ZN.SK
Maková torta

Recept: Maková torta s jogurtovým krémom, malinami a marhuľami

Letné prázdniny začali a vaše deti si ich môžu užiť naplno.Spestrite im chvíle voľna, či očarte priateľov na záhradnom posedení a naservírujte nadýchanú makovú tortu…

Letné prázdniny začali a vaše deti si ich môžu užiť naplno.Spestrite im chvíle voľna, či očarte priateľov na záhradnom posedení a naservírujte nadýchanú makovú tortu. Do poschodí lahodného dezertu schováte ovocie, ktoré zrovna zreje na záhradke. A nemusíte si lámať hlavu ani s krémom, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojenie mascarpone, vanilkového cukru a bieleho jogurtu na zjemnenie.

Maková torta

Doba prípravy: 180 minút                                                                         

Počet porcií: 15

Na tortový korpus budete potrebovať:

  • 500 gramov masla
  • 800 gramov krupicového cukru
  • 12 vajec
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 kilo polohrubej múky
  • 2 prášky do pečiva
  • 200 gramov mletého maku
  • Trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy

Na krém a náplň budete potrebovať:

  • 950 gramov mascarpone (môžete nahradiť iným čerstvým syrom)
  • 500 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
  • 1 žĺtok
  • 130 gramov múčkového cukru
  • 3 lyžice vanilkového cukru
  • 200 gramov malín
  • 500 gramov marhúľ

Postup:

Najprv si pripravíme cesto na korpus. Maslo, cukor a vaječné žĺtky vyšľaháme mixérom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Následne vypracujeme z bielka sneh a opatrne vmiešame do cesta. Nakoniec vsypeme mak. Aby sme získali štyri kusy korpusu na jednotlivé poschodia, vytrieme a vysypeme dve tortové formy s priemerom 28 centimetrov a rovnomerne ich naplníme cestom. Pečieme zhruba 30 – 40 minút v predhriatej rúre na 180°C. Medzitým si pripravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žĺtok a oba druhy cukru a vyšľaháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnúť a obidva vodorovne rozkrojíme tak, aby nám vznikli štyri rovnaké pláty. Tie potom natrieme krémom, naplníme ovocím a postupne vrstvíme na seba, až vznikne torta. Výsledný dezert ozdobíme zvyšným makom a tými najkrajšími kúskami marhúľ a malín.

Tip: Marhule a maliny jednoducho nahradíte iným ovocím, na ktoré máte zrovna chuť. Maková torta chutí skvele napríklad tiež s jahodami a nektárinkami.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.

Inzercia




Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu