Bulgur patrí medzi potravinu, ktorú by mal každý zaradiť do svojho jedálnička a venovať jej určite viac pozornosti. Prečo? Bulgur je dobrým zdrojom vlákniny a mnohých vitamínov, taktiež znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Najčastejšie sa používa ako príloha obsahujúca vlákninu a minerály, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší. Hovorí sa, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Je výborný na sladko i na slano. Bulgur je známy prevažne v oblasti Stredomoria, Turecka a krajín Stredného východu. U nás je veľmi podobnou alternatívou tarhoňa.
Bulgur, potravina s množstvom živín
Bulgur je nalámaná celozrnná pšenica, ktorá je už predvarená. Vyrába sa tak, že sa pšenica najprv umyje, usuší, podrví na menšie kúsky a následne predvarí. Je ľahko stráviteľný a má priaznivé nutričné hodnoty. Obsahuje vitamín A, horčík, fosfor a železo. Má minimálne množstvo tuku, obsahuje bielkoviny, podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy. Pomáhá vytvárať kolagén, podporuje pokožku, svaly a imunitný systém. Je vhodný pre tehotné ženy – z tejto suroviny totiž nenadúva. Taktiež je obrovským zdrojom vlákniny, ktorá je prevenciou proti zápche a udržuje črevá v neustálej kondícii. Jeden hrnček v sebe ukrýva 21% odporúčanej dennej dávky vlákniny pre mužov a 32% denného príjmu pre ženy.
Jednoduchá príprava
Ak na bulgur dostanete chuť, je veľmi jednoduché a rýchle pripraviť ho. Pri varení sa vstrebe zhruba až trojnásobok vody a je možné ho upravovať nasledujúcimi spôsobmi:
- Varením na miernom ohni po dobu cca 12-15 minút. Hrniec môžeme tiež odstaviť po piatich minútach a nechať pomaly dôjsť pod pokrievkou.
- Zaliatím horúcou vodou, prikrytím pokrievkou a pre udržanie tepla zabalením do utierky. V tom prípade je hotový za 25-30 minút.
- Najšetrnejším spôsobom je napučanie, pretože sa všetky minerály a vitamíny zachovajú. Zaleje sa studenou vodou a nechá zhruba hodinu napučať.
Tip: Pre lepšiu chuť do vody pridajte štipku soli, sypkého zeleninového bujónu alebo sójovej omáčky.
Ako bulgur chutí?
Má chuť porovnateľnú s niečim medzi ryžou a krúpami. Ide o jemnú obilninu, a to aj vďaka jeho predchádzajúcemu predvareniu.Bulgur tmavý má príjemnú orieškovú príchuť. Chuťovo sa všetky typy bulguru hodia ako k mäsám, tak k zelenine.
Tipy do kuchyne
Chutnejšia verzia krúpov
Ak obľubujete krúpy, ale pri trávení mávate ťažkosti, môžete ich nahradiť práve bulgurom. Výsledok síce nie úplne rovnako chutí, ale možno si ho obľúbite. Príprava zostáva rovnaká ako pri krúpach, bulgur sa však robí oveľa jednoduchšie a kratšiu dobu.
Využitie v plackách, či burgroch
Ďalšie využitie. Bulgur si uvaríme alebo necháme napučať, neskôr dobre odkvapkať. Primiešame k nemu mäsovú zmes, prípadne zmes zeleniny alebo syra. Využiť môžeme aj vegetariánske alebo vegánske ingrediencie. Placky, kde nie je veľa mäsa alebo vajíčko, bude potrebné trochu spojiť múkou, prípadne škrobom. Na placky s jeho prídavkom nie je potrebný žiaden konkrétny recept, môžeme ich používať pre účelné spotrebovanie zvyškov mäsa, zeleniny, strukovín alebo syrov.
Bulgur v šaláte
Šalát nemusí byť stále iba o zelenine. Do akéhokoľvek šalátu môžeme použiť už toľkokrát spomínaný bulgur. Výsledok bude vždy vynikajúci. Do ovocných šalátov pridáme mierne osolený tmavý špaldový bulgur s jeho orieškovou chuťou. Ten je ideálny aj na raňajky ako náhrada za ovsenú kašu s mliekom.
Prísada do polievok
Ďalším tipom ako v kuchyni využiť bulgur je v polievke. Napríklad namiesto cestoviny. Pri príprave svojej obľúbenej polievky si medzitým pripravíme bulgur. Varíme ho vo vode 1:2 cca 15 minút. Variť ho môžeme aj priamo v polievke, ale potom je najlepšie ju celú skonzumovať. Ak ju chcete mať aj na druhý deň je lepšie si ho pripraviť ako cestovinu, samostatne.
Bulgoto namiesto rizota
Zdravé a výživné je jeho použitie ako náhrady ryže. Postupujeme ako pri varení rizota, ale ázijsku potravinu vymeníme za tureckú. Je to skvelá pochúťka, ktorá jednoznačne zasýti.
BULGUR V ONLINE PREDAJI: nájdete ho v ponukách obchodov PreZdravie.sk alebo Grizly.sk