Sumček je obľúbenou rybou medzi rybármi, aj medzi konzumentmi rýb. Nie len Vianoce, ale celý rok je ich sezónou. Môže byť ľahkou náhradou za ťažšieho kapra. Zaujímavý je jemným mäsom s nízkym obsahom tuku s obsahom bielkovín. Ako sladkovodná ryba chovaná aj na Slovensku je bežnou súčasťou domácich dodávateľov rybieho mäsa. Jeho mäso má vyššiu kvalitu a najmä nemá vnútro svalové kosti, ktoré by mohli počas jedenia nepríjemne prekvapiť. má vyšší obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselín a azda najvýraznejšiu prednosť – nezapácha rybinou. Tým je veľmi atraktívnou rybou pre príležitostných konzumentov rýb, ktorí ryby neobľubujú práve kvôli pachu.
Počet porcií :
- 4 porcie
Doba prípravy:
- Cca 60 minút
Čo budeme potrebovať :
- 800 g filet sumčeka bez kože
- Soľ
- Korenie
- Citrónovú šťavu
- Čerstvý koriander
- 500 g zemiakov
- 250 g cukety
- 250 g cherry paradajok
- Lyžičku sušeného oregana
- 1 lyžicu olivového oleja
- Papier na pečenie
Postup :
- Zemiaky v šupke poriadne umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cuketu a paradajky taktiež nakrájame.
- Vo väčšej miske zmiešame zeleninu, osolíme ju, pridáme lyžicu olivového oleja, sušené oregano anasekaný čerstvý koriander. Túto zmes premiešame a necháme chvíľu postáť, aby cuketa a paradajky pustili šťavu.
- Sumčeka opláchneme, nakrájame na 4 kusy, osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme aokoreníme ho.
- Pripravíme si papier na pečenie, z ktorého odrežeme 4 obdlžníky a taktiež zapekaciu misu kam budeme balíčky ukladať.
- Na dno každého papiera lyžicou ukladáme zeleninu, bez šťavy ktorá sa nám vytvorila. Na vrch uložíme kúsok ryby.
- Na rybu položíme stonky čerstvého koriandra a takto pripravené balíčky zaviažeme adáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na 35-40 minút.
Viac na www.zrodene.eu
Zdroj: Zrodené v EÚ