Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami - ZN.SK

Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami

Upiecť si doma svoj vlastný chlebík a ešte k tomu zdravý, to neznie vôbec zle. Dôležité je však vedieť ako na to. Výborné recepty na chlebíky, žemle a pečivo bežného domáceho použitia ako súčasť šalátov, raňajok, chlebíčkov, alebo len ako spôsob, ako výrazne prekvapiť priateľov a rodinu, môžeme nájsť na viacerých miestach na internete, v kníhkupectvách a u skúsených gazdiniek. Peknou knihou o pečení chleba doma je Veľká kniha o pečení chleba z vydavateľstva IKAR, ale aj mnohé iné kuchárske knihy, kde sa chlebíku venujú aj keď len okrajovo. Chuti čerstvého mäkkého a chrumkavého kvaseného chlebíka so zrniečkami sa však nemôže nič vyrovnať.

Chleba pečenie

Ako si upiecť vlastný celozrnný chlebík?

Na vlastný domáci chlebík potrebujeme:
5 gramov kvasníc
300 gramov špaldovej múky
15 gramov masla
hrsť tekvicových semienok
hrsť slnečnicových semienok
kávová lyžička soli

Príprava:
Do približne 50 mililitrov vlažnej vody dáme rozmrvené čerstvé kvasnice a po piatich minútach odpočinku kvások zmiešame so zmesou, ktorú si pripravíme zo špaldovej múky, masla, soli, semienok a 150 ml vlažnej vody. Zmes s kváskom dobre premiešame a vysypeme na pomúčenú dosku na miešanie cesta. Po dobrom vymiesení nechávame cesto na hrubú hodinku vykysnúť. Ideálne po starom, v košíku, alebo v dostatočne veľkej miske prikryté čistou suchou utierkou. Po vykysnutí cesta s pomúčenými rukami poriadne ešte raz vymiesime a opätovne pomúčenými rukami ďalej vytvarujeme bochník. Nasleduje ďalšia hodina, počas ktorej chlebík dokysne. Po tejto hodine už musí byť elektrická, či plynová trúba vyhriata na teplotu 200°C. Rúra s teplovzdušnou cirkuláciou si vystačí s 180°C. Pečieme približne 45 minút v strede rúry, pričom bochník je položený na papieri na pečenie. Bochník do trúby vkladáme potretý vodou.

Dobrú chuť.

Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Wooky čítačka kníh
Ako si spraviť bezplatne zo smartphone čítačku kníh?

Ostrov a Marián Mitaš
Markíza spustila reality show Ostrov: naozaj je taká drsná?

Pitbull psie plemeno
Pitbull: história plemena, psie zápasy aj jeho agresivita

Zavrieť