Fettuccine, v Taliansku obľúbený typ cestovín, znamenajú v preklade „malé stužky“. Pôvodom pochádzajú z rímskej a z toskánskej kuchyne a ich história sa píše už od renesancie. Ploché dlhé cestoviny môžu pripomínať rezance. Dokonca rozlišujeme medzi fettuce širokými cca 13 mm a fettucelle široké cca 3,2 mm. Ani pri týchto cestovinách sa však nekladú medze tomu, ako ich použijete. Výborné sú s ľahkým mletým mäsom, syrovými omáčkami a vynikajúce môžu byť s rybacím mäsom.
Počet porcií :
- 4 porcie
Doba prípravy:
- Cca 30 minút
Čo budeme potrebovať :
- 300 g fettuccine cestovín
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu olivového oleja
- 300 g šampiňónov
- 150 ml smortany na varenie
- 50 g syru eidam
- 1 lyžicu masla
- Pol lyžičky mletej sladkej papriky
- Čerstvý koriander
- 500 g filet zubáča
- Soľ
- Korenie
- Šťavu z polovice limetky
Postup :
- Pripravíme si rybu. Zubáča umyjeme, osušíme, pokvapkáme limetkovou šťavou, osolíme aokoreníme ho. Na panvici ho pečieme najprv kožou dole 10 minút, potom naopak 5 minút.
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Cibuľu nakrájame na kocky a šampiňóny olúpeme a taktiež nakrájame.
- V hrcni zohrejeme lyžicu olivového oleja, orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané huby a túto zmes osolíme aposypeme červenou paprikou. Miešame aspoň 3 minúty a následne vlejeme do hrnca smotanu.
- Pridáme na tenko nastrúhany syr amiešame, kým sa neroztopí. Omáčku privedieme k varu a hneď potom pridáme maslo. Keď sa roztopí vypneme sporák.
- Uvarené cestoviny pridáme k omáčike aporiadne premieš Pridáme aj nasekaný koriander a podávame.
- Na vrch cestovín uložíme kúsky hotového zubáč
Viac na www.zrodene.eu
Zdroj: Zrodené v EÚ
Mohlo by zaujímať tiež: