Ghí (Ghee) je prečistené maslo alebo inak povedané čistý maslo tuk. Napriek tomu, že sa vyrába z masla, má celkom iné vlastnosti, než klasické maslo. U nás nie je veľmi známe, ale v krajinách na východe ho používajú už stovky rokov.
Vďaka tomu, že má stabilnú teplotu je ideálne na prípravu pokrmov alebo vyprážanie. Veľkou výhodou tohto masla je fakt, že neobsahuje kazeín a laktózu, takže ho môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na mliečne produkty.
Odkiaľ sa Ghí vzalo? Respektíve, ako vzniká a odkiaľ je?
Za miesto pôvodu Ghí (Ghee) sa považuje India, kde maslo začali prepúšťať, aby zabránili jeho znehodnoteniu. A tak bolo maslo pridávané do jedla najmä pri slávnostných príležitostiach a v ájurvédskych liečebných metódach. Verili totiž tomu, že Ghí vďaka svojim očistným vlastnostiam a pozitívnemu vplyvu na zdravie podporuje fyzické aj duševné prečistenie.
Výhody konzumovania masla Ghí
Má vysokú tepelnú ustálenosť
Teplotná ustálenosť masla Ghí je vysoká a preto pri jeho zohrievaní nedochádza k uvoľňovaniu voľných radikálov, takže neprispieva ani k rôznym chorobám, ktorých sú príčinou voľné škodlivé radikály. Práve naopak, obsahuje vitamín E, ktorý je veľmi silný antioxidant.
Zmierňuje zápaly
Hladina kyseliny maslovej má dôležitú úlohu pri zmiernení zápalov nielen v tráviacej sústave, ale aj v celom tele. Ghí podporuje aj zásadité prostredie v tele a tým celkovo znižuje zápaly vylučovaním leukotriénov a redukciou prostaglandínov v ľudskom organizme.
Obsahuje vitamín K2
Vitamín K2 patrí medzi dôležité vitamíny pre organizmus človeka, ktorý je rozpustný v tukoch. Je to síce málo známe, ale stará sa o to, aby boli kosti zdravé. Ideálne hladiny K2 sú nápomocné k ochrane zubného kameňa, podporujú zdravý vývoj kostí a chránia naše telo pred aterosklerózou, teda vápenatením tepien.
Ghí obsahuje aj vitamíny A, D a E
Ak ste alergický na lepok alebo vás trápia problémy s pankreasom, môžete mať poruchu prijímania vitamínu A. Konzumácia Ghí môžete jeho príjem navýšiť. Vitamín D je dosť podceňovaný, pretože sa dopĺňa slnečným žiarením, no v skutočnosti je to inak. Mnoho ľudí trpí jeho nedostatkom v zimných mesiacoch. U Ghí je zaujímavý obsah silného antioxidantu vitamínu E, ktorý chráni naše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie pokožky.
TIP: Ghí maslo v ponuke predajcu Grizly nájdete priamo tu.