Gastronómia v televíznom vysielaní kanálov RTVS
V produkcii Slovenskej televízie, dnes RTVS, sa v histórii objavovalo množstvo formátov, aj krátkych sérií programoch o varení. Dnešný článok prináša prehľad relácií na kanáloch RTVS.
V produkcii Slovenskej televízie, dnes RTVS, sa v histórii objavovalo množstvo formátov, aj krátkych sérií programoch o varení. Pred siedmimi rokmi boli úspešné formáty Varení pečení, ale aj relácia Varím Varíš Varíme. V roku 2012 sa objavil formát S Talianom v kuchyni. Varenie sa stalo súčasťou aj obľúbeného programu Dámsky klub počas dňa zameraného na ženské publikum. Od počiatkov, z čias Československej televízie, však bolo súčasťou aj varenie. Formáty, ktoré nepotrebovali náročné schvaľovanie a cenzúru, zamerané na varenie sa objavovali v rôznych rokoch v rôznej intenzite.
Pred Jaroslavom Žídekom rozpaľovala panvice a pekáče známa herečka Kamila Magálová vo veľmi úspešnom programe Tajomstvo mojej kuchyne. V spolupráci so šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom sa dodnes venujú pestrej palete technológií a príprave pokrmov. Recepty sa stali súčasťou portálu www.tajomstvomojejkuchyne.sk. Dokonca ide o jeden z najúspešnejších formátov RTVS na prvom kanáli.
Jaroslav Žídek, známy český šéfkuchár, sa stal tvárou televízie v programe Nebíčko v papuľke. Úspech relácie bol doplnený úspechom vydania až dvoch kníh s rovnomenným názvom vo vydavateľstve IKAR. V reláciiŽídek cestoval po Slovensku a prinášal zaujímavé pohľady na rôzne kúty našej krajiny, ale aj špeciality z týchto krajov. Najvýraznejším pripomenutím tejto relácie je priamo portál relácie na adrese www.nebickovpapulke.sk.
Najnovšou reláciou o varení na kanáloch RTVS je Slovensko chutí. Sprievodcami po Slovensku, známych aj zabudnutých receptoch, ale aj osobitostiach gastronómie sú Silvia Spilková a Michal Šiška. Spilková, ako autorka významných publikácií o regionálnej kuchyni na Slovensku, vydanej vo vydavateľstve IKAR, má v zásobe veľké množstvo typicky slovenských receptov. Šiška sa preslávil pôsobením u známeho kuchára JamiehoOliviera.
Drobným doplnením zmienok gastronómie vo vysielaní Jednotky alebo Dvojky je relácia Svet v obrazoch a Slovensko v obrazoch. Obe v nedeľu ponúkajú výnimočné reportáže z oblasti turistických lákadiel, prírodného a kultúrneho bohatstva, no veľmi často majú reportáže aj o gastronomických zvyklostiach, jedlách sveta aj Slovenska a odporúčajú špeciality.
Cestou necestou je najnovším formátom RTVS. Piatkový večer na Jednotke patrí relácii, ktorá s divákmi zavíta do vzdialených kútov sveta. 16. októbra televízia odvysielala veľmi rozsiahly diel o gastronómii v uponáhľanom Hongkongu. So slovenským barmanom Marekom, ktorý tu pracuje, štáb prešiel množstvo podnikov, barov, reštaurácií a predstavil viacero miestnych gastronomických zvyklostí a vplyv japonskej kuchyne. 23. októbra sa relácia venovala Slovenke žijúcej v Lisabone a špecialitám, ktoré v Lisabone pozná a miluje.
(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)