Deti udávajú raňajkové trendy, rodičia sa prispôsobujú - ZN.SK

Deti udávajú raňajkové trendy, rodičia sa prispôsobujú

Dospelí sú presvedčení, že ideálne raňajky obsahujú čerstvé ovocie a zeleninu. Ako energeticky hodnotnú alternatívu si však radi volia aj cereálie s vysokým obsahom vlákniny. Samotných juniorov láka skôr čokoláda a tomuto trendu prispôsobujú obaly aj výrobcovia.

Prieskum českého rodinného výrobcu cereálií EMCO zmapoval raňajkové návyky a postoje detí vo veku šesť až desať rokov. Na základe modelových rozhovorov, domácej prípravy a segmentácie produktov sa ukázalo, že deti obľubujú to, čo je populárne. Ranný zhon či chute juniorov od 6 do 9 rokov odkláňajú rodičov od ideálnej predstavy zdravých raňajok, a tí sa snažia dohliadať aspoň na množstvo konzervantov v potravinách.

Raňajkové trendy ovocie a vločky

Hravé raňajky od foodblogerky Celiaxmoni

Deti rozlišujú potraviny podľa prítomnosti čokolády alebo ovocia

Majú jasno v tom, že ovocie a zelenina sú zdravé. Zdravé stravovanie je podľa šiestich detí z ôsmich  dôležité a zaujímajú sa oň. Napriek tomu prakticky všetky priznávajú, že často nezdravo maškrtia. Najsilnejším indikátorom nezdravej pochúťky je podľa malých respondentov čokoláda. Zmätok u nich nastáva v momente, keď sa ovocie a čokoláda objavia na obale naraz.

Raňajky majú radi sladké

V rámci kvalitatívneho výskumu sa ukázala jasná preferencia sladkých potravín. Medzi deťmi sú najviac obľúbené čokoládové raňajkové cereálie. Tradičný rodinný výrobca EMCO má podobnú skúsenosť a medzi ich najpredávanejší výrobok patrí Mysli čokoláda a orechy. Nedávno dokonca vylepšil receptúru a Mysli teraz obsahujú omnoho viac kakaa a čokolády. „V portfóliu máme aj sypané Mysli bez pridaného cukru, spotrebitelia si môžu vybrať, ale u detí jasne vedú chrumkavé Mysli, buď čokoládové alebo s kúskami jahôd. O tie je špeciálne v našej rodine veľký boj,“ potvrdzuje šéf vývoja a marketingu EMCO a otec štyroch detí Martin Jahoda.

Víkend verzus pracovný týždeň

Dospelí sú presvedčení, že ideálne raňajky zahŕňajú najmä ovocie a zeleninu a často sa na jedálenských stoloch vyskytujú aj cereálie s mliekom či jogurtom. Zloženie prvého jedla dňa počas školského týždňa sa mierne odlišuje od víkendu, predovšetkým kvôli nedostatku času. Matky si so zhonom ľahko poradia a nimi pripravené pokrmy sú deťmi najobľúbenejšie. Samostatnej príprave jedla sa venujú deti od ôsmich-deviatich rokov. Aj to iba občas.

Raňajkové trendy ovocie a vločky

Veselá ovsená miska od foodblogerky Svatany Coolinárky

Obal na zjedenie

Biskiti Deti evidujú značky a obaly už od útleho veku. Produkt s ovocím na obale vnímajú ako zdravý, ale zároveň menej atraktívny. Ak grafické spracovanie zahŕňa čokoládu, vnímajú deti obsah ako nezdravý, no o to zaujímavejší. Tomuto trendu prispôsobujú obaly aj samotní výrobcovia.

Dizajnéri rodinnej firmy EMCO sa však rozhodli deti správne nasmerovať a motivovať aj k zdravým produktom. Podľa toho navrhli napríklad veselý obal ovsených sušienok Biskiti, ktoré majú vysoký podiel vlákniny, neobsahujú palmový tuk, ani umelé farbivá a konzervačné látky.

Malí konzumenti pojem zdravé jedlo síce evidujú, ale potrvá ešte nejaký čas, kým budú vedieť usmerniť svoje chute. Dovtedy musia raňajkové stravovacie návyky držať pevne v rukách rodičia.

Deti udávajú raňajkové trendy, rodičia sa prispôsobujú
Ohodnoť tento článok
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Viac:
čas a time management, organizácia času
Ako zvládnuť viac práce? Skúste využiť delegovanie

Psia duša
Psia duša, očakávaný film podľa úspešnej knihy, v kinách

Franz Kafka
Pohyblivá 40 tonová socha Franza Kafky v Prahe

Zavrieť