ZN.SK
výroba ríbezľového vína

Ako vyrobiť domáce ríbezľové víno a podrobný postup práce

Ríbezľové víno je čoraz viac obľúbené. Ak patríte medzi milovníkov vína a tento rok ste vypestovali dostatočné množstvo ríbezlí, skúste si ho vyrobiť sami.

Už za čias kráľov bolo víno obľúbeným nápojom. Dokonca sa vraví, že pohár vína každý deň je prospešný pre ľudské telo. Okrem známych bielych, červených alebo ružových vín poznáme aj ovocné, ktoré si vieme pripraviť aj sami. Ríbezľové víno má na Slovensku dlhú tradíciu a stále sa teší obľube. Ak patríte medzi milovníkov vína a tento rok ste vypestovali dostatočné množstvo ríbezlí, skúste si ho vyrobiť sami. Ovocie predsa nemusí byť len v zaváranine alebo súčasťou sladkých koláčov.

Ako sa vyrába ríbezľové víno

Ríbezle plné kyselín

Ovocné vína v poslednom čase získavajú na popularite a ríbezľové víno je často krát drahšie ako to z hrozna. Patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie ovocné vína. Ríbezle obsahujú pomerne veľa kyselín, preto ich nechávame na kríčku čo najdlhšie, aby dobre dozreli a následne môžeme začať so zberom a varením domáce vína.

Ako sa vyrába ríbezlové?

Postup výroby na 50 litrov ríbezľového vína

  1. Ako prvé oberieme ríbezle a prepláchneme vodou. Na 11 litrov šťavy potrebujeme cca dve vedrá ríbezlí. Je výborné ak čo najväčšiu časť obratých ríbezlí tvoria čierne ríbezle, ale už aj malá časť čiernych ríbezlí dodá vínu lepšiu chuť aj farbu.
  2. Ríbezle pomelieme na mlynčeku na mäso, prípadne šťavu vylisujeme.
  3. Takto získanú šťavu nalejeme do demižóna alebo do nerezového suda. Časť ríbezľovej šťavy naberieme do rajničky, pridáme niekoľko lyžičiek cukru, prihrejem ju na 30° C (teplota je dôležitá) a pridáme kvasinky. Po 10 minútach by ste už v rajničke mali mať penu čo je znak, že kvasinky začali kvasiť. Ak nezačali tak ste zmes spravili veľmi horúcu a kvasinky ste zabili.
  4. Následne do demižóna alebo suda nalejte 33 litrov letnej vody, v ktorej je rozpustených 11kg cukru. Ríbezle majú vysokú kyslosť, tá sa znižuje priliatím veľkého množstva vody.
  5. V závere nalejte ešte rajničku s kvasinkami a demižón zapcháte kvasnou zátkou a po okraji utesníte napríklad plastelínou. Ak ste použili nerezový sud, nedávate kvasnú zátku ale vrch zakryjem fóliou a dookola ju zaviažete šnúrou, aby oxid uhličitý neunikal von.

Kvasný proces začína okamžite, v podstate už v rajničke. Už po niekoľkých minútach sa prejavuje unikaním oxidu uhličitého vznikajúcom pri kvasení. Z nádoby sa vytláčajú bublinky oxidu uhličitého a voda v kvasnej zátke začne bublať.
Ríbezľové víno nechávame kvasiť približne 2 mesiace, ale záleží na podmienkach kvasenia.

Ak je ríbezľové víno vykvasené, prichádza obľúbenejšia časť

Demižón vyložíme vyššie ako pripravené prázdne vedrá, strčíme hadičku na spodok demižónu asi 4cm nad dno, lebo na dne je tiež usadené mútne víno preto treba stiahnuť len čisté. Toto čisté víno oddelíme do demižóna, v ktorom sa bude počas roka skladovať. Mútne víno prelejem do plastových fliaš kde sa ešte vyčistí a to vypijeme ako prvé. Pri nerezovom sude je to samozrejme jednoduchšie, nakoľko stačí otvoriť kohútik, podložiť vedro a víno sa prečistí v priebehu pár minút.

Teraz môžete svoje víno s chuťou a hlavne mierou konzumovať. Nie nadarmo sa vraví: In vino veritas alebo Vo víne je pravda.

Viac o pomôckach a nástrojoch:

Lisy, demižóny, hever, hadičky, nádobky, poháre, alebo prázdne sklenené fľaše sú v ponuke obchodu kinekus.sk

Viac o ríbezliach:

Ak chcete o tomto zdravom bobuľovom ovocí vedieť ešte viac, skúste nahliadnuť na domazahrada.sk a niekoľko praktických článkov.

Mohlo by zaujímať tiež:

Lucia

Lucia
Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu