Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami - Zaujímavé novinky ZN.SK

Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami

Upiecť si doma svoj vlastný chlebík a ešte k tomu zdravý, to neznie vôbec zle. Dôležité je však vedieť ako na to. Výborné recepty na chlebíky, žemle a pečivo bežného domáceho použitia ako súčasť šalátov, raňajok, chlebíčkov, alebo len ako spôsob, ako výrazne prekvapiť priateľov a rodinu, môžeme nájsť na viacerých miestach na internete, v kníhkupectvách a u skúsených gazdiniek. Peknou knihou o pečení chleba doma je Veľká kniha o pečení chleba z vydavateľstva IKAR, ale aj mnohé iné kuchárske knihy, kde sa chlebíku venujú aj keď len okrajovo. Chuti čerstvého mäkkého a chrumkavého kvaseného chlebíka so zrniečkami sa však nemôže nič vyrovnať.

Chleba pečenie

Ako si upiecť vlastný celozrnný chlebík?

Na vlastný domáci chlebík potrebujeme:
5 gramov kvasníc
300 gramov špaldovej múky
15 gramov masla
hrsť tekvicových semienok
hrsť slnečnicových semienok
kávová lyžička soli

Príprava:
Do približne 50 mililitrov vlažnej vody dáme rozmrvené čerstvé kvasnice a po piatich minútach odpočinku kvások zmiešame so zmesou, ktorú si pripravíme zo špaldovej múky, masla, soli, semienok a 150 ml vlažnej vody. Zmes s kváskom dobre premiešame a vysypeme na pomúčenú dosku na miešanie cesta. Po dobrom vymiesení nechávame cesto na hrubú hodinku vykysnúť. Ideálne po starom, v košíku, alebo v dostatočne veľkej miske prikryté čistou suchou utierkou. Po vykysnutí cesta s pomúčenými rukami poriadne ešte raz vymiesime a opätovne pomúčenými rukami ďalej vytvarujeme bochník. Nasleduje ďalšia hodina, počas ktorej chlebík dokysne. Po tejto hodine už musí byť elektrická, či plynová trúba vyhriata na teplotu 200°C. Rúra s teplovzdušnou cirkuláciou si vystačí s 180°C. Pečieme približne 45 minút v strede rúry, pričom bochník je položený na papieri na pečenie. Bochník do trúby vkladáme potretý vodou.

Dobrú chuť.

Ohodnoťte článok post

Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.