Liečivá žihľava dvojdomá a jej využitie v kuchyni a v liečbe

Lyže a športové vybavenie

Už v detstve nás rodičia pri hraní v prírode varovali pred pocitom, ktorý spôsobí dotyk listov žihľavy a ľudskej pokožky. Nepríjemné pŕhlenie a následne svrbenie, to určite nikto dobrovoľne nevyhľadával. Pre mnohých je to len burina, ktorú treba odstrániť. Práve naopak, žihľava dvojdomá je voľne dostupný liek známy už od stredoveku. Prečistí vás, nabije energiou, skrášli a zreparuje rany na koži.

zihlava-dvojdoma

Pozor na nesprávny zber

Žihľavu, ľudovo prezývanú aj pŕhľava, by sme mali zbierať samozrejme v čo najčistejšom prostredí. Zbierajú sa mladé listy, alebo vňať, ktoré sú menšie ako 20 cm a majú tmavozelenú farbu. Zbiera sa aj koreň,  zber je vhodný v marci až apríli alebo v septembri až októbri. Po zbere sa môže z čerstvej žihľavy pripraviť napríklad čaj. Zvyšok sa môže vysušiť na tmavom mieste, najlepšie pri teplote 50°C. Usušia sa rýchlo, pričom listy, ktoré sčernejú vyhoďte. Vysušenú žihľavu sa odporúča skladovať najviac po dobu jedného roka.

Kde je prospešná?

Určite sa nájde človek, ktorý Vám spomenul, aký je žihľava liek proti reume. To je samozrejme pravda. Obsahuje totiž látky, ktoré skutočne pomáhajú zmierňovať reumatické bolesti.

  • pôsobí protirakovinovo
  • pomáha pri ateroskleróze
  • upravuje metabolizmus
  • upravuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • pôsobí na kardiovaskulárny systém
  • zlepšuje funkciu pečene a žlčníka
  • pomáha pri kašli
  • používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu

Bohaté využitie v kuchyni

Ako je už známe, žihľava má veľké množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Okrem toho,  by mala byť súčasťou každej kuchyne. Bez problémov nahradí špenát alebo iné šaláty a venuje kopec živín. V jarných mesiacoch je vhodná do praženice, ku kuracine alebo ako špenátový prívarok či polievka. Používajú sa iba lístky, tie sa krátko sparia v horúcej  vode, aby sa zbavili páliacich účinkov.
Výborný je žihľavový sirup, ktorý si každý môže pripraviť aj doma. Potrebujete naň dvesto až dvestopäťdesiat gramov čerstvej alebo sušenej žihľavy a štyristo gramov cukru. Žihľava sa zaleje 1 a pol litrom vody a nechá lúhovať z večera do rána. Ráno sa precedí, pridá cukor a varí dovtedy, kým nezhustne ako med. Ideálne sú 3 až 4 polievkové lyžice sirupu denne. Posilní a prečistí organizmus.

Všetko s mierou

Tak ako väčšina vecí má aj žihľava svoje negatívne vlastnosti. Obsahuje totiž veľa šťavelanov, kvôli ktorým nie je jej nadmerné pitie odporúčané pre ľudí s problémami srdcovej činnosti, ako aj ľudí s problémami so zrážanlivosťou krvi. Nemala by sa preto užívať dlhodobo a tiež nie vo veľkých dávkach. Nie je vhodná pri menštruácii a zvýšenom riziku tvorby obličkových kameňov.

Lucia
Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Prehľad kresťanských cirkví
Prehľad kresťanských cirkví v Čechách v zaujímavej knihe

Mafia 3 screenshot
Očakávaná hra Mafia 3 odhalila trailer aj dátum vydania

film Čistič
Slovenský film Čistič v hlavnej súťaži festivalu vo Varšave

Zavrieť