Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS - ZN.SK

Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS

V produkcii Slovenskej televízie, dnes RTVS, sa v histórii objavovalo množstvo formátov, aj krátkych sérií programoch o varení. Pred siedmimi rokmi boli úspešné formáty Varení pečení, ale aj relácia Varím Varíš Varíme. V roku 2012 sa objavil formát S Talianom v kuchyni. Varenie sa stalo súčasťou aj obľúbeného programu Dámsky klub počas dňa zameraného na ženské publikum. Od počiatkov, z čias Československej televízie, však bolo súčasťou aj varenie. Formáty, ktoré nepotrebovali náročné schvaľovanie a cenzúru, zamerané na varenie sa objavovali v rôznych rokoch v rôznej intenzite.

Pred Jaroslavom Žídekom rozpaľovala panvice a pekáče známa herečka Kamila Magálová vo veľmi úspešnom programe Tajomstvo mojej kuchyne. V spolupráci so šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom sa dodnes venujú pestrej palete technológií a príprave pokrmov. Recepty sa stali súčasťou portálu www.tajomstvomojejkuchyne.sk. Dokonca ide o jeden z najúspešnejších formátov RTVS na prvom kanáli.

Tajomstvo mojej kuchyne

Jaroslav Žídek, známy český šéfkuchár, sa stal tvárou televízie v programe Nebíčko v papuľke. Úspech relácie bol doplnený úspechom vydania až dvoch kníh s rovnomenným názvom vo vydavateľstve IKAR. V reláciiŽídek cestoval po Slovensku a prinášal zaujímavé pohľady na rôzne kúty našej krajiny, ale aj špeciality z týchto krajov. Najvýraznejším pripomenutím tejto relácie je priamo portál relácie na adrese www.nebickovpapulke.sk.

Najnovšou reláciou o varení na kanáloch RTVS je Slovensko chutí. Sprievodcami po Slovensku, známych aj zabudnutých receptoch, ale aj osobitostiach gastronómie sú Silvia Spilková a Michal Šiška. Spilková, ako autorka významných publikácií o regionálnej kuchyni na Slovensku, vydanej vo vydavateľstve IKAR, má v zásobe veľké množstvo typicky slovenských receptov. Šiška sa preslávil pôsobením u známeho kuchára JamiehoOliviera.

Drobným doplnením zmienok gastronómie vo vysielaní Jednotky alebo Dvojky je relácia Svet v obrazochSlovensko v obrazoch. Obe v nedeľu ponúkajú výnimočné reportáže z oblasti turistických lákadiel, prírodného a kultúrneho bohatstva, no veľmi často majú reportáže aj o gastronomických zvyklostiach, jedlách sveta aj Slovenska a odporúčajú špeciality.

Cestou necestou je najnovším formátom RTVS. Piatkový večer na Jednotke patrí relácii, ktorá s divákmi zavíta do vzdialených kútov sveta. 16. októbra televízia odvysielala veľmi rozsiahly diel o gastronómii v uponáhľanom Hongkongu. So slovenským barmanom Marekom, ktorý tu pracuje, štáb prešiel množstvo podnikov, barov, reštaurácií a predstavil viacero miestnych gastronomických zvyklostí a vplyv japonskej kuchyne. 23. októbra sa relácia venovala Slovenke žijúcej v Lisabone a špecialitám, ktoré v Lisabone pozná a miluje.

(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)

Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
Peter Sagan je majster sveta
Peter Sagan sa stal majstrom sveta, hlásia všetci a všade

Marhule a samozber marhúľ osobne
Letný samozber marhúľ v Dulovciach neďaleko Komárna

Cyklistika a značenie
45% cyklistov sa v meste a v uliciach nevie správať

Zavrieť