Upiecť si doma svoj vlastný chlieb a ešte k tomu zdravý, to neznie vôbec zle. Dôležité je však vedieť ako na to. Výborné recepty na chlebíky, žemle a pečivo bežného domáceho použitia ako súčasť šalátov, raňajok, chlebíčkov, alebo len ako spôsob, ako výrazne prekvapiť priateľov a rodinu, môžeme nájsť na viacerých miestach na internete, v kníhkupectvách a u skúsených gazdiniek. Peknou knihou o pečení chleba doma je Veľká kniha o pečení chleba z vydavateľstva IKAR, ale aj mnohé iné kuchárske knihy, kde sa chlebíku venujú aj keď len okrajovo. Chuti čerstvého mäkkého a chrumkavého kvaseného chlebíka so zrniečkami sa však nemôže nič vyrovnať. Nie je nad domáci chlieb.
Ako si upiecť vlastný celozrnný chlebík?ň
Na vlastný domáci chlieb potrebujeme:
- 5 gramov kvasníc
- 300 gramov špaldovej múky
- 15 gramov masla
- hrsť tekvicových semienok
- hrsť slnečnicových semienok
- kávová lyžička soli
Príprava:
Do približne 50 mililitrov vlažnej vody dáme rozmrvené čerstvé kvasnice a po piatich minútach odpočinku kvások zmiešame so zmesou, ktorú si pripravíme zo špaldovej múky, masla, soli, semienok a 150 ml vlažnej vody. Zmes s kváskom dobre premiešame a vysypeme na pomúčenú dosku na miešanie cesta. Po dobrom vymiesení nechávame cesto na hrubú hodinku vykysnúť. Ideálne po starom, v košíku, alebo v dostatočne veľkej miske prikryté čistou suchou utierkou.
Po vykysnutí cesta s pomúčenými rukami poriadne ešte raz vymiesime a opätovne pomúčenými rukami ďalej vytvarujeme bochník. Nasleduje ďalšia hodina, počas ktorej chlebík dokysne. Po tejto hodine už musí byť elektrická, či plynová trúba vyhriata na teplotu 200°C. Rúra s teplovzdušnou cirkuláciou si vystačí s 180°C. Pečieme približne 45 minút v strede rúry, pričom bochník je položený na papieri na pečenie. Bochník do trúby vkladáme potretý vodou. Chlieb je hotový.
Dobrú chuť.