Dezerty zo šľahaného bielku a cukru sa nenazývajú „pusinky“ pre nič za nič. Vďaka neskutočne krehkej štruktúre a jemnej chuti vás totiž doslova omámia, rovnako ako ten najsladší bozk. Bielkové pusinky sú naozaj jednoduché na prípravu, a keďže pevne držia tvar, poslúžia i ako chutné jedlé mištičky. Vyskúšajte ich v kombinácii s jahodami a jogurtom, ktorý zrel v tégliku (napr. Hollandia).
Červené ovocie dodá dezertu šťavu, tradične vyrobený jogurt utlmí sladké tóny cukru a vykúzli jedinečnú, jemne kyslú bodku chuti, ktorá sa hladko rozplynie na jazyku. Keď jahody pred servírovaním pokvapkáte troškou čerešňovej brandy, dostane váš dezert elegantný rozmer a na tanieri sa po ňom zapráši.
Doba prípravy: 90 minút
Na porcie pre 4 osoby budete potrebovať:
- 3 vaječné bielky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžicu cukru múčka
- 1 lyžicu zemiakového škrobu (solamylu)
- 1 lyžicu čerešňovej brandy (nie je nutné)
- 400 gramov jahôd
- 200 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
- Lístky mäty na ozdobu
Postup:
Začneme s prípravou pusinkových mištičiek. Z bielka pomaly vyšľahávame sneh a postupne zapracujeme oba druhy cukru a škrob. Šľaháme tak dlho, kým sa na zmesi nezačnú tvoriť pevné špičky. Potom si na plech pripravíme papier na pečenie, z tuhého snehu na ňom vytvoríme štyri kôpky a do každej z nich urobíme jamku. Sušíme približne hodinu v predhriatej rúre na 100°C. Medzičasom si pripravíme jahody. Červené ovocie omyjeme, zbavíme stopiek a pokrájame na menšie kúsky. Pokiaľ chceme použiť čerešňové brandy, pokvapkáme nakrájané jahody a necháme marinovať. Hotové bielkové mištičky necháme vychladnúť, naplníme jahodami a dozdobíme jogurtom a mätou.