Už za čias kráľov bolo víno obľúbeným nápojom. Dokonca sa vraví, že pohár vína každý deň je prospešný pre ľudské telo. Okrem známych bielych, červených alebo ružových vín poznáme aj ovocné, ktoré si vieme pripraviť aj sami. Ríbezľové víno má na Slovensku dlhú tradíciu a stále sa teší obľube. Ak patríte medzi milovníkov vína a tento rok ste vypestovali dostatočné množstvo ríbezlí, skúste si ho vyrobiť sami. Ovocie predsa nemusí byť len v zaváranine alebo súčasťou sladkých koláčov.
Ovocné vína v poslednom čase získavajú na popularite a ríbezľové víno je často krát drahšie ako to z hrozna. Patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie ovocné vína. Ríbezle obsahujú pomerne veľa kyselín, preto ich nechávame na kríčku čo najdlhšie, aby dobre dozreli a následne môžeme začať so zberom a varením domáce vína.
Kvasný proces začína okamžite, v podstate už v rajničke. Už po niekoľkých minútach sa prejavuje unikaním oxidu uhličitého vznikajúcom pri kvasení. Z nádoby sa vytláčajú bublinky oxidu uhličitého a voda v kvasnej zátke začne bublať.
Ríbezľové víno nechávame kvasiť približne 2 mesiace, ale záleží na podmienkach kvasenia.
Demižón vyložíme vyššie ako pripravené prázdne vedrá, strčíme hadičku na spodok demižónu asi 4cm nad dno, lebo na dne je tiež usadené mútne víno preto treba stiahnuť len čisté. Toto čisté víno oddelíme do demižóna, v ktorom sa bude počas roka skladovať. Mútne víno prelejem do plastových fliaš kde sa ešte vyčistí a to vypijeme ako prvé. Pri nerezovom sude je to samozrejme jednoduchšie, nakoľko stačí otvoriť kohútik, podložiť vedro a víno sa prečistí v priebehu pár minút.
Teraz môžete svoje víno s chuťou a hlavne mierou konzumovať. Nie nadarmo sa vraví: In vino veritas alebo Vo víne je pravda.
Lisy, demižóny, hever, hadičky, nádobky, poháre, alebo prázdne sklenené fľaše sú v ponuke obchodu kinekus.sk
Ak chcete o tomto zdravom bobuľovom ovocí vedieť ešte viac, skúste nahliadnuť na domazahrada.sk a niekoľko praktických článkov.
0 komentárov