Kotlíkovému gulášu sa ten „hrncový“ nikdy nevyrovná. Hovorievajú tak milovníci gulášu, ale pokojne milovníci len tej atmosféry, ktorá sa spája s jeho varením, prípravou, ochutnávaním a vôbec prácou okolo neho. Kotlíkový guláš si jednoducho nepripravíte len tak pre nedeľný obed v páre, či pre malú rodinu. Je akousi oslavou a príležitosťou na väčšie stretnutia, oslavy, spojenia ľudí, rodín, či kolegov. Akokoľvek je však príležitosťou na udržiavanie, či posilnenie vzťahov a tak má mimo gastronomický zmysel aj ten sociálny. Nuž a keď už sme pri gulášoch, aký je rozdiel medzi kotlíkom a kotlinou? A čo vlastne taký kotlík potrebuje k svojmu životu… k fungovaniu?
Na umenie a skúsenosti kuchára sa spolieha nejeden pozorovateľ ochutnávač a dôveruje mu zo všetkých účastníkov najviac. Aj keď sa hovorí, že na guláši sa nedá veľa pokaziť, stačí, aby bol slabý oheň, alebo zlé umiestnenie a komplikuje si šéfkuchár dosiahnutie kvalitného výsledku. Aj napriek tomu, že si kotlík na guláš ľudia často predstavia ako celú kotlinu s kotlíkom, kotlík je predsa len ten konkrétny závesný hrniec, ktorého spodok sa vystavuje ohňu a v ňom sa pripravuje celé jedlo. Ten si vešiame na trojnožky, alebo umiestňuje do podstavcov a držiakov.
Čokoľvek nám drží hrniec, musí to byť pevné. Mimoriadne pevné, keď pri miešaní, alebo pohybe paliva, môže dochádzať k otrasom, či kývaniu. Kotlík so surovinami a vareným gulášom má svoju nezanedbateľnú váhu, preto je dobré mať na pamäti poriadne zaistenie kotlíka. Stojanov a ich variácií je naozaj mnoho.
Každý pozorný návštevník zabíjačky si ju pamätá. Akýsi sud, ktorého vrch tvorí klasický kotlík. Jednoducho do nej zapadne. Oheň vo vnútri si rozkúrite ľahko aj keď fúka vietor, popol padá tam, kde chcete vy, teplo sa drží vo vnútri a nerozptyľuje sa do okolia. Dym si vyvediete priamo niekam nad seba vďaka dymovodu.
Kotliny skrátka majú svoje výhody. Na každý kotlík pritom existuje kotlina. Stačí poznať svoje rozmery, alebo si obstarať rovno kotlinu ako set, kedy ide o kotlík a kotlinu spoločne. Konštrukcia je postavená na nožičkách, čo znamená, že má minimálny dopad na stav trávnika, ak vám záleží na jeho stave aj po varení a záhradné slávnosti. Uhlíky a nečistoty nie sú rizikom ani pre deti a zvieratá. Kotlina sa pritom hodí aj na miesta, kde je zakázané zakladať oheň. Sú to miesta, kde by ohnisko mohlo spôsobiť problém, alebo by mohlo byť posudzované ako poškodenie zelene, chránenej plochy a podobne. Kotlina je skvelá vec pre tých, ktorí chcú poriadok, variť v akomkoľvek počasí, pokojne aj v zime.
Máte zaujímavý recept na naozaj nevídaný kotlíkový guláš? Dajte nám vedieť do redakcie. Každý mesiac odmeníme jedného z odosielateľov zaujímavých receptov, ktorí pripoja a fotografiu, zaujímavou knihou venovanou grilovačke, či domácej príprave jedál.
V komerčnom predaji sa v tomto segmente výrobkov rozlišuje materiál liatina, smalt, alebo plech. Smaltované kotlíky sú lacnejšie, kým liatinové sú drahšie, no tiež lepšie rozvádza a dlhšie udržiava teplo. Kotliny sa podľa materiálu delia na kovové, nerezové a smaltované. Konkrétny výber si môžete nájsť v predaji: Kotlíky na guláš | kompletné kotlíkové súpravy | kotliny a paráky
0 komentárov