Huggis, škótske národné jedlo z ovčích vnútorností a príprava - ZN.SK

Huggis, škótske národné jedlo z ovčích vnútorností a príprava

Mať národné jedlo znamená mať určitý symbol, ktorým sa prezentuje. Škótsko má tú smolu, že huggis, ich národné  a najznámejšie jedlo, nemá pre mnohých z nás príliš vábne ingrediencie. Je však dané históriou, nemenným základným receptom, ktorý využíva nie príliš bežné suroviny. Huggis je neoddeliteľnou súčasťou dvoch národných sviatkov. 25. Januára počas sviatku Burns Supper, sviatok narodenia básnika Roberta Burnsa a 30. Októbra, na sviatok Sv. Ondreja, patróna Škótska.

Ingrediencie pre haggis a jeho príprava

Príprava haggis je veľmi jednoduchá. Pripravíme si ovčie srdce, ľadviny, pečeň, pľúca, prípadne iné vnútornosti. Nakrájané na drobné kúsky, či dokonca aj mleté, sa dávajú spolu s cibuľou, ovčím lojom, korením, soľou a ovsenými vločkami do vyumývaného ovčieho žalúdka. Ten sa pred naplnením necháva odležať v slanej vode. Suroviny sa naplnia len do polovice. Je to preto, že obsah mierne zväčší objem. Celý žalúdok sa na otvorených miestach zašije nefarbenou potravinárskou niťou. Následne sa celý pokrm varí zhruba tri hodiny v horúcej vode.

Ovčie suroviny sú dané tradíciou, no dnes ich nahradzujú aj inými zvieratami. Mnohé reštaurácie vo veľkých mestách ich ponúkajú v naozaj obzvlášť zaujímavých variáciách, no vždy je základ rovnaký. Haggis sa dá kúpiť aj predpripravený, kedy je ho možné doma dovariť a už len podávať. Celé to možno naozaj znie nevábne, no koniec koncov, v mnohom sa podobá na naše hurky / jaternice / jelítka.

Z histórie a úvah o vzniku huggis

Zviazané sa v ňom varí, ale tiež prenáša. Tak existujú aj predpoklady, že žalúdok je pozostatok z veľmi dávnych dôb, kedy neexistovali nádoby na prenášanie jedál a aj nápoje sa prenášali v kožiach. Aj inde vo svete totiž prenášali jedlo v kožušinách či v žalúdkoch. V Škótsku tento zvyk nezmizol a zachoval sa dodnes. Varenie v žalúdku má pritom aj funkciu spevnenia celého obsahu.  Už samotné zloženie surovín ale napovedá o vynaliezavosti ľudí, ktorí boli odkázaní často len na to, čo si vypestujú v ťažkých podmienkach v horských oblastiach, alebo čo chovajú. Najčastejšie sa chovali ovce, takže celkom prirodzene dospeli k využívaniu všetkých surovín zo zvieraťa. Aj vlna nachádzala bohaté využitie pri výrobe textilu osobného, aj bytového. Aj kilt samotný je z ovčej vlny.

Huggis, škótske národné jedlo z ovčích vnútorností a príprava
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Hagia Sofia budova Istanbul
Hagia Sofia v Istanbule je nádhernou stavbou dodnes

Koleso a zlodej
Priestupok alebo trestný čin, aká je hranica a ako to funguje?

Skike downhill
Skike, kolieskové lyže a zjazd z kopca rýchlosťou 79 km/h

Zavrieť