Výhody a nevýhody stravovania v rýchlom občerstvení

Výhody a nevýhody stravovania v rýchlom občerstvení

Fast food. Ak sa povie toto slovné spojenie, ktoré často ani neprekladáme do slovenčiny ako rýchle občerstvenie, zväčša si predstavíme prevádzky tých najznámejších, ktoré máme aj u nás. Aj keď sa na prvý pohľad nič také nezdá, fast food tvorí výraznú časť naplňovania dopytu po stravovaní, ide o nevyhnutnú súčasť služieb kdekoľvek bez rozdielu miesta, pokiaľ má odbyt a zároveň plní dôležitú stravovaciu funkciu. Prevádzok rýchleho občerstvenia je na tomto svete oveľa viac, než si viete predstaviť a ešte viac ich ani nie je súčasťou nejakej siete. Z pohľadu zákazníka však určite vieme zhodnotiť nasledovné výhody a nevýhody stravovania s prihliadaním aj na zaužívané názory.

Výhody stravovania v prevádzkach rýchleho občerstvenia:

  • šetrí čas zákazníka a stravovanie poskytuje rýchlo
  • zákazník je v kontakte s personálom školeným na rýchle jednanie neraz s dobrou pamäťou a schopnosťou rýchleho ovládania obsluhy a prípravy jedál
  • významnejšie siete prevádzok kombinujú jedlá, umožňujú variácie a dokážu tak vyhovieť napríklad aj vegetariánskym nárokom alebo niektorým diétam
  • uvoľnenejšia atmosféra otvára priestor pre individuálne požiadavky, ktoré v tomto type zariadení nachádzajú pochopenie a sú častejšie než v iných typoch prevádzok. Takto ladená atmosféra dovolí otvorenejšie komunikovať napríklad pri navrhovaní vlastných sendvičov v prevádzkach Subway
  • je zaručená dostupnosť hneď niekoľkých druhov jedál a nápojov, ktoré sú často priebežne pripravené
  • konzumácia je možná aj mimo priestorov zariadenia a dovoľuje vyššiu mobilitu
  • Drive-in prevádzky umožňujúce obslúžiť vodičov na cestách dovolia šetriť čas aj v prípade ciest a nutnosti rýchleho stravovania posádky auta počas presunov

Nevýhody stravovania v prevádzkach rýchleho občerstvenia:

  • viacero konceptov a sietí prevádzok nepredstavuje ideály zdravého stravovania
  • nižšia kvalita jedla a výživná hodnota, najmä pri bielkovinách (a naopak, nadmerné množstvo cukrov a tukov), nutrične nevyrovnané zloženie, absencia živín a stopových prvkov
  • opakovane využívané oleje a zariadenia môžu v krajných prípadoch predstavovať menej kvalitné suroviny, tepelné spracovanie alebo nekvalitu ako takú
  • prevládajú ťažšie jedlá, hranolky a ďalšie vyprážané produkty (v závislosti od sortimentu a prevádzky)
  • používanie umelých ingrediencií (emulgátory, stabilizátory…)
  • menšie prevádzky v rámci úspory využívajú menej kvalitné suroviny
  • niektoré siete vôbec neposkytujú nesladené nápoje, prípadne vo výbere obmedzujú iným spôsobom a motivujú zákazníka ku kúpe len konkrétnych balíčkov, ktoré tvorí jedlo so sladeným nápojom bez možnosti náhrady
  • časté nedodržiavanie technologických postupov a hygienických zásad prípravy pokrmov prevažne v drobných bufetoch a zariadeniach orientovaných na rýchlu obsluhu napríklad na lyžiarskych svahoch, vysoko frekventovaných miestach ako sú stanice a iných
  • nepohodlie a fakt, že prevádzky rýchleho občerstvenia s posedením často využívajú koncept stolovania pomocou tácok. To znamená, že vaše posedenie je také, aké ho zanechal zákazník pred vami
  • uniformita, globalizácia, narúšanie národnej, ale aj lokálnej jedinečnosti
  • celoživotných zákazníkov získavajú v radoch najmenších detí

Pripravila Maťa

Výhody a nevýhody stravovania v rýchlom občerstvení
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Tráviaci trakt črevá vnútornosti
Vedecký objav dokázal prekvapivý význam slepého čreva

Upír z Nosferatu
Kultový horor Upír Nosferatu sa nakrúcal na Oravskom hrade

Aikido
Bojové umenie: Aikido, nástroj obrany aj Stevena Segala

Zavrieť