ZN.SK
Rezeň a schnitzel

Vplyvy, ktoré ovplyvnili slovenskú gastronómiu 20. storočia

V minulosti charakter stravy závisel najmú od okolitej prírody a možností, ktoré poskytovalo pestovanie rastlín a chov zvierat. Na charakter stravy značne vplývalo aj spoločenské a rodinné prostredie…

V minulosti charakter stravy závisel najmú od okolitej prírody a možností, ktoré poskytovalo pestovanie rastlín a chov zvierat. Na charakter stravy značne vplývalo aj spoločenské a rodinné prostredie, tradície. Ďalej to bolo pôsobenie kláštorov, ktoré okrem varenia piva a výroby vína súvisí aj s rozvojom ovocinárstva, zeleninárstva, prípravou pôstnych jedál, chovom rýb v kláštorných rybníkoch. Ďalšou podmienkou určujúcou ráz kuchynské umenia mala aj geografická poloha Slovenska a spolu s ňou kolonizačné vplyvy. Zatiaľ čo na juhu prevládalo poľnohospodárstvo v severných, hornatých oblastiach Slovenska to bolo najmä salašníctvo, ktoré sa rozšírilo a zlepšilo najmä po kolonizácií na valašskom práve. S tým súvisí aj spracovanie ovčieho mlieka a výroba mliečnych produktov.

Rezeň a schnitzel

S rozvojom obchodu, potravinárskych remesiel, potravinárskeho priemyslu sa tieto vplyvy značne rozšírili.
Slovenská kuchyňa bola značne ovplyvnená výrobou bryndze (bryndzové halušky), založením veľkých mlynov.
Od druhej polovice 19. storočia k rozvoju slovenskej kuchyne prispel aj novozaložený spolok Živena, vzdelávateľný a dobročinný spolok slovenských žien, ktorý okrem iného učil dievčatá kuchárskemu umeniu.
Dôležitú úlohu zohrali aj vplyvy susedných národov a to najmä uhorská, rakúska, česká a poľská kuchyňa. Tieto vplyvy sú najciteľnejšie po druhej svetovej vojne kedy sa u nás udomácnili jedlá s použitím papriky a rajčín (rôzne druhy gulášov, perkeltov, paprikášov). Okrem toho zdomácneli aj jedlá ako rezeň, lečo, ragú atp.
K spomínanej geografickej polohe je potrebné spomenúť aj miestne a regionálne rozdiely, ktoré ovplyvňovali najmä prírodné podmienky.

Pripravila BB.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu