Fotorecept: návod na prípravu rýchlej a chutnej žemľovky

Foto návod na prípravu žemľovka

Internet je v súčasnosti zahltený množstvom receptov zo surovín, za ktorými niekedy musíte vycestovať až za hranice Slovenska. Preto som sa rozhodla ukázať vám recept na chutnú žemľovku. Pri príprave žemľovky sa dá len málo vecí pokaziť. Niektorí ju milujú, iní nenávidia, avšak stále mi pripomína detstvo a chvíle strávené s maminou v kuchyni. A čo je najlepšie? Skladá sa zo surovín, ktoré často nájdete aj doma, a je takmer nemožné jej prípravu pokaziť!

Foto návod na prípravu žemľovka

Zdroj foto v celom článku: Patrícia Lukáčová

Ingrediencie

  • mlieko
  • 5 – 6 rožkov
  • 3 vajíčka
  • práškový cukor
  • 4 jablká
  • 1 téglik tvarohu
  • škoricový cukor
  • maslo na vymastenie
  • strúhanka na vysypanie

žemľovka, Foto postup prípravy

Postup prípravy žemľovky

V miske si zmiešame dva hrnčeky mlieka so žĺtkami a približne tromi lyžicami cukru. Celú zmes môžete pokojne okoštovať a dosladiť podľa chuti. Nakrájané rožky vložíme do pripravenej zmesi a necháme chvíľu postáť. Rožky od nadbytočného mlieka vyžmýkame a poukladáme do vymastenej a strúhankou vysypanej sklenenej misy na pečenie (prípadne na menší plech).

žemľovka, Foto postup prípravy

Tvaroh si v miske zmiešame s tromi lyžicami cukru. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridáme aj pripravené mlieko z predchádzajúceho kroku a všetko spolu vylejeme na rožky. Tvarohovú vrstvu prekryjeme nastrúhanými a jemne vyžmýkanými jablkami, ktoré si predtým zmiešame so škoricovým cukrom. Dáme piecť do vopred vyhriatej teplovzdušnej rúry na 180 stupňov. Pečieme približne 45 minút.

Tip: Šťavu z jabĺk už ďalej potrebovať nebudeme, a tak si varenie môžete spríjemniť aspoň pár dúškami zdravého nápoja.

žemľovka, Foto postup prípravy

Tesne pred vybratím z rúry si pripravíme sneh vyšľahaný z bielkov a dvoch lyžičiek cukru. Žemľovku vyberieme, snehom prekryjeme celý vrch a znovu vložíme do rúry až pokým nám povrch nezhnedne (približne 10-15 minút).

žemľovka, Foto postup prípravy

Potom už len stačí hotovú žemľovku vybrať z rúry, nakrájať a zjesť!

žemľovka, Foto postup prípravy

Nebojte sa skúšať nové veci

Pokiaľ však radi skúšate nové veci a máte radi všemožné experimenty aj v kuchyni, pokojne si svoju žemľovku dolaďte podľa vašich predstáv. Namiesto jabĺk môžete použiť napríklad hruškový kompót, ktorý nájdete doma, či sneh z bielkov pred pečením posypte mandľami. Nebojte sa skúšať, objavovať a vytvárať recepty podľa svojho gusta.

žemľovka, Foto postup prípravy
Zdroj foto v článku: Patrícia Lukáčová

Dobrú chuť!

Mohlo by zaujímať tiež:
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.