ZN.SK
Ghee ghi maslo

Vzácne účinky Ghí masla, jeho obsah a zaujímavosti „ghíčka“

Ghí(Ghee) je prečistené maslo alebo inak povedané čistý maslo tuk. Napriek tomu, že sa vyrába z masla…

Ghí (Ghee) je prečistené maslo alebo inak povedané čistý maslo tuk. Napriek tomu, že sa vyrába z masla, má celkom iné vlastnosti, než klasické maslo. U nás nie je veľmi známe, ale v krajinách na východe ho používajú už stovky rokov.

Ghee ghi maslo

Vďaka tomu, že má stabilnú teplotu je ideálne na prípravu pokrmov alebo vyprážanie. Veľkou výhodou tohto masla je fakt, že neobsahuje kazeín a laktózu, takže ho môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na mliečne produkty.

Odkiaľ sa Ghí vzalo? Respektíve, ako vzniká a odkiaľ je?

Za miesto pôvodu Ghí (Ghee) sa považuje India, kde maslo začali prepúšťať, aby zabránili jeho znehodnoteniu. A tak bolo maslo pridávané do jedla najmä pri slávnostných príležitostiach a v ájurvédskych liečebných metódach. Verili totiž tomu, že Ghí vďaka svojim očistným vlastnostiam a pozitívnemu vplyvu na zdravie podporuje fyzické aj duševné prečistenie.

Výhody konzumovania masla Ghí

Má vysokú tepelnú ustálenosť

Teplotná ustálenosť masla Ghí je vysoká a preto pri jeho zohrievaní nedochádza k uvoľňovaniu voľných radikálov, takže neprispieva ani k rôznym chorobám, ktorých sú príčinou voľné škodlivé radikály. Práve naopak, obsahuje vitamín E, ktorý je veľmi silný antioxidant.

Zmierňuje zápaly

Hladina kyseliny maslovej má dôležitú úlohu pri zmiernení zápalov nielen v tráviacej sústave, ale aj v celom tele. Ghí podporuje aj zásadité prostredie v tele a tým celkovo znižuje zápaly vylučovaním leukotriénov a redukciou prostaglandínov v ľudskom organizme.

Obsahuje vitamín K2

Vitamín K2 patrí medzi dôležité vitamíny pre organizmus človeka, ktorý je rozpustný v tukoch. Je to síce málo známe, ale stará sa o to, aby boli kosti zdravé. Ideálne hladiny K2 sú nápomocné k ochrane zubného kameňa, podporujú zdravý vývoj kostí a chránia naše telo pred aterosklerózou, teda vápenatením tepien.

Ghí obsahuje aj vitamíny A, D a E

Ak ste alergický na lepok alebo vás trápia problémy s pankreasom, môžete mať poruchu prijímania vitamínu A. Konzumácia Ghí môžete jeho príjem navýšiť. Vitamín D je dosť podceňovaný, pretože sa dopĺňa slnečným žiarením, no v skutočnosti je to inak. Mnoho ľudí trpí jeho nedostatkom v zimných mesiacoch. U Ghí je zaujímavý obsah silného antioxidantu vitamínu E, ktorý chráni naše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi  a spomaľuje starnutie pokožky.

TIP: Ghí maslo v ponuke predajcu Grizly nájdete priamo tu.

Mohlo by zaujímať tiež:


Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu