ZN.SK
Vyprážané kura

Čínske reštaurácie a maskovanie recyklácie mäsa marinádou

Čínske reštaurácie sú vo všeobecnosti asi najznámejšie v rámci recyklácie mäsa, ktoré by možno niekto vyhodil, no všetko vyrieši hustá marináda maskujúca pachy aj chuť. Každý druhý pozná nejaký prípad.

Čínske reštaurácie majú svoju vernú klientelu, ale aj občasných návštevníkov. Čoraz viac sa aj na Slovensku presadzuje na počudovanie menej náročný, ale u zákazníkov obľúbenejší koncept All you can eat. Prakticky ide o reštauráciu „Žer koľko vládzeš“, v ktorej si zákazník vyberá konkrétne jedlá a ich pomer podľa chuti. Na tento koncept prešli aj niektoré bratislavské čínske reštaurácie, ktorým to dovolil priestor. Jednu z nich sme navštívili nedávno. Známa ako čínska reštaurácia na začiatku jednej bratislavskej mestskej časti známej v modernej atypickej budove. (foto len ilustračné)

Vyprážané kura

Dokážeme oželieť výdavok skrátený o jedno euro, pri ktorom pohľad pokladníčky dával tušiť, že vie, čo spravila a len čo obslúžila na rovnakej pokladni aj iných zákazníkov, z „ničoho nič“ si spomenula, že naúčtovaný zákazník pred pár minútami, ktorý sleduje čo sa bude diať, čaká na to nevydané euro. Ale chce to vrátiť sa na začiatok. Reštaurácia ponúka menu, ktoré nemusí byť celkom jednoznačné. Ak si vyberiete z jedál, ktoré majú iný tarif (suši), tak platíte viac. V klasickom menu je na výber niekoľko vyprážaných jedál, rezance so zeleninou a mäsom, kuracia pečienka. Ale tiež dostatok zeleniny, zemiakov, ryže dvoch druhov úpravy. Poteší ostrokyslá polievka najmä tých, ktorí obľubujú hustú želatínovú polievku so škrobom. Špecialitou miestnej reštaurácie sú plody mora, ktoré si môžete nechať v okienku pripraviť na univerzálnej panvici. Siahnuť môžete po dezerte, či ovocnom koktaily. A oko a jazyk každého chlapa potešia vyprážané stehienka, či spodné krídelká… až do chvíle než priloží nos.

Ako sa dá zamaskovať staršie mäso?

Ťažko povedať, či daná reštaurácia naozaj bežne recykluje suroviny, alebo šlo o ojedinelý prípad… či nedbalosť? Kuracie mäso marinované v hustej tmavej omáčke zakrylo pôvodnú farbu mäsa vrátane kosti. To už možno nazvať extrémnou marinádou. Chuť bola zvláštna, zakrytá chutným trojobalom. Lenže kto by čakal, že po zahryznutí priloží zákazník nos k mäsu? Zabudnutá miska so psou konzervou na záhrade v psej neprítomnosti, ku ktorej sa záhadne nedostali susedove mačky počas augusta, po pár dňoch zapáchala podobne. Ťažko popísateľný krytý zápach kuracieho mäsa, ktorý vzdialene pripomínal hnijúceho prejdeného ježka odhodeného na okraji cesty nedovolil dojesť. Nasledovalo ak tak len hľadanie obrúskov.

V Ostrave na Náměstí T.G. Masaryka sa pred rokmi nachádzal čínsky fastfood, ktorý mal veľmi malú chladničku, avšak vlastné skladové priestory so stolom a starou pohovkou blízko nemenovanej poisťovne. Ak nezavreli dvere kvôli prenášaniu tovaru, návštevníci poisťovne sa mohli ocitnúť v sklade mäsa s bledým lesklým zmäknutým kuracím mäskom zabaleným v horúčavách len v hnedom papieri, ktoré však nekončilo v koši. Aj po tejto skúsenosti s recykláciou je naozaj ťažké dôverovať zapáchajúcemu mäsu so silnou marinádou.

Pokazené mäso tvorí vysoké náklady, ak sa vyhodí. Svojim spôsobom sa dá pochopiť, prečo postupujú menej zodpovední pracovníci v gastronómii takýmto spôsobom. Samozrejme, nie všetky prevádzky a všetci pracovníci. To vôbec nikto netvrdí. Prípadov poznáme niekoľko. Staršie mäso s povlakom a zápachom sa dá zamaskovať vyumývaním a hustým marinovaním. To prekryje zápach, zmení chuť, a ešte k tomu udrží konzistenciu. Mierne spomalí proces rozkladania. Akýkoľvek dobrý kuchár so znalosťami fungovania fyziky mäsa a marinády by dokázal mäso pred skazou upraviť na „konzumovateľné mäso v poriadku“. Svedomie ho však pri bežnej kuchárskej mentalite nepustí.Nuž ale tento článok neprichádza s ničím novým. Informácií o starom maskovanom mäse je toľko, že my sami by sme zostavovali mega článok. Spomíname však len tie dva prípady, kde máme materiál vyfotografovaný, aj keď žiaľ často s osobami.

Spolupracovali Tomáš a Dávid.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu