ZN.SK
Raňajkové trendy ovocie a vločky

Deti udávajú raňajkové trendy, rodičia sa prispôsobujú

Dospelí sú presvedčení, že ideálne raňajky obsahujú čerstvé ovocie a zeleninu. Ako energeticky hodnotnú alternatívu si však radi voli…

Dospelí sú presvedčení, že ideálne raňajky obsahujú čerstvé ovocie a zeleninu. Ako energeticky hodnotnú alternatívu si však radi volia aj cereálie s vysokým obsahom vlákniny. Samotných juniorov láka skôr čokoláda a tomuto trendu prispôsobujú obaly aj výrobcovia.

Prieskum českého rodinného výrobcu cereálií EMCO zmapoval raňajkové návyky a postoje detí vo veku šesť až desať rokov. Na základe modelových rozhovorov, domácej prípravy a segmentácie produktov sa ukázalo, že deti obľubujú to, čo je populárne. Ranný zhon či chute juniorov od 6 do 9 rokov odkláňajú rodičov od ideálnej predstavy zdravých raňajok, a tí sa snažia dohliadať aspoň na množstvo konzervantov v potravinách.

Raňajkové trendy ovocie a vločky

Hravé raňajky od foodblogerky Celiaxmoni

Deti rozlišujú potraviny podľa prítomnosti čokolády alebo ovocia

Majú jasno v tom, že ovocie a zelenina sú zdravé. Zdravé stravovanie je podľa šiestich detí z ôsmich  dôležité a zaujímajú sa oň. Napriek tomu prakticky všetky priznávajú, že často nezdravo maškrtia. Najsilnejším indikátorom nezdravej pochúťky je podľa malých respondentov čokoláda. Zmätok u nich nastáva v momente, keď sa ovocie a čokoláda objavia na obale naraz.

Raňajky majú radi sladké

V rámci kvalitatívneho výskumu sa ukázala jasná preferencia sladkých potravín. Medzi deťmi sú najviac obľúbené čokoládové raňajkové cereálie. Tradičný rodinný výrobca EMCO má podobnú skúsenosť a medzi ich najpredávanejší výrobok patrí Mysli čokoláda a orechy. Nedávno dokonca vylepšil receptúru a Mysli teraz obsahujú omnoho viac kakaa a čokolády. „V portfóliu máme aj sypané Mysli bez pridaného cukru, spotrebitelia si môžu vybrať, ale u detí jasne vedú chrumkavé Mysli, buď čokoládové alebo s kúskami jahôd. O tie je špeciálne v našej rodine veľký boj,“ potvrdzuje šéf vývoja a marketingu EMCO a otec štyroch detí Martin Jahoda.

Víkend verzus pracovný týždeň

Dospelí sú presvedčení, že ideálne raňajky zahŕňajú najmä ovocie a zeleninu a často sa na jedálenských stoloch vyskytujú aj cereálie s mliekom či jogurtom. Zloženie prvého jedla dňa počas školského týždňa sa mierne odlišuje od víkendu, predovšetkým kvôli nedostatku času. Matky si so zhonom ľahko poradia a nimi pripravené pokrmy sú deťmi najobľúbenejšie. Samostatnej príprave jedla sa venujú deti od ôsmich-deviatich rokov. Aj to iba občas.

Raňajkové trendy ovocie a vločky

Veselá ovsená miska od foodblogerky Svatany Coolinárky

Obal na zjedenie

Biskiti Deti evidujú značky a obaly už od útleho veku. Produkt s ovocím na obale vnímajú ako zdravý, ale zároveň menej atraktívny. Ak grafické spracovanie zahŕňa čokoládu, vnímajú deti obsah ako nezdravý, no o to zaujímavejší. Tomuto trendu prispôsobujú obaly aj samotní výrobcovia.

Dizajnéri rodinnej firmy EMCO sa však rozhodli deti správne nasmerovať a motivovať aj k zdravým produktom. Podľa toho navrhli napríklad veselý obal ovsených sušienok Biskiti, ktoré majú vysoký podiel vlákniny, neobsahujú palmový tuk, ani umelé farbivá a konzervačné látky.

Malí konzumenti pojem zdravé jedlo síce evidujú, ale potrvá ešte nejaký čas, kým budú vedieť usmerniť svoje chute. Dovtedy musia raňajkové stravovacie návyky držať pevne v rukách rodičia.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu