Fínske Vianoce s Fiskars. To sú sauna, losos a Joulupukki - ZN.SK

Fínske Vianoce s Fiskars. To sú sauna, losos a Joulupukki

Každá krajina má svoje unikátne vianočné zvyky a tradície, ktoré sa vytvárali niekoľko storočí. Napríklad vo Fínsku, kde má svoje korene i spoločnosť Fiskars, je na vianočnom stole namiesto kapra losos a namiesto hviezdičky v jablku sa hľadá mandľa v nákype. Vyskúšajte počas sviatkov nové recepty na chutné pečivo i fínsku obdobu zemiakového šalátu.

Fiskars pitvanie rýb

Fínska oslava vianočných sviatkov je relatívne podobná tej slovenskej, dokonca sa vo Fínsku na rozdiel od väčšiny krajín slávi už 24. decembra, tak ako na Slovensku. Tradičný fínsky Štedrý deň sa začína ryžovým nákypom s cukrom, škoricou a studeným mliekom. V nákype je zapečená mandľa. Ten, kto mandľu nájde, pôjde o rok k oltáru.

Po raňajkách je čas na zdobenie stromčeka, pri ktorom sa popíja „glögi“, čo je nápoj veľmi podobný nášmu varenému vínu. Popoludní Fíni vyrazia na cintorín zapáliť sviečky na hroboch a nájdu si čas aj na saunovanie. Potom sa usadia k vianočnému stolu. Na ňom tradične nájdete sleďa a lososa, šunku, zeleninový šalát Rosolli, mrkvu s repou, ale i chlieb a dezert zo sliviek.

Či už sa rozhodnete pri štedrovečernej večeri inšpirovať Fínskom a rodine naservírujete lososa či sleďa, alebo zostanete pri tradičnom kaprovi, určite pri spracovaní rýb oceníte zúbkované nožnice Fiskars, s ktorými jednoducho odstránite šupiny. Nápomocná vám bude i pinzeta na rybie kosti od Fiskars.

Recept na Šalát Rosolli

Ingrediencie:
3 – 4 nakladané repy
2 – 3 varené mrkvy
3 – 4 varené zemiaky
2 stredne veľké cibule
1 – 2 jablká
2 kúsky filé zo sleďa
2 nakladané uhorky
2 natvrdo uvarené vajcia (na ozdobu šalátu)

Omáčka:
1 dcl smotany
1 lyžica octu
1 lyžička cukru
2 lyžice šťavy z repy

Postup:
Všetko nakrájajte na malé kocky, asi 0,5 cm hrubé (okrem vajíčok, ktoré sa použijú iba na ozdobu). Všetko spolu zmiešajte a prilejte omáčku. Na ozdobu pridajte na polovicu rozkrojené varené vajíčka.

Tip: Na krájanie zeleniny je ideálny kuchársky nôž Fiskars 20 cm z radu Functional Form. (Pri krájaní môžete tiež použiť krájaciu dosku z rovnakého radu – vďaka plastovej doske sa nemusíte báť, že vám repa drevenú časť zafarbí.)

 Fiskars doska na krájanieDrevená doska Fiskars je ideálna na prípravu rôznych druhov ingrediencií. Vďaka odnímateľnému plastovému krytu je ľahko umývateľná.

Fiskars nôž na mäso

Nôž kuchársky Fiskars 20 cm z radu Functional Form je ideálny na krájanie mäsa, zeleniny a sekanie byliniek.

Po večeri prichádza najočakávanejšia chvíľa večera a tou je príchod Joulupukkiho, ktorý vo Fínsku rozdáva darčeky, podobne ako u nás Ježiško. Vo Fínsku však neprichádza tajne a neohlasuje svoju návštevu zvukom zvončeka, ale prichádza do domácnosti s otázkou, či sú v dome nejaké dobré a poslušné deti. Taký systém by sa možno páčil i niektorým rodičom na Slovensku.

Vianočné hviezdičky

Vianočné hviezdičky koláčiky

Keby ste chceli doslova ochutnať chuť fínskych Vianoc, môžete skúsiť upiecť tradičné fínske vianočné hviezdičky podľa nasledujúceho receptu.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 1 –2 vaječné žĺtky
  • slivkový alebo marhuľový lekvár alebo náplň (viď nižšie)
  • slivková náplň:
  • 100 ml vykôstkovaných sliviek/marhúľ
  • 100 ml vody
  • 50 ml cukru
  • (škorica)
  • (vanilkový nebo škoricový cukor)

Príprava slivkovej náplne

Slivková alebo marhuľová náplň musí byť pripravená deň vopred. Dôkladne umyté ovocie dáme na panvicu a zmiešame s cukrom a vodou. Ovocie poprepichujeme vidličkou.

Za stáleho miešania privedieme do varu, potom stlmíme. Panvicu prikryjeme a necháme variť ďalších 15 až 20 minút, až kým ovocie nezmäkne.Zmes občas premiešame, aby sa nepripálila či neprichytila na panvici. Na konci varenia by ovocie malo byť takmer rozvarené. Vzniknutú zmes rozmixujeme ručným mixérom. Ak máte radi jemné pyré, náplň potom ešte prepasírujte cez jemné sitko.

Príprava cesta

Maslo necháme ohriať na izbovú teplotu, potom ho zmiešame s tvarohom a vymiešame do hladka. Pridáme múku a jemne premiešame. Všetko miešame, až kým sa suroviny nespoja, potom cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke stuhnúť.

Tvarovanie hviezdičiek

Cesto položíme na pomúčený pergamenový papier, poprášime ho zľahka múkou a zakryjeme druhým pergamenovým papierom. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Fiskars vyvinul valček na cesto s nepriľnavým povrchom, ktorý zamedzuje prilepeniu cesta, a má ergonomické rukoväte. Vyskúšajte, aká jednoduchá je práca s cestom vďaka tejto novinke!

Pomocou kolieskového krájača z cesta vytvoríme štvorčeky, asi 8 x 8 cm. Každý roh štvorca rozrežeme na dve časti smerom k stredu. Do stredu každého štvorca dáme jednu lyžicu pripraveného džemu. Každý cíp štvorca potom ohneme smerom dovnútra a pevne pritlačíme. Pokiaľ cípy nedržia ohnuté, skúsime ich trochu navlhčiť vodou, budú potom držať lepšie.

Pečenie hviezdičiek

Pergamenový papier s hviezdičkami presunieme na plech a ten dáme na cca. 15 až 3 minút do chladu. Medzitým si rozohrejeme rúru na 225 °C. Hviezdičky potrieme žĺtkom pomocou maslovačky (Fiskars vyrába skvelú, dobre umývateľnú silikónovú maslovačku) a vložíme do rúry. Pečieme 10 – 15 minút dozlatista. Pečivo necháme vychladnúť a podávame s kávou a čajom.

Fínske Vianoce s Fiskars. To sú sauna, losos a Joulupukki
Ohodnoť tento článok
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Viac:
Medvedí cesnak pesto spracovanie
Medvedí cesnak: ako ho rozpoznať, spracovať a skladovať?

Knihy Lucia Sasková, Prostitútka, neznámych nemiluj
Zaujímavosti a tajomstvá kníh: Neznámych nemiluj a Prostitútka (Lucia Sasková)

Záplavy Bratislava jun 2018
Búrka ochromila Bratislavu, v Ružinove záplava zatopila autá

Zavrieť