ho surové bez prímesí, šalátov a jogurtov, znamená najviac sa vystaviť jeho chutiam. Tie vám budú pripomínať banán, najmä vďaka druhej chuti. Po chuťovej stránke vám bude pripomínať uhorku obohatenú o väčšiu dávku vitamínu C. Aj preto, že možno chuť tohto plodu nebude až tak zásadná, používa sa skôr pri ďalším spracovaní.

kiwano zelenina

Poteší ako prímes v jogurtoch, v šalátoch a rôznych nápojoch. Spracovanie kiwana v rámci kuchyne môže byť pre začiatok mierne nešikovné. Prekrajovanie je možné naprieč telom plodu podobne ako sa tak robí pri uhorke klasickej. Šúpanie možné nie je pre pichliače, ale aj stavbu plodu. Dužina sa dá vyberať lyžičkou, alebo manuálne. Pri ručnom manipulovaní s vnútrom sa oddeľujú jednotlivé semienka aj s bohatým dužinatým povlakom, čo pripomína „neporiadok“ pri krájaní mäkkých rajčín. To je následne možné vypiť. Povlak na rukách a ústach po vyschnutí obsahuje citeľný vitamín C.

Nazýva sa tiež ako rohatá uhorka, rohatý malý melón a podobne.

Tomáš, šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Pracovný pohovor a hľadanie práce
Pracovný pohovor: ako sa spýtať na výšku platu?

Rybársky simulátor Euro Fishing
Rybársky simulátor Euro Fishing je zábavná počítačová hra

Bicykel a dieťa
Pokuty pre cyklistov za porušenie pravidiel cestnej premávky

Zavrieť