Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS - ZN.SK

Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS

V produkcii Slovenskej televízie, dnes RTVS, sa v histórii objavovalo množstvo formátov, aj krátkych sérií programoch o varení. Pred siedmimi rokmi boli úspešné formáty Varení pečení, ale aj relácia Varím Varíš Varíme. V roku 2012 sa objavil formát S Talianom v kuchyni. Varenie sa stalo súčasťou aj obľúbeného programu Dámsky klub počas dňa zameraného na ženské publikum. Od počiatkov, z čias Československej televízie, však bolo súčasťou aj varenie. Formáty, ktoré nepotrebovali náročné schvaľovanie a cenzúru, zamerané na varenie sa objavovali v rôznych rokoch v rôznej intenzite.

Pred Jaroslavom Žídekom rozpaľovala panvice a pekáče známa herečka Kamila Magálová vo veľmi úspešnom programe Tajomstvo mojej kuchyne. V spolupráci so šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom sa dodnes venujú pestrej palete technológií a príprave pokrmov. Recepty sa stali súčasťou portálu www.tajomstvomojejkuchyne.sk. Dokonca ide o jeden z najúspešnejších formátov RTVS na prvom kanáli.

Tajomstvo mojej kuchyne

Jaroslav Žídek, známy český šéfkuchár, sa stal tvárou televízie v programe Nebíčko v papuľke. Úspech relácie bol doplnený úspechom vydania až dvoch kníh s rovnomenným názvom vo vydavateľstve IKAR. V reláciiŽídek cestoval po Slovensku a prinášal zaujímavé pohľady na rôzne kúty našej krajiny, ale aj špeciality z týchto krajov. Najvýraznejším pripomenutím tejto relácie je priamo portál relácie na adrese www.nebickovpapulke.sk.

Najnovšou reláciou o varení na kanáloch RTVS je Slovensko chutí. Sprievodcami po Slovensku, známych aj zabudnutých receptoch, ale aj osobitostiach gastronómie sú Silvia Spilková a Michal Šiška. Spilková, ako autorka významných publikácií o regionálnej kuchyni na Slovensku, vydanej vo vydavateľstve IKAR, má v zásobe veľké množstvo typicky slovenských receptov. Šiška sa preslávil pôsobením u známeho kuchára JamiehoOliviera.

Drobným doplnením zmienok gastronómie vo vysielaní Jednotky alebo Dvojky je relácia Svet v obrazochSlovensko v obrazoch. Obe v nedeľu ponúkajú výnimočné reportáže z oblasti turistických lákadiel, prírodného a kultúrneho bohatstva, no veľmi často majú reportáže aj o gastronomických zvyklostiach, jedlách sveta aj Slovenska a odporúčajú špeciality.

Cestou necestou je najnovším formátom RTVS. Piatkový večer na Jednotke patrí relácii, ktorá s divákmi zavíta do vzdialených kútov sveta. 16. októbra televízia odvysielala veľmi rozsiahly diel o gastronómii v uponáhľanom Hongkongu. So slovenským barmanom Marekom, ktorý tu pracuje, štáb prešiel množstvo podnikov, barov, reštaurácií a predstavil viacero miestnych gastronomických zvyklostí a vplyv japonskej kuchyne. 23. októbra sa relácia venovala Slovenke žijúcej v Lisabone a špecialitám, ktoré v Lisabone pozná a miluje.

(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)

Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Lyže a bežky
TOP 5 fámy a výmysly, ktoré kolujú pri kupovaní lyží

Musli, zamaskovaný cukor
Potraviny, kde by ste cukor nečakali a obsahujú ho priveľa

Zakynthos, napríklad dovolenkový júl
KVÍZ: Ktorá letná plavková destinácia je pre vás ideálna?

Zavrieť