Na školách vo Francúzsku zakázali kečup, na ochranu gastronómie

Na školách vo Francúzsku zakázali kečup, na ochranu gastronómie

Francúzi sú mimoriadne hrdí na svoju kultúru, jazyk aj gastronómiu. Práve francúzska gastronómia dala základ modernej gastronómii s pravidlami, príborom, prestieraním a so všetkými svetoznámymi postupmi a delikatesami. Niekde tu sa objavuje aj hrdosť na toto konkrétne dedičstvo, ktoré francúzske úrady začali brať oveľa viac vážne kurióznym zákazom v školských jedálňach. Problémom bol totiž kečup.

Kečup - rajčinová omáčka

Kečup, príliš obyčajný a lacný

Školské jedálne vo Francúzsku, materské školy, škôlky a detské kluby ponúkajúce stravu majú na základe vládneho nariadenia zakázané podávať kečup. Dôvodom je záujem vyzdvihnúť hodnotnú gastronómiu a kultúru stolovania a obmedziť kečup. Ten je považovaný za priveľmi obyčajný, lacný a najmä nie pôvodný produkt.

Kde sa vlastne vzala rajčinová omáčka?

Židovský obchodník menom Heinz navštevoval čínske reštaurácie. Práve tam si všimol jednoduchú omáčku, ktorú nemal možnosť používať nikde inde, len v čínskych reštauráciách. Jej pôvodný názov znel podobne, ako znie názov omáčky dnes. Pustil sa do komerčnej výroby a stal sa najznámejším výrobcom tejto omáčky vôbec. Keďže ťažko mohol mať patent na niečo, čo sám skopíroval, výrobcov kečupov a receptúr poznáme mnoho.

Ohodnoťte článok post

Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.