Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara

Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara

Fast food ako prevádzka rýchleho občerstvenia nie je len smažené jedlo a nezdravá strava. Je to oveľa bohatší prierez rôznymi koncepciami podnikov, ponukami, sú medzi nimi aj vegetariánske prevádzky, hot dogárne, výroby langošov a mnoho iného. Je ľahké hádzať všetko do jedného vreca a oveľa ťažšie uvažovať, alebo zhodnocovať. Z pohľadu prevádzkara je možné vnímať hneď niekoľko výhod a nevýhod prevádzkovania takýchto druhov zariadení, ktoré úzko súvisia s výhodami a nevýhodami vnímanými zákazníkom.

Výhody prevádzky tohto typu zariadení:

  • prevádzka rýchleho občerstvenia nie je náročná na priestor. Mnohé si dokážu vystačiť s malým priestorom prístupným verejnosti, hoci potrebujú výrobné priestory a skladové priestory vyhovujúce vyhláškam
  • určité formy najmä mobilných prevádzok nie sú viazané na konkrétne miesto. Dokážu byť pružné v rámci sezónnych podujatí. Význam mobility takýchto zariadení zvyšujú rôzne druhy podujatí, kde je vysoká pravdepodobnosť odbytu
  • rýchle stravovanie prináša rýchle obmieňanie zákazníkov a tým vyššiu pravdepodobnosť priebežných tržieb
  • franchisingová prevádzka umožňuje bez nákladnej výzdoby a nákladného architekta vyriešiť dizajn aj vzhľad prevádzky s pomocou držiteľa licencie.
  • prevádzkovateľ nie je odkázaný na náročný personál a postupy prípravy a technické vybavenie prevádzky nie je tak náročné, ako pri klasických reštauráciách.

Nevýhody prevádzky tohto typu zariadení:

  • možná nedôvera určitej časti zákazníkov. To znamená, že v prípade prevádzky ladenej na zdravé stravovanie je potrebné vynakladať vysoké úsilie náročnejších zákazníkov o tom presvedčiť
  • personál je vystavovaný zvýšenému stresu. Očakáva sa od neho ovládanie celého výrobného procesu a postupov spolu so zachovaním nechaotického výrobného priestoru
  • vyššia náročnosť na rýchlosť prípravy a obsluhy vytvára príležitosť na vyšší chaos, používanie nástrojov a ich následné premiestňovanie, čo často vedie k zanedbávaniu prostredia a systémovosti
  • k tomu sa čiastočne viaže častý problém drobných prevádzok v podobe problematického udržania hygieny a čistoty
  • v niektorých lokalitách s výskytom prevádzok tohto typu sa vzhľadom na cenovú dostupnosť združujú aj zákazníci, ktorí môžu pôsobiť odpudzujúco. Často nejde o vlastný pozemok, ale o prenajatý priestor, čo znižuje možnosti rozširovania, ale tiež marketingového mixu
  • vzhľadom na nenáročnosť na personál (ľahká nahraditeľnosť) a lokálne tiež náročnosť alebo vysoká opakovateľnosť práce samotnej, podpriemerné platy radových zamestnancov a malé pracovné benefity predstavujú vysoké riziko fluktuácie zamestnancov

Pripravila Maťa

Krstný otec za úžasnú cenu
Avatar
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
Rambo, posledná krv
John Rambo sa vracia do kín vo filme RAMBO: Posledná krv

Horúca čokoláda chamallows
Recepty: Inšpirujte sa s horúcou čokoládou s chamallows

Kakao ruky ho držia
Švajčiarske mesto Olten zažilo kakaový dážď vďaka poruche

Zavrieť