Šampiňóny ako huby jeme, šampióni vyhrávajú, žampióny neexistujú

Šampiňón

Veľa krát sa stáva, že reštaurácia do jedálneho lístka umiestni kanibalistické zmienky o tom, ako nám naservíruje vypráženého Sagana, Danku Bartekovú a iných šampiónov. Šampión je predsa len niekto, čo vo svojom obore získa titul, zväčša športovec, alebo výstavný majster. Povedzme aj výstavný pes, ktorý pokoril ostatných v súperení síl, či hodnotení. Ak ale hovoríme o hubách, nikdy nemôže ísť o šampióny a už vonkoncom nie o žampiňóny. Reštaurácií, ale aj bežných konzumentov, je priveľa nepoučiteľných. Je však dobré vedieť rozoznávať jednotlivé slová.

Šampiňón sa je

Huba druhu pečiarka je jedna z mála húb, ktoré je schopný človek vypestovať v umelých podmienkach. Ostatné nám nevyrastú a musíme za nimi do prírody a po vlastných. Pestovať ich môžeme aj v miestnostiach so stálou teplotou a schopnosťou jej zmeny v prípade začatia rastu malých šampiňónov.

Šampiňón

Takúto miestnosť nazývame šampiňonáreň. V domácich pestovateľských podmienkach je malá pravdepodobnosť napadnutia slimákmi, hmyzom a ďalšími škodcami. Aj tým, že šampiňóny nie sú poznačené červami a ďalšími vplyvmi, ide často o jemné, čisté a chutné huby aj za surova. Je nezvyčajné pochutiť si na nich bez úpravy. Ako čerstvé, nechladené a držané v chladničke sú naozaj jedlé. Čerstvý šampiňón má spodok ružový až fialový, starší má lupienky na spodku čierne, no stále čerstvý, veľmi starý má spodok hnedý a mazľavý a od toho ruky preč.

Šampión vyhráva

Kto je šampión? Ktokoľvek, kto získal titul, absolvoval úspešne šampionát, meral sily voči ostatným a zvíťazil na rôznych podujatiach. Skrátka ktokoľvek úspešný, kto v skutočnosti nie je jedlý. Jedinou výnimkou sú holuby, zajace a sliepky šampiónky na záhradkárskych súťažiach. Alebo býky, kravy, či iné domáce zvieratá. Vtedy hovorme o šampiónoch na tanieri, avšak už nejde o huby.

Žampiňón alebo žampión neexistuje

Vymyslené slová žampiňón alebo žampión neexistujú. V akejsi kreatívnej rovine môžeme spojiť výhru slovenského lyžiara Adama Žampu a jeho titul „šampión“ do jedného krátkodobého označenia žampión, no stále pôjde o vymyslené slovo, ktoré nech ani reštaurácie radšej nepoužívajú.

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.