Cider, jablkový mušt, dnes vďaka reklame populárny

Cider, jablkový mušt, dnes vďaka reklame populárny

Cider ako alkoholický nápoj vyrobený z jabĺk, nie je vôbec žiadnou novinkou. Len silná marketingová kampaň dnes prinútila reagovať mnohé pivovary a výrobcov nápojov, aby obohatili svoju ponuku tým, čo práve letí. Podobne, ako nedávno reagovali všetci výrobou radlerov, ktoré existujú už asi sto rokov. Cider sa vyrába zo skvasenej jablkovej šťavy. Niečoho, čo by sme bežne vôbec nevypili. Vyrába sa pritom z akejkoľvek odrody jabĺk, avšak pre potreby cideru ako takého bola vytvorená aj skupina konkrétnych odrôd, z ktorých vyrábaný cider má tie najlepšie vlastnosti. Ide o odrody známe ako Bittersweets, Bittersharps, Dabinett, Červený bittersharp z Rodney Stoke, Kingstonské čierne jablko a Yarlington Mill, či iné. Niektorí výrobcovia vyrábajú cider aj z kombinácie muštových aj bežných konzumných jabĺk.

Cider pivo plechovky

Cider je vlastne jablčný mušt

Slováci vedia čo je jablčný mušt, no so ciderom sa stretávajú až teraz. Ide pritom vlastne o to isté. Slováci, ktorí pracovali a odsťahovali sa do Veľkej Británie, sa s týmto druhom nápoja stretli už dávnejšie. Na Slovensku ho spomínali práve tí, čo sa vrátili, lebo im v ponuke barov a pohostinstiev chýbal. A práve tí sa najviac potešili, že trend popularity ciderov prichádza aj na Slovensko. Veľmi populárny je dlhé roky v Anglicku, Francúzsku, v Španielsku aj baskickej oblasti. Kvôli britskej mladej klientele sa čoraz viac objavoval aj v dovolenkových destináciách ako sú ostrovy Ibiza a Mallorca.

Cider a jeho vlastnosti

Jablkový mušt nie je nikdy rovnaký. Dve značky s rovnakou chuťou nájdete len ťažko. Práve rozsah filtrácie, usadenín, zakalenia, odrody jabĺk, pridávania sladidiel a rôzne chémie vytvára rôznorodosť vzhľadu, aj chutí. Najbežnejším ciderom je šumivý. Najprácnejší je svetlý cider, pri ktorom sa mieša niekoľko odrôd jabĺk s dôrazom na docielenie svetlých odtieňov. Základom výroby je vylisovanie zozbieraných jabĺk a rýchly prenos do kvasných nádob s čo často dôrazom na čo najmenšie vystavovanie oxidácii na vzduchu na ktorom jablká ale aj jablčná šťava tmavne. Jablká potom kvasia pri nižších teplotách od 5 do 16°C zámerne, aby sa nestratili aromatické vlastnosti, hoci kvasenie samo o sebe bude prebiehať pomalšie. Ďalší podstatný proces kvasenia prebieha po odstredení zákalu a kvasiniek, odlúčení octových kvasiniek a získaní perlivosti vďaka vytváraniu oxidu uhličitého. Môže sa pridávať aj umelé sladidlo a následne ďalej kvasí niekoľko mesiacov, alebo až rokov.

Nechutí každému
Je zvláštne, koľko ľudí ochutná cider a napína ich pri prvom pití, popisujú aj rôzne kyslé pachute, no vďaka pôsobeniu úžasných reklám máme mať pocit, že ide o súčasný trend a kto nedrží krok, je celkom mimo. Je medzi nami mnoho tých, ktorým nechutí, no pre osvieženie podľahnú najmä sile reklamy a toho, že je fajn byť dnes trendový a držať s davom krok. Pre ľudí, ktorí milujú jablká a tento druh nápojov, môže byť výborným spestrením náročných horúcich dní aj stretnutí s priateľmi. Nakoniec je svojim spôsobom fajn, že sa možno zvýši spotreba jabĺk, ktorých máme v našich sadoch dostatok, ba dokonca aj skysnutých nahádzaných v sudoch sa v jeseni nájde v rôznych záhradách viacero. Skôr však skončia v pálenici.

Cider, jablkový mušt, dnes vďaka reklame populárny
Ohodnoť tento článok
Tomáš, šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Fastfood hamburger
Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara

mhd
Bratislavská MHD poriadne zdražela nové SMS lístky od apríla 2016

Mačky mačiatka
V stredoveku používali mačiatka namiesto toaleťáku

Zavrieť