4 jednoduché kroky na zariadenie reštauračnej kuchyne

4 jednoduché kroky na zariadenie reštauračnej kuchyne

Srdcom každej dobrej reštaurácie je kuchyňa so špičkovým gastro vybavením, vďaka ktorému sa jedlo rýchlo a ľahko pripravuje i servíruje. Podnikanie v gastro sektore si vyžaduje originálny nápad. Nie je pravda, že všetko bolo vymyslené. Zapojte kreativitu a určite prídete na niečo zaujímavé, jedinečné… Niečo, čo tu ešte nebolo a čím sa odlíšite od konkurencie.

kuchyňa reštaurácia

Ďalšími kľúčovými ingredienciami pre úspešné podnikanie v gastro biznise sú odvaha, motivácia a schopnosť nevzdať sa pri prvých ťažkostiach. Samozrejme, bez financií to nepôjde. Cieľ, čiastkové ciele a stratégie na ich dosiahnutie, zahŕňajúce aj gastro vybavenie kuchyne, sú takisto nevyhnutné. Pokiaľ ste si istí, že máte všetko potrebné k naštartovaniu podnikania v reštauračnom sektore, môžete sa s nadšením pustiť do zariaďovania kuchyne, ktorá je srdcom i mozgom celej reštaurácie.

4 kroky, ako sa dopracovať k reštauračnej kuchyni

Vytvorte si menu

Skôr, ako do kuchyne v reštaurácii nakúpite gastro zariadenie, musíte mať zostavené nápadité a praktické menu. Vyhnite sa priveľkému počtu položiek v jedálnom lístku, ktoré budú spôsobovať chaos pri výbere nielen zákazníkom, ale aj zamestnancom kuchyne pri ich príprave.

Menu je prvým dôležitým krokom, lebo práve od ponuky jedál sa bude odvíjať zariadenie reštauračnej kuchyne. Je dôležité, aby ste do zostavovania ponuky jedálneho lístka zapojili tých, ktorí budú mať hlavné slovo v kuchyni, teda šéfkuchárov.

Pri tvorení jedálneho lístka berte do úvahy aj úroveň kvality použitých ingrediencií a ceny.

Využite priestor efektívne

Menšie reštaurácie spravidla nemajú k dispozícii priestor s veľkou rozlohou, ktorý bude slúžiť ako kuchyňa. Avšak pri efektívnom rozmiestnení gastro zariadenia a dobrej organizácii práce zamestnancov sa dá bez problémov pripraviť v reštaurácii aj väčšie množstvo jedál.

Pri rozvrhovaní priestoru kuchyne môžete využiť tri najbežnejšie stratégie. Pri rozdelení kuchyne na zóny bude mať každá z nich svoju špecifickú funkciu. V prípade, že vo vašom jedálničku dominuje pizza či hamburgery, usporiadajte kuchyňu na štýl montážnej linky – v kuchyniach s menšou rozlohou môže byť zariadená napríklad do kruhu. Zónovú kuchyňu i kuchyňu založenú na systéme montážnej linky kľudne skombinujte a usporiadajte tak, aby bola práca v kuchyni čo najefektívnejšia.

Nakúpte gastro zariadenie

Máte vytvorený jedálny lístok a detailne navrhnuté rozmiestnenie kuchyne? Gratulujeme! V tom prípade sa pustite do nákupu gastro zariadenia určeného na skladovanie, prípravu, servírovanie jedla a sanitáciu kuchyne. Na skladovanie surovín potrebných na prípravu pokrmov z jedálneho lístka budete potrebovať dostatočný priestor. Väčšie zásoby budú, samozrejme, umiestnené v sklade, ale tie hlavné musia mať kuchári vždy poruke. Gastro zariadenie na skladovanie tvoria, napríklad chladničky, mrazničky, regále a police.

Príprava jedál je možná vďaka varičom, rúram, grilom, ale aj menšiemu gastro vybaveniu, ako sú napríklad hriankovače, mixéry či kuchynské roboty. Servírovanie pokrmov zahŕňa gastro vybavenie v podobe tanierov, príborov, pohárov, šálok, ale v prípade donášky jedla aj obalových materiálov, akú sú boxy, krabice, eko obaly, misky, vaničky, tašky a tak ďalej.

Sanitácia kuchyne sa nezaobíde, napríklad bez umývačky riadu a čistiacich prostriedkov.

Personálne obsadenie kuchyne

Môžete mať  k dispozícii to najšpičkovejšie vybavenie kuchyne, a predsa nebudete úspešní, pokiaľ vám chýba kvalitný personál. Lojálni a skúsení zamestnanci reštaurácie sú kľúčovou ingredienciou pre dlhodobo úspešné podnikanie.

Pri prijímaní šéfkuchárov, kuchárov, manažérov, ale aj čašníkov berte do úvahy ich kvalifikačné, ale aj osobnostné predpoklady. Je dôležité, aby vedeli pracovať v tíme a vedeli čeliť stresovým situáciám s chladnou hlavou.


Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.