Francúzi sú mimoriadne hrdí na svoju kultúru, jazyk aj gastronómiu. Práve francúzska gastronómia dala základ modernej gastronómii s pravidlami, príborom, prestieraním a so všetkými svetoznámymi postupmi a delikatesami. Niekde tu sa objavuje aj hrdosť na toto konkrétne dedičstvo, ktoré francúzske úrady začali brať oveľa viac vážne kurióznym zákazom v školských jedálňach. Problémom bol totiž kečup.
Kečup, príliš obyčajný a lacný
Školské jedálne vo Francúzsku, materské školy, škôlky a detské kluby ponúkajúce stravu majú na základe vládneho nariadenia zakázané podávať kečup. Dôvodom je záujem vyzdvihnúť hodnotnú gastronómiu a kultúru stolovania a obmedziť kečup. Ten je považovaný za priveľmi obyčajný, lacný a najmä nie pôvodný produkt.
Kde sa vlastne vzala rajčinová omáčka?
Židovský obchodník menom Heinz navštevoval čínske reštaurácie. Práve tam si všimol jednoduchú omáčku, ktorú nemal možnosť používať nikde inde, len v čínskych reštauráciách. Jej pôvodný názov znel podobne, ako znie názov omáčky dnes. Pustil sa do komerčnej výroby a stal sa najznámejším výrobcom tejto omáčky vôbec. Keďže ťažko mohol mať patent na niečo, čo sám skopíroval, výrobcov kečupov a receptúr poznáme mnoho. Nikto naň nemá patent a tak poznáme aj rôznu kvalitu. Kečup sa dá vyrobiť aj doma.