Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara

Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara

Fast food ako prevádzka rýchleho občerstvenia nie je len smažené jedlo a nezdravá strava. Je to oveľa bohatší prierez rôznymi koncepciami podnikov, ponukami, sú medzi nimi aj vegetariánske prevádzky, hot dogárne, výroby langošov a mnoho iného. Je ľahké hádzať všetko do jedného vreca a oveľa ťažšie uvažovať, alebo zhodnocovať. Z pohľadu prevádzkara je možné vnímať hneď niekoľko výhod a nevýhod prevádzkovania takýchto druhov zariadení, ktoré úzko súvisia s výhodami a nevýhodami vnímanými zákazníkom.

Výhody prevádzky tohto typu zariadení:

  • prevádzka rýchleho občerstvenia nie je náročná na priestor. Mnohé si dokážu vystačiť s malým priestorom prístupným verejnosti, hoci potrebujú výrobné priestory a skladové priestory vyhovujúce vyhláškam
  • určité formy najmä mobilných prevádzok nie sú viazané na konkrétne miesto. Dokážu byť pružné v rámci sezónnych podujatí. Význam mobility takýchto zariadení zvyšujú rôzne druhy podujatí, kde je vysoká pravdepodobnosť odbytu
  • rýchle stravovanie prináša rýchle obmieňanie zákazníkov a tým vyššiu pravdepodobnosť priebežných tržieb
  • franchisingová prevádzka umožňuje bez nákladnej výzdoby a nákladného architekta vyriešiť dizajn aj vzhľad prevádzky s pomocou držiteľa licencie.
  • prevádzkovateľ nie je odkázaný na náročný personál a postupy prípravy a technické vybavenie prevádzky nie je tak náročné, ako pri klasických reštauráciách.

Nevýhody prevádzky tohto typu zariadení:

  • možná nedôvera určitej časti zákazníkov. To znamená, že v prípade prevádzky ladenej na zdravé stravovanie je potrebné vynakladať vysoké úsilie náročnejších zákazníkov o tom presvedčiť
  • personál je vystavovaný zvýšenému stresu. Očakáva sa od neho ovládanie celého výrobného procesu a postupov spolu so zachovaním nechaotického výrobného priestoru
  • vyššia náročnosť na rýchlosť prípravy a obsluhy vytvára príležitosť na vyšší chaos, používanie nástrojov a ich následné premiestňovanie, čo často vedie k zanedbávaniu prostredia a systémovosti
  • k tomu sa čiastočne viaže častý problém drobných prevádzok v podobe problematického udržania hygieny a čistoty
  • v niektorých lokalitách s výskytom prevádzok tohto typu sa vzhľadom na cenovú dostupnosť združujú aj zákazníci, ktorí môžu pôsobiť odpudzujúco. Často nejde o vlastný pozemok, ale o prenajatý priestor, čo znižuje možnosti rozširovania, ale tiež marketingového mixu
  • vzhľadom na nenáročnosť na personál (ľahká nahraditeľnosť) a lokálne tiež náročnosť alebo vysoká opakovateľnosť práce samotnej, podpriemerné platy radových zamestnancov a malé pracovné benefity predstavujú vysoké riziko fluktuácie zamestnancov

Pripravila Maťa

Výhody a nevýhody fast foodu z pohľadu prevádzkara
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Farming Simulator 15
Zahrajte sa na farmára v bohatej hre Farming Simulator 15

Farming simulator 17
Farmársky simulátor Farming Simulator 17 ako jesenný hit

Veľká Noc 2018
Kedy je Veľká Noc v roku 2018, 2019, 2020 a ako sa deň počíta?

Zavrieť