Významné kuchárske knihy a knihy o gastronómii - ZN.SK

Významné kuchárske knihy a knihy o gastronómii

Knihy boli odjakživa šíriteľmi gastronómie, zachovávateľmi receptúr, alebo zvyklostí. Najstaršou kuchárskou knihou, aj keď šlo len o súbory receptov, môžeme nazvať dielo Derecoquinaria (Umenie varenia) z 1. storočia nášho letopočtu, ktoré je prisudzované Marcovi Gaviovi Apiciovi. O tri storočia neskôr jeho zápisky skompletizovali a nálezy tohto kompletu sú dnes jedinou zmienkou o jeho zbierke.Významné kuchárske knihy sa nám zachovali aj z arabskej kultúry. Al-Warraq zozbieral recepty v období od 9. až 10. storočia a v 13. storočí ich zbieral Al-Baghdadi. V posledných dvoch storočiach to boli najmä Francúzi, ktorí svetu dali významné kuchárske knihy, knihy o technológiách a nápojoch. V 20. storočí malo najväčšiu produkciu kuchárskych kníh USA.

Kuchárska kniha

Knihy o gastronómii na Slovensku

Najvýraznejšie slovenské vydavateľstvá s portfóliom kuchárskych kníh, kulinárskych publikácií, kníh zameraných na zdravú výživu a nápoje sú IKAR, a.s., vydavateľstva NOXI, Príroda, ale tiež AKV – Ambulancia klinickej výživy doktora Bukovského a niekoľko ďalších.

Za originálny knižný počin možno považovať knihu Myslím, teda pijem od autorskej dvojice Ben McFarland a Tom Sandham. S podtitulom “inteligentne o alkohole” ide o výborného sprievodcu alkoholickými nápojmi, miešanými drinkami, ale najmä históriou každej významnej značky, ktorá je vo svete známa. Kniha popisuje kvality a prednosti jednotlivých značiek veľmi pútavou formou a je tak neoceniteľným pomocníkom nie iba barmanov a someliérov.

Chvályhodné je úsilie Silvie Spilkovej, ktorá vytvorila výnimočnú sériu kníh o gastronómii Slovenska a jednotlivých regiónoch. Dokázala pred zabudnutím zachrániť veľké množstvo pôvodných receptov starých mám, postupov a doslova pokladov. V knižnej sérii Poklady slovenskej kuchyne prechádza Slovensko a vystihuje osobitosti regiónov, vyzdvihuje lokálne suroviny a prevládajúce hospodárenie, ktoré formovalo regionálne stravovanie.

Svetovo najpredávanejšie kuchárske knihy:

  • BettyCrocker’s Picture CookBook, 1950, 65 miliónov výtlačkov
  • BetterHomes and Gardens, 1930, 40 miliónov výtlačkov
  • JoyofCooking (Irma Rombauer), 1931, približne 18 miliónov výtlačkov
  • Kuchárka Americkej ženy, 1939, náklad asi 8 miliónov výtlačkov
  • In theKitchenwithRosie (RosieDaley), 1994, 8 miliónov aj vďaka podpore OprahWinfrey
  • CrockeryCookery (MableHoffman), 1975, asi 6 miliónov výtlačkov
  • Fix-It and Forget-It (Dawn J. Ranck and PhyllisPellmanGood), 200, 5 miliónov
  • BettyCrocker’s Picture CookBook, 1896, okolo 4 miliónov výtlačkov
  • I Hate to CookBook (PegBracken), 1960, 3 milióny výtlačkov
  • MoosewoodCookbook (MollieKatzen), 1977, 3 milióny výtlačkov
  • Kuchárska kniha denníka The New York Times (CraigClaiborne), 1961, 3 milióny výtlačkov

(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)

Významné kuchárske knihy a knihy o gastronómii
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Hruška z Bošácej
Ružová hruška z Bošáce o titul Európsky Strom roka 2016

Návštevníci reality show
Reality show Návštevníci na JOJ sa rozbehla, poznáme súťažiacich

Láska na druhý pokus 2
Láska na druhý pokus 2 nie je telenovela, ale komediálny seriál

Zavrieť