Čo je to slow food? Jednoducho dobré, čisté, férové - ZN.SK

Čo je to slow food? Jednoducho dobré, čisté, férové

Žijeme v rýchlej dobe, kde človek nemá na nič dostatok času. Stereotyp z práce domov a naopak určite nikoho nebaví. Čoraz menej ľudí pri všetkých povinnostiach a každodennom strese má k dispozícii aspoň hodinu na pokojný obed. Často je práve rýchle občerstvenie náhradou. Rýchlo pripraviť, zjesť a vrátiť sa k práci. Tento zlozvyk, však nie je pre ľudské telo prospešný. Prečo si nevychutnať jedlo v pokoji a z kvalitných lokálnych surovín?

salat-slow-food

Opak fast foodu

Medzinárodné hnutie slow food ako prvý založil enogastronóm Petrini v r. 1986 v Taliansku. Je protikladom na globalizovaný fast food. Cieľom je naučiť vážiť si kultúru stolu a vychutnávať miestne produkty, ktoré na úkor rýchlej kuchyne pomaly odchádzajú do zabudnutia. Hnutie presadzuje miestne produkty, domáce odrody plodín a upozorňuje na dávno zabudnuté recepty. V rámci neho sa podporujú remeselný producenti a farmári, vďaka ktorým prichádzajú na taniere dobré a čisté potraviny.

Filozofia troch slov

Slow food zahŕňa ekológiu, pôžitok z jedla, etiku a potešenie. Podľa tejto koncepcie má každý právo na potešenie z dobrého jedla, rovnako ako zodpovednosť zachovávať dedičstvo gastronómie, tradície a kultúry, ktoré túto radosť z jedla umožňuje. Filozofia je založená na troch slovách:  GOOD – dobrá chuť, ktorá uspokojí zmysly; CLEAN – spôsob získavania potravy, ktorý nepôsobí škodlivo na zdravie, prírodu ani zvieratá; FAIR – primerané ceny a férové podmienky.

Ľudia strácajú záujem o to, čo jedia

Zrýchľujúce sa životné tempo, strácajúce sa miestne gastronomické tradície a absentujúci záujem ľudí o to čo jedia, odkiaľ jedlo prichádza, aj to boli dôvody na myšlienku slow foodu.

Hnutie má pod záštitou Nadáciu slow food na ochranu biodiverzity, práve tá má množstvo úspešných projektov. Medzi tie najznámejšie patrí Archa chutí, ktorá po celom svete vyhľadáva a katalogizuje tradičné produkty s ohrozenou existenciou. Druhým projektom sú Trhy zeme, tu sa stretávajú farmári s konzumentmi a 1000 záhrad v Afrike, kde je cieľom vytvoriť záhrady na perifériách afrických miest.

Myšlienka podporovaná aj na Slovensku

Na Slovensku je to ešte pomerne neznáme slovné spojenie, ale čoraz viac sa rozširuje aj v našej krajine.  V reštauráciách a bistrách s touto myšlienkou si človek môže v pokoji, v príjemnom prostredí vychutnať jedlá pripravované z lokálnych surovín, ktoré nielen úžasne vyzerajú, ale aj chutia. Dokonca sú zdravé a pre naše telo prospešné. Ponúkajú široký sortiment jedál vhodných pre vegánov a vegetariánov. Na svoje si prídu najmä konzumenti, ktorým záleží čo a od koho jedia. Takéto podniky nájdeme po celom Slovensku od Starého hostinca v Svätom Antone, kvalitná reštaurácia U Junáša na Myjave alebo Protein Snack & Bar v Bratislave, kde je filozofia slow foodu taktiež zachovaná.

Lucia
Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
klávesnica počítača
Špeciálne obrázkové symboly a znaky: od predmetov po postavičky

Gogo chalan z internetu
Youtuber Gogo, teda Daniel Štrauch, vydáva knihu

Nôž na chlieb a pečivo
Nôž na chlieb vylepšil krájanie pečiva. Ako vybrať správny?

Zavrieť