Ovocie by malo tvoriť v primeranom množstve dôležitú súčasť nášho jedálnička. Je to predovšetkým kvôli obsahu dôležitých vitamínov. Ako ale docieliť to, aby sme vitamínov z ovocia využili čo najviac?
Vitamíny sa z ovocia postupne strácajú – už od zberu
Najviac vitamínov obsahuje zrelé čerstvo odtrhnuté ovocie. Naopak kúsky, ktoré boli zozbierané ešte nedozreté a potom niekoľko dní, či dokonca týždňov putovali cez pol sveta, než dorazili na pulty v obchodoch, budú mať vitamínov výrazne menej. Týka sa to napríklad tropického ovocia, typicky banánov a ananásov.
Snažte sa preto kupovať lokálne ovocie, prípadne ovocie, ktoré k nám cestovalo len krátko. Vhodnejšie v tomto smere môže byť ovocie sušené mrazom. Z pohľadu obsahu vitamínov ide pravdepodobne o najlepšiu alternatívu k čerstvému ovociu, ktorú môžete navyše dlhšie skladovať. Ponorením do vody navyše ovocie časť stratenej vody opäť nasaje a stáva sa tak veľmi podobné ovociu čerstvému – s minimom stratených živín.
Ovocie omývajte vždy pred nakrájaním
Šupka je dokonalým obalom, ktorý vitamíny v ovocí dokáže ochrániť. Pokiaľ si napríklad s obľubou krájate jablko, začnite tým, že ho ešte vcelku dôkladne umyjete od nečistôt a chemikálií, ktoré môžu na povrchu šupky prichytiť. Až potom jablko nakrájajte a ďalej ho už neumývajte. Aj jednoduchým opláchnutím totiž môžete o časť vitamínov v dužine prísť.
Vonkajšia vlhkosť a voda ovociu všeobecne nesvedčí. Takéto plody je preto lepšie skladovať na suchom a tmavom mieste (do chladničky môžete ovocie dať krátkodobo, na dlhodobé skladovanie ale nie je vhodná). Dlhodobé „kúpanie“ ovocia v hrnci s vodou si tiež radšej odpustite. Z ovocia potom do vody odchádzajú vitamíny rozpustné vo vode, miznú aj niektoré minerály.
Pokiaľ vám šupka nerobí problémy s trávením, rozhodne ju z ovocia, pri ktorom sa šupka bežne konzumuje (napríklad spomínané jablká), nelúpte, ale jedzte ovocie aj s ňou. Pod šupkou je vitamínov najviac a okrájaním môžete o značnú časť z nich prísť.
Pozor na tepelnú úpravu
Vitamínom nesvedčí ani tepelná úprava. Čím vyššia a dlhšie pôsobiaca teplota, tým horšie. Namiesto dlhodobého varenia vo veľkom hrnci s vodou tak prípadne zvoľte len restovanie na panvici alebo kratšie podusenie v menšom hrnci.
Ovocie nedávajte pri varení do studenej nádoby, resp. vody. Najskôr ju rozohrejte na požadovanú teplotu a potom vložte surovinu, ktorú chcete variť. Skrátite tak celkovú dobu varenia a zachováte maximum vitamínov.
Ovocie zjedzte čo najviac a čo najrýchlejšie
Nie, nadpis vás nenabáda na to, aby ste konzumovali každý deň extrémne množstvo ovocia. Ide o také plody, ktoré už máte nejakým spôsobom naporciované. Typickým príkladom je nakrájaný melón, ananás alebo napríklad pomaranč. Pokiaľ si ovocie naporciujete, snažte sa ho skonzumovať ihneď. Nenechávajte ho niekoľko dní v chladničke, kde bude o cenné živiny postupne prichádzať.