Letné prázdniny začali a vaše deti si ich môžu užiť naplno.Spestrite im chvíle voľna, či očarte priateľov na záhradnom posedení a naservírujte nadýchanú makovú tortu. Do poschodí lahodného dezertu schováte ovocie, ktoré zrovna zreje na záhradke. A nemusíte si lámať hlavu ani s krémom, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojenie mascarpone, vanilkového cukru a bieleho jogurtu na zjemnenie.
Doba prípravy: 180 minút
Počet porcií: 15
Na tortový korpus budete potrebovať:
- 500 gramov masla
- 800 gramov krupicového cukru
- 12 vajec
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 kilo polohrubej múky
- 2 prášky do pečiva
- 200 gramov mletého maku
- Trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy
Na krém a náplň budete potrebovať:
- 950 gramov mascarpone (môžete nahradiť iným čerstvým syrom)
- 500 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
- 1 žĺtok
- 130 gramov múčkového cukru
- 3 lyžice vanilkového cukru
- 200 gramov malín
- 500 gramov marhúľ
Postup:
Najprv si pripravíme cesto na korpus. Maslo, cukor a vaječné žĺtky vyšľaháme mixérom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Následne vypracujeme z bielka sneh a opatrne vmiešame do cesta. Nakoniec vsypeme mak. Aby sme získali štyri kusy korpusu na jednotlivé poschodia, vytrieme a vysypeme dve tortové formy s priemerom 28 centimetrov a rovnomerne ich naplníme cestom. Pečieme zhruba 30 – 40 minút v predhriatej rúre na 180°C. Medzitým si pripravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žĺtok a oba druhy cukru a vyšľaháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnúť a obidva vodorovne rozkrojíme tak, aby nám vznikli štyri rovnaké pláty. Tie potom natrieme krémom, naplníme ovocím a postupne vrstvíme na seba, až vznikne torta. Výsledný dezert ozdobíme zvyšným makom a tými najkrajšími kúskami marhúľ a malín.
Tip: Marhule a maliny jednoducho nahradíte iným ovocím, na ktoré máte zrovna chuť. Maková torta chutí skvele napríklad tiež s jahodami a nektárinkami.